Tento běžný zvyk ničí játra víc než alkohol: 87 % Čechů ho dělá každý den, zcela zbytečně
Pokud pijete denně sladké nápoje, tak si zaděláváte na problém. Účinky cukru, který je v těchto nápojích obsažen, ničí vaše játra podobně, jako alkohol.
Cukr je zabiják moderní doby a podle některých vědců by měl být z hlediska zdravotních rizik postaven na roveň alkoholu a tabáku. Například výzkumníci z univerzity v San Francisu sepsali článek Toxická pravda o cukru, který vyšel v časopise Nature. V něm jasně píší, že zdravotní rizika konzumace cukru jsou obrovská.
Cukr poškozuje játra stejně jako alkohol
O cukru se někdy říká, že jsou to jen prázdné kalorie. Vědci však s tímto tvrzením nesouhlasí. „Na těchto kaloriích není nic prázdného. Zvětšující se počet vědeckých důkazů ukazuje, že fruktóza může spustit procesy vedoucí k poškození jater a k celé škále dalších chronických onemocnění. Troška není problém, ale ve velkém množství zabíjí – pomalu,“ napsali ve článku autoři studie Robert Lustig, Laura Schmidtová a Claire Brindisová.
22 čajových lžiček cukru denně
V Americe věnují tomuto problému velkou pozornost, protože průměrný Američan denně spořádá 22 čajových lžiček cukru v podobě sladkých potravin a nápojů. To je extrémně vysoké číslo. U nás to ale není o mnoho lepší, průměrný Čech za rok zkonzumuje 22 kilogramů cukru ročně, což je asi 60 gramů denně. Jsou to všechno alarmující čísla. Pravidelně sladí skoro 90 % lidí.

Metabolické dopady na organismus
Proto není dobré vůbec přistupovat na debatu o tom, že kalorie z cukru jsou prázdné či dokonce neškodná. „Navíc cukr je kromě svých kalorií také toxický,“ varuje profesor Robert Lustig. Cukr má totiž obrovské metabolické dopady na náš organismus. Jeho nadbytek může zvyšovat krevní tlak, měnit působení hromonů a také poškozovat játra. V tom je obrovské nebezpečí, které si nijak nezadá třeba s alkoholem. Ostatně alkohol je z určité části kvašený cukr.
Cukr je skutečná droga
Cukr je ale v některých věcech dokonce podobný heroinu nebo morfinu. Jeho užívání totiž aktivuje stejné části mozku, jako tyto drogy. Pravdou je, co vám potvrdí mnoho lidí, že prostě po čase mají strašnou chuť na sladké a nemohou si pomoct. Někdo mlsá tajně bombóny, někdo si koupí sladký nápoj. Je to výsledkem abstinenčního příznaku, který je rovněž podobný jako u zmíněných drog.

Nedostatek cukru způsobuje abstinenční příznaky
„Důkazem je, že lidé touží po cukru a mají abstinenční příznaky, když ho přestanou jíst“, říká Kelly Brownellová z Yelovy univerzity. Obzvláště nebezpečné jsou podle ní cukry ve slazených nápojích. „Když cukr přichází v tekutině, tělo se necítí nasycené. Lidé tak přijímají víc kalorií než jen ze slazených nápojů.“
Zdanit více sladké nápoje
Na závěr studie odborníci radí, aby se v USA více zdanily sladké nápoje a sazby byly podobné jako u tvrdého alkoholu nebo cigaret. Stejně to vidí například také Světová zdravotnická organizace, která uvádí, že vyšší zdanění slazených nápojů zavedlo již 105 zemí z celého světa.
Jedna plechovka má 55 gramů cukru
Také v České republice se začíná hovořit o vyšším zdanění slazených nápoj. Například ministr zdravotnictví Vlastimil Válek chce na tyto produkty uvalit vyšší daň. S tím souhlasí i vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Jana Hajšlová. Ta mimo jiné uvedla, že cukru má člověk celkově zkonzumovat jen asi deset procent z celkového denního energetického příjmu. Tuto hranici jde ale podle ní snadno překročit i jedinou plechovkou slazeného nápoje, která může obsahovat až 55 gramů cukru.
Jenže ať politici a odborníci přijdou s čímkoliv, hlavní odpovědnost bude nakonec vždycky na lidech samotných. Pití slazených nápojů je jednoznačně zdravotní riziko, jak bylo zmíněno výše, a navíc je návykové. Bojovat se závislostí na cukru je obtížné, možná stejně těžké jako třeba přestat kouřit. Je to ale jedna z důležitých položek, které by člověk měl udělat pro vlastní zdraví.