Vědci nahradili kravské mléko koňským při výrobě zmrzliny. Je vhodnější

Tým potravinářských vědců ze Západopomořanské technické univerzity v Polsku zjistil, že použití koňského mléka namísto kravského k výrobě zmrzliny je vhodnou potravinou. Ve své studii, která byla zveřejněna na webu PLOS ONE, vytvořila skupina čtyři druhy zmrzliny s použitím koňského mléka a různých druhů bakterií.

Tradičně se zmrzlina vyrábí přidáním kravského mléka do kravské smetany spolu s dalšími přísadami. Výsledkem je sladká pochoutka oblíbená po celém světě. V této nové studii tým zjistil, že nahrazení kravského mléka mlékem koňským a jeho následné přidání do kravské smetany je životaschopnou potravinou.

Konzumace koňského mléka není neslýchaná; mnoho kultur po celém světě ho používá místo kravského mléka již po staletí – mnohé z nich věří, že má dosud neprokázané zdravotní účinky. Předchozí výzkumy ukázaly, že je svým složením bližší lidskému mléku než mléko kravské a že lidé s alergií na kravské mléko mohou koňské mléko bez obav pít, uvádí phys.

Koňské mléko také obsahuje prospěšné enzymy a bílkoviny, které se v kravském mléce nevyskytují, a má nižší obsah tuku. Z tohoto důvodu vědci zkoumají možnost použití koňského mléka místo kravského v různých potravinářských výrobcích.

V rámci tohoto nového projektu vytvořil výzkumný tým čtyři druhy zmrzliny, všechny s koňským mlékem namísto kravského. Do první dávky přidali jogurtové bakterie, do druhé jogurtové bakterie i inulin, probiotikum. Ve třetí přidali kmen bakterií zvaný lacticaseibacillus rhamnosu a ve čtvrté přidali jiný kmen bakterií zvaný lactiplantibacillus, uvádí studie.

Testování vzorků z každé šarže ukázalo, že všechny byly podobné, pokud jde o vlastnosti přejíždění a tání a o množství bílkovin. Všechny byly také krémové a atraktivní – a podle 60 dobrovolníků, kteří zmrzlinu ochutnali a vyjádřili svůj názor, měly všechny dobrou chuť a strukturu, i když u vzorku s jogurtovými bakteriemi i inulinem byla zjištěna mírně nakyslá chuť.

zdroj: studie, phys