Zázračný nápoj je k dostání v Tescu, podle odborníků má léčivé účinky
Do Tesca chodíte třeba několikrát týdně na nákup, možná by vás ale nikdy nenapadlo, že nabízí jeden z nejzdravějších nápojů na světě. Tím je kombucha. Jedná se o fermentovaný nápoj, který se vyrábí za pomoci černého a zeleného čaje a lehce perlí. Ten zároveň působí jako přírodní probiotikum a má celou škálu zdravotních účinků. U nás se začala objevovat teprve začátkem minulého století, své kořeny má ale v Číně a Japonsku, odkud se začala na počátku dvacátého století pomalu šířit například do Ruska.
Kombucha se připravuje fermentací. Obecně se fermentované potraviny považují za zdraví velmi prospěšné. Používají se už víc jak sedm tisíc let a patří mezi ně například kysané zelí, nasolené okurky v láku a další druhy takzvaných „pickles,“ ale také kefíry, probiotické jogurty s živými kulturami nebo asijské kvašené kořeněné zelí kimchi. Díky pravidelné konzumaci střídmého množství fermentovaných potravin můžeme zlepšit kvalitu našeho střevního mikrobiomu. Zdravá střeva pak přispívají k lepší odolnosti proti chorobám, bojují s různými autoimunitními onemocněními a napomáhají také vstřebávání vitamínů.

Kombucha dokáže zázraky
Proč se ale stala zrovna kombucha potravinou, která vzbuzuje tolik vášní? Podle některých je pouze předraženou oslazenou vodou. V nápoji může být důsledkem fermentace přítomné i malé množství alkoholu. Těhotné a kojící ženy by tak měly raději číst etikety a pátrat po značkách, které alkohol neobsahují. Někoho po ní může také pálit žáha a v některých z komerčních nápojů se nachází ještě přidaný cukr.
Klíčová je tak hlavně kvalita. Pojďme se tedy podívat na prokazatelné účinky tohoto tolika lidmi opěvovaného nápoje dlouhověkosti. Rozhodně totiž neobsahuje pouze čaj s cukrem. Do výluhu se totiž ještě přidává směs bakterií a kvasinek s názvem SCOBY. Během fermentace pak vznikne jakási „houba,“ nejedná se však o skutečnou houbu, ale o shluk těchto kvasinek a bakterií, který snižuje podíl cukru a zvyšuje množství kyselin a zdraví prospěšných látek v nápoji.
A výzkumy naznačují, že ze studovaných 200 fermentovaných potravin disponuje největším potenciálem na zlepšení zdraví střev právě kombucha nebo kimchi, a to právě kvůli přítomnosti fermentovaného cukru. Kombucha se tak může stát pravidelnou dávkou vašich probiotik. Ta zvyšují funkci imunitního systému, bojují proti nemocím, zlepšují trávení a chrání nás proti patogenům. Kromě toho navíc obsahuje vzácné antioxidanty, jež snižují záněty a podporují zdraví srdce, jater, ale i nervového systému. Pyšní se též antibakteriálními vlastnostmi a vyrovnává hladinu cukru v krvi.

Jste to, co pijete
Na poličkách v obchodech hledejte nápoje s označením „obsahuje živé probiotické kultury,“ dále se pak řiďte složením. To by mělo být co nejjednodušší, tedy ideálně obsahovat pouze čaj, cukr a probiotickou kulturu. Preferujte výrobky bez konzervantů a přidaných látek, včetně nejrůznějších sladidel a podobně. Kombucha by měla být prodávána ideálně v neprůhledném obalu, aby zůstala chráněna před světlem. Sediment na dně lahve je ale naprosto normální. Užívá se napřed v malém množství zhruba o sto mililitrech, později se dávka může navyšovat. Konzumovat více než dvě sklenice denně však už potřeba není. Můžete jí tak třeba nahradit jednu plechovku klasické limonády a udělat něco pro zdraví.
Jak si snadno vyrobit „nejzdravější pití“ doma
Nápoj si ale můžete vyrobit i sami doma. K tomu je ideální vyprosit si od někoho, kdo kombuchu už má, kousek z jeho či její „houbičky.“ Případně můžete zakoupit takzvanou mateřskou houbu v obchodu se zdravou výživou. V jednom litru vroucí vody nechte louhovat černý čaj a následně jej sceďte do velké nádoby se dvěma litry studené vody. Poté už můžete vložit kombuchu. Pozor, ať není voda příliš horká! Celý výtvor přikryjte ubrouskem a upevněte gumičkou na zavařovací sklenice. Proces fermentace by měl probíhat alespoň týden. Pozor ale, během procesu dbejte na dodržování správné hygieny, abyste nápoj neznehodnotili.