Jak připravit to nejlepší pečené kuře: Lidé často přehlížejí základní pravidlo a zbytečně se připravují o chuť
Upéct kuře patří k těm kuchyňským úkonům, o kterých se většina lidí domnívá, že jednodušší už to být snad ani nemůže. Bohužel je smutnou skutečností, že i takto banální úkol se dá poměrně snadno pokazit. Pokud se ale budete držet několika osvědčených rad, brzy budete pečené kuře připravovat levou zadní a pochutnáte si nejen vy, ale všichni spolustrávníci.
Pečené kuře se zlatou křupavou kůrkou má ráda většina lidí. V řadě domácností se jedná o pokrm poslední záchrany, který nezabere příliš mnoho času a obvykle si na něm pochutnají i děti. Bohužel ho ale mnoho lidí připravuje špatně, a tak se místo vynikajícího a chutného jídla dočkáte spíše mdlého a přeschlého masa, na kterém si pochutná nanejvýš vaše kočka.
Dobrá zpráva je, že vyhnout se školáckým chybám v kuchyni je poměrně snadné. Jak nejspíš tušíte, vše začíná již v supermarketu.
Na křupavost kůžičky sice nemá kvalita masa vliv, co však ovlivní velmi, je celková chuť pokrmu. Obecně se má za to, že nejlépe chutnají kuřata krmená kukuřicí. Ta se většinou dováží například z Francie.
Zásada číslo jedna: Kuře pečte na roštu
Nyní se již přesuneme do kuchyně, kde si nejprve nachystáme plech nebo pekáč. Je velmi dobrý nápad vložit do něj rošt. Pokud ho doma nemáte a kuře pečete často, investice okolo stokoruny se určitě vyplatí. Právě tento krok většina lidí vynechává – přitom při přípravě udělá skoro největší rozdíl!
Kuře totiž bude rovnoměrně opečené z obou stran a navíc nebude plavat v omastku. Nachystat si můžete také na provázek ke svázání masa – to má vliv na to, jak moc suché či naopak šťavnaté bude.
Kuře vyndejte z lednice alespoň hodinu předem, aby se stihlo ohřát na pokojovou teplotu. Poté ho omyjte a důkladně vysušte. Nezapomeňte tak učinit i zevnitř. Poté ho zevnitř osolte a pokud máte, vložte dovnitř bylinky. Ty mu dodají skutečně nezapomenutelnou chuť.
Kuře před pečením svažte
Nyní přichází na řadu svázání kuřete. Připravte si zhruba 70 centimetrů provázku a ovažte krk kuřete, dále prsa a poté zauzlujte. Poté zbývá již jen svázat konce překřížených stehen.
Svázané kuře pomažte sádlem nebo máslem a posolte ho. Můžete přidat libovolné bylinky nebo koření, které vám vzhledem k receptu vyhovuje. Dále kuře položte na rošt prsy dolů a vložte ho do trouby předehřáté na 220 °C. Jakmile bude uvnitř, teplotu upravte na 190 °C.
Za čtvrt hodiny nezapomeňte do pekáče přilít hrníček horké vody. Po dalších patnácti minutách kuře obraťte a pečte další tři čtvrtě hodiny. Čas od času ho můžete také polít výpekem, který mezitím stekl do pekáče.
Před krájením nechte maso trochu odpčinout
Nyní by vaše kuře mělo být již hotové, a tím pádem ho můžete z trouby opět vytáhnout. S porcováním ale počkejte, než vychladne.
Je nutné si uvědomit, že pečené kuře je v zásadě jídlem kompromisním. Každá část kuřete by totiž k dokonalosti potřebovala trochu jiný postup a čas pečení, a tak je potřeba z nároků slevit, pokud ho připravujete v celku. Stehna například potřebují trochu více upéct než prsa.
Můžete tomu ale lehce pomoci pomocí jednoduchého fíglu. Jak možná víte, trouba obvykle u dvířek peče trochu méně, než vzadu. Proto kuře vložte do trouby tak, aby stehna směřovala ke zadní stěně.
Zdroje: iReceptar.cz, Kucharkaprodceru.cz, Toprecepty.cz
[seznam-ads id="63251"] [seznam-ads id="63250"] [seznam-ads id="64854"] [seznam-ads id="64868"]