Nejhorší pivo na světě je v Čechách. Američané ho nesnáší, Češi na něj nedají dopustit
České pivo je pojem, který znají pijáci snad všude po světě. Většině lidí se při tom vybaví zlatavý ležák s hustou pěnou a nezaměnitelnou chutí. Češi jsou na své pivovarnické řemeslo právem pyšní. O to více je možná překvapivé, že právě z České republiky pochází také pivo, které Američané v nedávné anketě označili za to nejhorší na světě.
Zapomeňte na levné značky ze supermarketu, moderní experimenty, nebo produkty, které se nedopatřením pokazily ve výrobě. Statusem „nejhorší“ se může „pochlubit“ úplně jiný chmelový mok. Ve skutečnosti se vlastně jedná spíše o specifický způsob čepování, pro který mnoho cizinců nemá pochopení.

Sklenice plná mléka
Někdo ho miluje, jiný nenávidí. Řeč je o takzvaném mlíku, tedy půllitru, který na první pohled vypadá spíše jako sklenice plná mléka. Netradiční styl servírování působí na nezasvěcené jako podivný výstřelek, v české kultuře ale má svou tradici, která si našla celou řadu příznivců. Do skla se načepuje hustá krémová pěna, která se po chvíli mění na pivo.
Mlíko je oblíbené především mezi lidmi, kteří mají rádi jemnější a méně hořkou chuť. Oproti klasice totiž působí nasládle, méně syceně a hladce klouže do krku. Obsah samotného piva v půllitru je přibližně 0,3 litru, zbytek tvoří hustá pěna. To všechno jsou důvody, proč si ho štamgasti mimo jiné dávají jako lehčí alternativu namísto panáka po několika vypitých škopcích.
Tajemství tkví ve správné konzumaci
Tajemství mlíka spočívá nejen v jeho specifické chuti, ale i ve způsobu konzumace. Nejlépe si ho užijete tehdy, pokud ho vypijete na ex. Jenom tak vynikne jeho netradiční charakter a neztratí se jemná sladkost pěny. Pokud byste ho popíjeli po malých doušcích, postupně by se rozpadlo na obyčejné pivo s velkým podílem pěny a nebylo by už moc dobré. Nesprávné pití může být jedním z vysvětlení, proč se u amerických konzumentů nesetkalo s přijetím.
Jisté schopnosti vyžaduje také samotné načepování. Výčepní musí mít osvojenou správnou techniku, jinak nápoj ztratí své specifické vlastnosti. Klíčové je mít perfektně čistou a opláchnutou sklenici. Pokud v ní zůstane jen nepatrné množství nečistot nebo vody, ovlivní to výslednou chuť i konzistenci pěny.
Samotné čepování probíhá pod úhlem 45°, přičemž se kohout mírně škrtí, aby do sklenice proudila jemnější pěna a nevznikaly v ní velké bubliny. Důležité je také sklenici neoddalovat od kohoutu. To by mohlo mít za následek porušení pěny, a pivo by tak ztratilo svou krémovou strukturu a nechutnalo by tak, jak má.
Nejhorší pivo na světě
I mlíko načepované dle všech norem má však kopu odpůrců. „Nemá to žádnou chuť, je to jen krígl plný pěny,“ míní například jeden z nich. Jiní podobu nápoje přirovnávají ke zkyslému pivu. V americké anketě mlíko zcela propadlo a hlasující ho nemilosrdně označili „za nejhorší pivo na světě“. Jedná se o krutý verdikt, je však třeba se vžít do tamní kultury.
Američané pivo vnímají především jako prostředek k osvěžení. Nepotrpí si tolik na rozmanité chutě speciálů, jako je tomu u nás, a nejsou ani zvyklí na pořádně „čepice“. Sklenice naplněná pěnou proto nenaplňuje jejich představu o ideálním pivu.
Některé podniky se to v poslední době však snaží změnit a pokouší se tamním konzumentům zprostředkovat kouzlo mlíka.“Pivu to dodává texturu, na kterou většina Američanů není zvyklá,“ prozrazuje majitel společnosti Niteglow Jonathan Ifergan.

Kam zajít na mlíko
Krásu neobvykle natočeného piva odhalíte nejlépe v zemi, kde se tradice zrodila, tedy u nás. Pokud si chcete dát mlíko v nejlepší kvalitě, znalci doporučují navštívit některou z pražských pivnic, které jsou známé zkušenými výčepními. Patří mezi ně například Restaurace U Pinkasů, Restaurace U Hrocha, Lokál U Bílé Kuželky nebo Pivnice U Zlatého Tygra.