Omezení all inclusive. Hotelům došla s Čechy trpělivost
Byli jste zvyklí na to, že si v rámci all inclusive stravování můžete dopřát tolik jídla, kolik jen chcete? Na příští dovolené se budete divit. Spousta hotelů totiž přišla na to, jak omezit plýtvání jídlem. A radost z toho mít nebudete.
V posledních letech je stále populárnější vyrážet na zájezdy s možností stravování all inclusive. Turisté pak nemusí neustále přemýšlet nad tím, kam vyrazí na oběd či večeři, neutratí na dovolené horentní sumy za jídlo a hlavně se mohou pořádně nacpat k prasknutí. Bohužel toho ale celá řada „dovolenkářů” zneužívá. A jsou mezi nimi i Češi.
„Je to přece zadarmo!“
Při stravování v all inclusive rezortech nikdo nešetří. Každý si nandá plný talíř jídla, a když ho celý spořádá, jde si vesele pro další. Za dovolenou si přece poctivě zaplatil, a tak toho může sníst, kolik jen bude chtít. To je na jednu stranu pravda. Díky all inclusive programu skutečně můžete jíst, co jen hrdlo ráčí. Problém ale tkví v tom, že spousta lidí jídlem plýtvá.
„Nalož plný talíř, vždyť jsme si to zaplatili!” říkají si kolikrát navzájem nejen Češi při tom, když stojí u švédských stolů, které se prohýbají pod nejrůznějšími lahůdkami. To, že si za něj zaplatili, ale rozhodně neznamená, že si s ním mohou dělat, co chtějí.

Zbytečně velké porce
Spousta lidí si u švédských stolů nabírá ohromné množství jídla. Takové, o kterém moc dobře vědí, že ho stejně nestačí sníst. Celé rodiny pak bez jakéhokoli pocitu studu spokojeně odcházejí od svých stolů, na nichž nechávají plné talíře leckdy ani netknutého jídla. To pak musí z hygienických důvodů obsluha vždy vyhazovat a dochází tak k obrovskému plýtvání.
Možná se i vám někdy stalo, že jste zahlédli například oku lahodící krevety, a tak jste si jich rovnou naložili plnou mísu. Pak jste ale krevety ochutnali a zjistili, že vám jejich chuť vadí. A tak jste se plné mísy už vůbec nedotkli. Obsluha následně musela nemalé množství jídla vyhodit do popelnice. A to je obrovská škoda. Naštěstí se celá řada hotelových řetězců rozhodla proti nevychovaným turistům zakročit.
Jídlo jen na požádání
V celé řadě hotelů se už dnes můžete setkat s tím, že si ani v rámci all inclusive programu nemůžete jídlo nabírat sami. A to hlavně u takových pokrmů, které jsou z dražších surovin a kuchaři nad jejich přípravou strávili mnoho času. Nejčastěji jde o různá masa, mořské plody, dražší sýry anebo třeba hamburgery.
U takových jídel většinou stojí personál restaurace a každému strávníkovi servíruje jídlo přímo na talíř. Má tak naprostou kontrolu nad tím, aby lidé jídlem neplýtvali. Ale nebojte se. Nikdo vám neurčuje, kolik tohoto smíte sníst. Pokud vám daný pokrm chutná, není problém znovu přijít k jeho výdeji a požádat o další porci. Vedení hotelů se k tomuto kroku uchýlilo opravdu jen proto, aby si lidé nenakládali více jídla, než jsou schopni sníst.
Tento způsob se pochopitelně celé řadě lidí nelíbí. Nejenže se musí častokrát zvedat od stolu, aby si dopřáli to, co jim chutná, ale také se musí zařadit do fronty. A právě ta bývá u oblíbených pokrmů zpravidla velmi dlouhá. Jiné řešení, jak zajistit, aby lidé neplýtvali jídlem, ale neexistuje.

Menší skleničky i talíře
Hotely se už v minulosti snažily omezit plýtvání jídlem i pitím. V dnešní době je standardem, že mají hoteloví hosté v restauracích k dispozici pouze malé skleničky, do kterých si mohou nalít oblíbený nápoj. I to samozřejmě spoustu lidí rozčiluje.
V minulosti se některé hotelové restaurace pokoušely zamezit plýtvání jídla tím, že hostům poskytovaly pouze malé dezertní talíře, na které si mohli sami servírovat pokrmy. Bohužel se ale nakonec ukázalo, že spoustě lidí nedělá problém vzít si několik malých talířů a na ně si stejně naložit takové množství jídla, které nikdy nedokázali sníst. Od tohoto kroku tedy nakonec řada hotelů ustoupila a nahradila jej právě personálem, které osobně jídlo nandává.