Vidíte tuto červenou skvrnku na vajíčku? Řekneme vám, zda je jedlé
Vejce považuje spousta lidí za jakousi superpotravinu. Poskytují našemu tělu všechny možné vitamíny kromě vitaminu C. Mají ze všech surovin, které v kuchyni používáme, nejvyváženější obsah nutričně významných látek. Jsou navíc skvěle stravitelná. Už se vám však stalo, že jste si rozklepli vajíčko a ve žloutku jste našli krvavou skvrnku? Patří takovéto vejce do koše, nebo ho můžeme bez problému sníst?
Nakupujete v supermarketu vejce? Dbejte na to, aby byla čerstvá a kvalitní. Zkontrolujte si také zemi původu. Kolik vajíček je zdravé denně sníst? Na tom se odborníci příliš neshodují. Výsledky některých klinických studií ale ukazují, že ideální je zkonzumovat alespoň tři vejce týdně. Pokud jich sníte za týden víc jak sedm, může u vás vzrůst hladina cholesterolu. U většiny lidí ale nemá denní konzumace vajec negativní dopad na zdraví.
Vejce mají nízký obsah kalorií, proto jsou skvělá při dietách
Vejce mají málo kalorií, za to jsou nabitá bílkovinami. Člověka dokážou velmi rychle zasytit a když si ke snídani dopřejete alespoň jedno celé vejce, společně s kouskem ovoce, zeleninou a plátkem celozrnného chleba, můžete si být jistí, že jste svému tělu dali hned po ránu to nejlepší, co vaše lednice vůbec nabízí. Vejce jsou ale skvělá i co se týče vitamínů a minerálů. Obsahují spoustu zdravých tuků a antioxidantů. Jedno jediné vejce obsahuje 6 g esenciálních aminokyselin a také antioxidanty (lutein a zeaxanthin), které chrání oči před onemocněním jako je třeba šedý zákal.
Mýty, kterým možná (ne)věříte
O konzumaci vajec však mezi lidmi koluje několik pravd, polopravd a mýtů. Ten nejznámější mýtus se týká právě cholesterolu. Říká se, že když budete jíst vejce denně, můžete si přivodit problémy s cholesterolem. Cholesterol je ale obsažen jen ve žloutku. Bílek můžete jíst bez omezení.
Patří vajíčko k čočce? Možná si teď říkáte – no jasně, že patří. Opak je ale pravdou. Vejce bychom v ideálním případě neměli příliš často kombinovat s luštěninami. Obojí je totiž bílkovina. Jíst je takto pospolu by pro nás mohlo být poněkud horší kvůli vašemu dobrému trávení. Vajíčka jsou nejstravitelnější na hniličku a nejhůře stravitelné jsou, překvapivě, natvrdo.
Jak je to s červenými flíčky ve žloutku? Mnoho lidí si mylně myslí, že vajíčko, které obsahuje červené skvrnky, je oplodněné, tudíž bychom ho rozhodně neměli konzumovat. Někteří to berou jako závadu celého vejce a ono putuje rovnou do koše. Krevní skvrna ve žloutku je ale naprosto neškodná a nijak vašemu tělu neublíží. Vejce s jasně oranžovými žloutky pocházejí od slepic chovaných venku, takzvaně z volného chovu. Pokud žloutek navíc obsahuje červené flíčky, dokazuje to pouze to, že měly slepice při snášce dlouho světlo v kurníku. Když kuřatům jejich majitel tzv. přisvicuje, měl by jim v ideálním případě nechat tmu alespoň 8 hodin denně. Přílišná délka světelného dne neumožňuje slípkám tvořit dostatečnou hladinu melatoninu, který je pro jejich život vysoce důležitý. Tím pádem jsou i jejich vejce následně „kazová“ – i když zdravotně bezproblémová.

Skvrna na žloutku? Běžná záležitost!
Příčinou vzniku skvrnky je malé porušení cévy vaječníků slepice při tvorbě vajíčka. Taková situace nastává u některých slepic s nějakou genetickou predispozicí. Vznik krvavých skvrn na žloutku však může být také následkem stresu. Takovým případem je třeba situace, kdy slepice nemají dostatek vody, mají nekvalitní potravu, nedostatek živin nebo špatné podmínky k životu. Pokud tedy na vašich vejcích najdete červené či černé tečky, je dobré se zamyslet nad tím, zda daného výrobce chcete nadále podporovat nákupem dalších vajec stejné značky.
„Možná si při pohledu na takto poznamenaný žloutek vzpomenete na dávnou maminčinu radu – Pokud jsi na pochybách, vyhoď to. V tomto případě je to opravdu zbytečné. Pokud se smíříte s estetickou vadou, pak můžete vajíčko s červenou skrvnkou bezpečně sníst. Samozřejmě za předpokladu, že celkově nezapáchá a má krásně čirý bílek,“ píše k celé situaci web Eating well.com.