Vědci umí vyrobit alternativní maso s pomocí kakaového másla a 3D tisku

Falešné maso už není jen snem vegetariánů a veganů, ale je stále dostupnější v obchodech s potravinami a restauracích. A další možnosti jsou téměř jistě na cestě. V rámci nové studie vyvinul vědecký tým novou kombinaci rostlinných složek přizpůsobenou pro 3D tisk alternativ masa. Jejich nejúspěšnější recepty vyžadovaly zvláštně znějící přídavek, kakaové máslo, které se získává z kakaových bobů, píší na webu ScienceDaily.

Existuje spousta důvodů, proč se lidé rozhodli vyhnout konzumaci skutečného masa. Mnoho současných alternativ se spoléhá na rostlinné bílkoviny, nejčastěji ze sóji a pšenice, které mohou snadno napodobit strukturu a výživovou hodnotu skutečného masa. Ačkoli 3D tisk již byl pro alternativy masa testován, žádná ze současných formulací neobsahuje bílkoviny z těchto konkrétních rostlin. Experti Songbai Liu a Shanshan Wang proto chtěli vymyslet přístup k výrobě masového „těsta“ se sójovými a pšeničnými bílkovinami, které by bylo možné efektivně vyrábět pomocí 3D tisku.

Výzkumníci testovali sójové a pšeničné bílkoviny ve formulacích obsahujících několik dalších složek pomocí 3D tiskárny. Své směsi hodnotili podle toho, s jakou přesností bylo možné těsto na tiskárně položit a jak dobře drželo tvar. Zkoumali také jeho texturu a mikrostrukturu.

Experimenty odhalily význam několika dalších složek pro kontrolu textury. Zvláště důležitou složkou se ukázalo být kakaové máslo citlivé na teplo, díky němuž bylo těsto při tisku za vysokých teplot tekutější, ale poté při pokojové teplotě ztuhlo, což umožnilo těstu udržet finální tvar.

Jednou z nevýhod však je, že lidé, kteří nemohou jíst pšeničný lepek nebo sóju kvůli alergiím, by se těmto novým alternativám museli vyhnout. Aby tento problém vědci vyřešili, pokusili se nahradit sójové bílkoviny bílkovinami z hrachu, ale výsledné těsto bylo pro tisk příliš měkké. I přesto však tyto pokusy podle vědců identifikovaly novou strategii pro formulaci masových alternativ pomocí této univerzální technologie.

Zdroj: ScienceDaily.com