Světový unikát: V Česku stojí pivovar starý přes 1 000 let (a není v Praze). Fascinuje turisty z celého světa
Češi jsou milovníky piva a tento zlatavý nápoj u nás má velmi dlouhou historii. Není proto divu, že je Česko také domovem jednoho z nejstarších pivovarů na světě. Kvůli němu k nám jezdí i řada turistů.
Pokud existuje jeden nápoj, na který nedají Češi dopustit, je to rozhodně pivo. Dle údajů z roku 2023 je Česká republika na seznamu všech států světa na prvním místě v konzumaci litrů piva na osobu za rok. Pivo k nám zkrátka neodmyslitelně patří. V tuzemsku lze najít celou řadu pivovarů od těch menších, méně známých, až po ty proslulé, které mají stoletou tradici a jimi produkované pivo je velmi populární i v zahraničí.
Vůbec nejstarším českým pivovarem je Břevnovský klášterní pivovar, který byl založen už v roce 993. Během svého fungování se ale musel potýkat s nemalými problémy.
Složitá historie
Jak už jeho název napovídá, pivovar vznikl jako součást hospodářského zázemí Břevnovského kláštera. A dobře prosperoval. Tedy až do doby, než byl klášter i s výrobnou piva během husitských válek téměř celý srovnán se zemí. Pak následovala velmi dlouhá pauza, která trvala bezmála 300 let. V roce 1720 byla výroba piva obnovena a brzy se opět stal klášter velmi populárním místem. Dle dochovaných dokumentů se na Břevnově ročně vyrobilo až 5 tisíc hektolitrů piva.
O dalších 169 let později byla ovšem výroba piva zcela zrušena. A málokdo věřil, že bude zase někdy vůbec obnovena. To se nakonec stalo až v roce 2011, když společnost Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha umístila výrobnu do prostor bývalých stájí. Pivo se přitom vaří tak, aby se chutí a použitými ingrediencemi co nejvíce přiblížilo tomu původnímu.

Dechberoucí prohlídka
Když už se návštěvníci vydají na Břevnov, pochopitelně si nenechají ujít ani prohlídku samotného Břevnovského kláštera, který je nejstarším fungujícím klášterem v Česku. Během prohlídky navštíví baziliku sv. Markéty, kryptu z 11. století a také prelaturu s Tereziánským sálem.
Po prohlídce skupinky často končí v přilehlé staročeské restauraci, kde si pochopitelně mohou dát vychlazené točené pivo z Břevnovského pivovaru, a to třeba ke klasickému pečenému vepřovému koleni anebo žebírkům.

Spousta druhů
Na Břevnově se vaří hned několik druhů piva s názvem Břevnovský Benedict. Konkrétně zde návštěvníci mohou ochutnat světlý či tmavý ležák, pšeničné pivo, Klášterní IPA anebo třeba také jedenadvacetistupňové tmavé pivo s názvem Russian Imperial Stout.
Populární nejen mezi turisty
Uvařené pivo je velmi oblíbené jak mezi Čechy, tak i mezi návštěvníky ze zahraničí, kteří při svých návštěvách Prahy málokdy vynechají prohlídku Břevnovského pivovaru. Velmi populární je hlavně u turistů z Asie, konkrétně z Jižní Koreji. Díky tomu, že si nápoj tolik oblíbili, je pivo pod značkou Praha 993 vařeno také v jihokorejském městě Busan, kde si jej tamní lidé mohou dopřát už od roku 2017.
Praha 993 ale není zdaleka jediným českým pivem, které si získalo pozornost Korejců. V Jižní Koreji je už několik let k dostání také Velkopopovický Kozel anebo Pilsner Urquell. Kozla si tamní občané vychutnávají hlavně černého a sypou si do něj pro výraznější chuť skořici.
V minulosti se proto na pultech korejských obchodů objevily také zmrzlina, sušenky, sušené maso a mléčný dezert značky Velkopopovický Kozel. Žádná z těchto pochutin ovšem pivo ani jiný alkohol neobsahovala. „Hlavní ingrediencí těchto limitek je skořice, kterou Korejci v kombinaci piva milují,” uvedl tehdy pro iDNES Zdeněk Kovář, mluvčí Plzeňského Prazdroje, který za Velkopopovickým Kozlem stojí.