Tohle české jídlo je ve světě jedinečné: Dokáží ho připravit jen babičky nad 70 let. Tradice postupně vymírá
Polévka je grunt, říká se už od nepaměti. Postaví na nohy, je ideální při nemoci, zasytí i zahřeje. Tradiční a dlouho tažený vývar navíc obsahuje nespočet důležitých vitamínů a minerálů – jedná se třeba o aminokyseliny a kolagen, dále pak napomáhá regeneraci, hydratuje a podporuje trávení. Těžko byste u něho hledali nějaké nevýhody, snad je, že poctivý vývar potřebuje několik hodin na plotně, a tak jeho příprava chvíli trvá. Můžete si ho ale připravit ve větším množství a využívat dle libosti, jde i lehce zamrazit, poté je rychle k dispozici. Polévka je levným a vděčným pokrmem, zvláště pak v zimních měsících.
Napříč Českem jsou vývary velmi oblíbené a doma je dělá většina z nás. Poctivý vývar najdeme v nabídce téměř každé restaurace. No řekněte sami – kdo by odolal talíři plnému lákavě vonící a horké polévky? Kromě masa a zeleniny se do ní přidávají ještě například játrové knedlíčky, vajíčko, kroupy, dětmi oblíbená písmenka nebo nudle. A právě domácí nudle se dnes stávají luxusem, který najdeme už pouze v hrstce domácností. Stále více lidí je kupuje v obchodě, poctivě se s nimi dělají většinou už jen naše babičky a tradiční výroba pomalu vymírá. Mnoho kuchařů a kuchařek se nudlí totiž bojí a mají za to, že jejich příprava je zdlouhavá a náročná. Jedná se ale o mýtus, jelikož nudle rozhodně nejsou tak náročné, jak se na první pohled mohou zdát. Dejte domácí variantě šanci a už nikdy nebudete chtít tu kupovanou. Uvidíte, že vaši polévku vynesou k dokonalosti!

Správná mouka
Nezřídka se stává, že se domácí nudle po vložení do vody rychle rozvaří. Existuje na to ale jednoduchý trik – musíte použít nejvhodnější druh mouky. V hodně receptech najdete polohrubou mouku, ideální je ale použít mouku semolinovou nebo hrubou. S tímto druhem se vám nudle zaručeně povedou, nerozvaří se, a ještě budou zdravější. Semolina má totiž vyšší obsah minerálních látek a bílkovin, pyšní se i nižším glykemických indexem. Možná jste slyšeli, že se semolina používá výhradně na výrobu těstovin, a to právě z důvodu, že je těžké tento druh rozvařit. Zapomeňte na hladkou mouku, nudle by byly příliš tuhé. Semolina naopak zajistí jejich vláčnost a nadýchanost.
Se solí a vodou opatrně
Skvělou zprávou je, že na přípravu polévkových nudlí potřebujete jen dvě základní ingredience, a to mouku a vajíčka. Nic jiného není nutné. Na jednu várku potřebujete 100g mouky, na každých 100 g pak připadne 1 vejce. Mouku nasypte na kuchyňskou linku, uprostřed udělejte důlek a vložte vejce. Poté stačí vidličkou a rukou vypracovat těsto. Nejedná se o dlouhý proces, přece jen si ale dejte záležet. Těsto pořádně hněťte, aby se obě suroviny pořádně propojily. Na začátku míchání můžete těsto lehce osolit, dávejte ale pozor na množství – sůl zadržuje vodu, a tak by vám při přidání většího množství soli mohlo těsto problémově vysychat. Raději solte jen opravdu málo a s rozvahou. Pokud se celá směs hodně drolí, přidejte trochu vody, ale opravdu jen nezbytné množství, ideální je přidávat po lžících a vždy dobře zakomponovat. S těstem pracujte alespoň 5 minut, poté co se vše krásně propojí ho hněťte dalších 5-10 minut. Následně ho zabalte do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat na teplém místě.

Co nejtenčí plát
Jakmile je těsto odpočaté, můžete ho začít krájet. „Nejlíp se vám bude s těstem pracovat, když ho rozdělíte na dvakrát tolik dílů, než jste vzali vajec. Těsto připravené z jednoho vejce tedy rozkrojte napůl, ze dvou vajec na čtvrtiny a tak podobně,“ říká kuchařka a blogerka Florentýna Pišová. Důležité je každou část těsta rozválet na co nejtenčí plát. Plát položte na čistou a suchou utěrku a nechte dalších 30 minut při pokojové teplotě proschnout. Odolejte pokušení těsto na nudle rozkrájet rovnou – nudle by se vám slepily a místo jemných nudliček byste měli akorát jednu velkou slepenou kouli. Až těsto vyschne, několikrát ho přeložte na půl, aby vznikl pruh, ten pak na šířku nakrájejte na malé části. Ty položte na sebe a odkrajujte tak tenké nudličky, jaké si přejete. A voila! Máte téměř hotovo. To nejtěžší je za vámi.
Vařit zvlášť
Nakrájené nudle jemně načechrejte, znovu přesuňte na suchou utěrku, a ještě jednou nechte proschnout. Ideální je nechat je takto přes noc. Suché nudle skladujte v papírovém sáčku či sklenici převázané papírem místo plechového víčka. Jakmile budete nudle chtít použít, pamatujte, že se vaří zvlášť ve vroucí osolené vodě, trvá to asi 3-5 minut podle jejich tloušťky. Pokud je uvaříte přímo v polévce, riskujte její zakalení. Hotové nudle sceďte a propláchněte studenou vodou, pak se vám neslepí. Teď už je stačí pouze přidat do hotového vývaru. Doufáme, že jsme vás přesvědčili o tom, že jejich příprava opravu není tak náročná, jak se zdá.