Jednoduchý 3 sekundový test odhalí zkažená vejce: Chraňte se před otravou jídlem
Vejce jsou surovinou, která nechybí snad v žádné domácnosti, málokdo přitom ví, jak dlouho vydrží poživatelná a že se jejich kažení neprojevuje pouze silným zápachem. Test čerstvosti je přitom velmi snadným a rychlým pomocníkem, jenž vás ochrání před nebezpečnou otravou jídlem.
Zkažená vejce nejsou jen nechtěným problémem v kuchyni, ale představují také obrovskou zdravotní hrozbu. Vajíčko, které již ztratilo svou čerstvost, může totiž obsahovat nebezpečné bakterie, jako například Salmonellu, jež způsobuje salmonelózu.
Tyto toxické látky vedou k nejrůznějším zažívacím problémům, člověku je nevolno, má průjem a křeče v břiše, dostavuje se i zvracení. Konzumace zkažených potravin vede k otravám jídlem, ty se projevují opravdu rychle a jsou velmi nepříjemné. Většinou trvají jeden až deset dní, mohou však vyústit až k dehydrataci v důsledku ztráty tekutin těla, což je obzvláště nebezpečné pro starší osoby, děti a lidi s oslabeným imunitním systémem.
To ale není všechno, otrava může vést k ještě závažnějším stavům jako je bakterémie, tedy infekce krevního řečiště. Toxiny se dostanou do krve, kde se množí. To způsobuje horečnaté stavy, člověk se může chovat zmateně, má snížený krevní tlak a zrychlený srdeční tep. Pokud se takto závažný stav neléčí, tradičně to bývá antibiotiky, hrozí, že vyústí až v sepsi. Infekce může v extrémních případech způsobovat také záněty orgánů.
Zápach není prvotním ukazatelem
Vejce mají trvanlivost obecně kolem tří až pěti týdnů, tedy pokud jsou správně uchovávána v lednici. Pokojové teplotě by ale neměla být vystavena déle než dvě hodiny. Zkáze pak podléhají z různých příčin. Jedním z nejčastějších důvodů je narušení skořápky. Takové nakřápnuté vajíčko může sedět v lednici několik dní, aniž by si toho kdokoli všiml. Zatím do něj proudí mikroorganismy a vzduch, které proces rozkladu urychlují. Spotřebováno by tak mělo být nejpozději do dvou dnů.

Čerstvost vajec se s časem mění přirozeně, a to i bez toho, aby silně zapáchala nebo byla viditelně poškozená. Asi po jednom až dvou týdnech začne řídnout bílek a žloutek už nedrží hezky oblý tvar, ale jakoby se roztéká. Současně se v nich hromadí plyny, hlavně oxid uhličitý, protože skořápka je porézní, takže vlastně „dýchá.“ Do vajíčka vniká vzduch a mění pH bílku. Mezi skořápkou a membránou vejce se pak tvoří takzvaná, dalo by se říci, kapsa. Ta dovnitř snadno propouští mikroorganismy.
Určitě si všichni vybavíme i nechvalně známou „vůni“ pukavce. Tento silný zápach připomíná síru nebo čpavek. Abychom předešli tomu, že zkažená potravina poškodí připravovaný pokrm, doporučuje se rozklepávat vejce zvlášť do extra misky. Takové jídlo by totiž mohlo jinak putovat rovnou do koše.
Skvělá metoda vám ušetří mnoho problémů
Stáří vajec lze ale odhadnout vcelku jednoduše i bez toho, abyste k nim čichali nebo čekali na nepříjemné bolesti břicha spojené s jejich připadnou konzumací. Existuje totiž ověřená metoda, jež spočívá v ponoření této oblíbené suroviny do vody. Snadný test si opravdu jednoduše provedete doma a získáte okamžitou jistotu.
Hlubokou nádobu naplníme vodou a ponoříme do ní všechna vajíčka, jež chceme testovat. Ta, která jsou stále čerstvá, se potopí až na dno a zůstanou ležet na boku. Můžete je tedy bez sebemenších obav konzumovat. Na druhou stranu vejce s částečně ztracenou čerstostí, začnou zvedat svoji špičku nahoru nebo ve vodě dokonce stojí. U takových kousků se mějte na pozoru, rozklepněte je zvlášť, přičichněte k nim, zkontrolujte jejich texturu a pak se rozhodněte, zda chcete riskovat.

Vajíčka, která pak plavou na hladině misky v sobě mají vysoký obsah plynů a jsou tak s největší pravděpodobností už úplně zkažená. Bez váhání je tedy vyhoďte. Tento postup je jednoduchý, efektivní a spolehlivý. Přestože není jedinou metodou k ověření čerstvosti, jedná se o jeden z vůbec nejrychlejších postupů, které můžete vyzkoušet.