Rozhodně se vyvarujte kávě hned po jídle: Působí na vaše tělo jako jed
Šálek dobré kávy po ránu anebo po dobrém obědě a s dezertem si vychutná rád skoro každý. Jenže pití tohoto oblíbeného nápoje může bránit vstřebávání železa z potravy. Co s tím?
Káva obsahuje taniny a polyfenoly, které mohou ovlivňovat vstřebávání železa z potravy. Podle studií pak skutečně můžeme snížit vstřebávání železa až o devadesát procent jen tím, že konzumujeme kávu společně s jídlem. Řeč je hlavně o nehemovém železe, které je přítomné v rostlinné stravě, zvláštní pozor by si tak měli dát vegetariáni, kteří železo z masa (tomu se říká helmové) nekonzumují. Právě hemové železo totiž není pitím kávy ovlivněno natolik.
Co jsou tahiny a polyfenoly
Taniny a polyfenoly jsou antioxidanty, které mají široké spektrum pozitivních účinků. Kromě kávy jsou obsaženy i v čaji anebo ve víně. I přes své pozitivní účinky jako je ochrana buněk před volnými radikály, protizánětlivé účinky anebo pozitivní účinky na kardiovaskulární systém, mají i své stinné stránky. Zároveň totiž brání absorbci některých minerálů, kromě železa mohou také (sice už méně, ale stále) snižovat absorbci vápníku, zinku či hořčíku.
Nedostatek železa
Železo potřebujeme. Jeho nedostatek může vést k anémii, tedy k chudokrevnosti. Nedostatek železa se projevuje únavou, celkovou slabostí, bledostí, zrychleným srdečním tepem, problémy s dýcháním i sníženou funkcí imunitního systému. Dlouhodobý nedostatek železa pak může způsobovat problémy s kognitivními funkcemi. U dětí může nedostatek železa dokonce zpomalit mentální vývoj. Těhotné ženy s nedostatkem železa jsou vystaveny zvýšenému riziku předčasného porodu.

Kdy pít kávu
Abychom tedy minimalizovali tento negativní účinek kávy, je potřeba si její pití správně načasovat. Kávu tak pijte alespoň hodinu před jídlem anebo hodinu po jídle, čímž efektivně snížíte interakci mezi taniny a minerály v potravě. Naopak konzumovat kávu s dezertem anebo těsně po jídle zrovna ideálním nápadem není. Důležitá je i střídmost v pití kávy, čtyři a více šálků kávy mohou silně ovlivnit absorpci železa a dalších minerálů…
Káva by se dále neměla pít na lačný žaludek, kdy může dráždit sliznici a zvyšovat produkci žaludečních kyselin. Může tak zhoršovat pálení žáhy.
Ideální je tak pít kávu mezi půl desátou a půl dvanáctou dopoledne, kdy už jsme po snídani a kdy v našem těle dochází k přirozenému zvýšení hladiny kortizolu. Konzumace kávy brzy ráno se nedoporučuje, protože po probuzení máme v těle kortizolu zpravidla dost. Stejně tak bychom neměli kávu konzumovat večer, a to z už známého důvodu – káva totiž povzbuzuje a mohla by nám narušit spánek.

Vitamín C
Vstřebávání nehemového železa mimo jiné zvyšuje například vitamín C, milovníci kávy jej tak mohou do své stravy zařadit. Konzumovat jej můžete formou doplňků stravy anebo v potravě, a to například v podobě citrusů, paprik, brokolice. Vitamín C účinně pomáhá tělu využít rostlinné zdroje železa na maximum.
Máme kávu zatracovat ?
Káva má mnohé zdravotní benefity. Může pomoci zrychlovat metabolismus a napomoci spalování tuků, zvyšuje bdělost, ale také má díky polyfenolům a dalším antioxidantům schopnost snižovat riziko srdečních onemocnění, cukrovky druhého typu, Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby.
Na stranu druhou ale může vést nadměrná konzumace kávy k problémům se spánkem a může zvyšovat úzkosti. U milovníků kávy se může rozvinout i takzvaná kofeinová závislost, kdy se po vysazení kávy objevuje únava a silná bolest hlavy. Jak už jsme zmínili, káva interaguje s dalšími minerály a brání tak například vstřebávání železa či vápníku. Káva je navíc diuretická, pokud se tak konzumuje ve vyšších dávkách, může vést i ke ztrátám tekutin.