Pro Čechy jsou to odpadky, ale Slováci to mají jako národní pochoutku
Pro Slováky je to národní pochoutka, Češi nad tím ohrnují nos a nevědí, co s tím v kuchyni mají dělat. V naší kultuře to totiž vnímáme spíše jako odpadní produkt, který nemá žádné další využití. Nikdy však není pozdě to změnit. Hlavně když se jedná o surovinu, která přináší celou řadu zdravotních benefitů. Můžete si z ní připravit třeba i chutné lívance.
Syrovátka je vedlejší produkt při výrobě sýrů. Zatímco v České republice je opomíjenou surovinou, na Slovensku se těší oblibě především jako zdravý a osvěžující nápoj.
Jak přesně vzniká? Když se mléko sráží pomocí syřidla, odděluje se na pevnou část (sýřeninu) a tekutou část (syrovátku), která obsahuje v průměru 8,6% sušiny, 0,85 % tuku, 1,96 % dusíkatých látek a 1,65 % albuminu.
Přestože je obecně považována za odpad, ve skutečnosti má významnou nutriční hodnotu. Je bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerály, zejména vápník. Obsahuje také laktózu, což z ní činí zdroj energie.

Češi si k ní cestu ještě nenašli
Mnoho Čechů stále netuší, že syrovátka může být i něco víc než jen „odpadek“. Situace se mění zvolna teprve v posledních letech.
Jako přísadu do některých potravin a nápojů ji používá například potravinářský průmysl. Oblíbili si ji také sportovci, kteří v ní vidí zásobárnu esenciálních aminokyselin i vitamínů řady B. Navíc neobsahuje žádný tuk.
Část z ní se využívá také jako krmivo pro hospodářská zvířata.
Slovenský národní nápoj plný probiotik
To u našich sousedů má syrovátka zcela jiné postavení. Je hlavní složkou žinčice, tradičního nápoje z ovčího mléka, který bychom mohli připodobnit ke kefíru. Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě brynzy.
Proces zahrnuje zahřívání syrovátky a následné kvašení. Výsledkem je mírně kyselý osvěžující nápoj s charakteristickou chutí. Nejenže zchladí v létě, ale potěší i váš trávicí systém. V jednom gramu totiž najdete až 1 miliardu probiotik. Jedná se rovněž o zdroj snadno stravitelných bílkovin, vápníku a dalších minerálů.
Není divu, že na ni Slováci nedají dopustit. Česká republika však na rozdíl od Slovenska nemá tak silnou tradici spojenou s pastevectvím a ovčími výrobky. Mnoho Čechů si ani není vědomo nutričních hodnot a potenciálních zdravotních přínosů. V neposlední řadě je to omezená dostupnost. Typický český obchod ji ve své nabídce nemá.

Recept na syrovátkové lívance
Chcete začít své ráno něčím neotřelým, ale zároveň chutným a zdravým? Zapomeňte na klasické lívance. Na jejich výrobu zkuste použít právě syrovátku. Získáte výživný pokrm, který skvěle odstartuje váš den.
Připravte si následující ingredience:
- 250 ml syrovátky
- 150 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 lžíce třtinového cukru nebo medu
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce oleje
- špetka skořice nebo vanilkový extrakt
Postup: Sušenou syrovátku si nejprve rozmíchejte v teplé vodě. Přesný poměr prášku a tekutiny se odvíjí podle složení konkrétního, vámi zvoleného výrobce, najít byste ho měli v návodu na použití. Takto připravenou syrovátku smíchejte s vejcem, cukrem a olejem. Přidejte mouku se solí a sodou. Pro výraznější chuť můžete použít i špetku skořice nebo vanilkový extrakt. Vše důkladně promíchejte a vytvořte hladké těsto, které necháte 10 minut odpočinout.
Na pánvi rozehřejte trochu oleje. Nalijte na ni menší porci těsta a smažte na středním plameni, dokud se nezačnou tvořit bublinky. Poté obraťte a smažte dozlatova.
Hotové lívance podávejte zalité medem, s jogurtem, tvarohem, ovocem nebo ořechy podle vaší volby. Je na vás, čím si talíř s lívanci dozdobíte. Dobrou chuť!