Nanotovárna na výrobu bujónu se vejde do přepravního kontejneru

Společnost Unilever, gigant v oblasti spotřebního zboží představil mobilní nanotovárny. Firma doufá, že nové továrny, které jsou určeny k výrobě malých sérií výrobků z místních materiálů, sníží jeho ekologickou stopu tím, že mu umožní vyrábět výrobky blíže ke zdroji, píše server Fast Company.

Uvnitř 12metrového přepravního kontejneru zaparkovaného v nizozemském městě Wageningen, podniku Unilever, bude brzy plně funkční výrobní linka na tekutý bujon. Společnost doufá, že výrobou produktu ve zmenšeném prostoru sníží svou uhlíkovou stopu, bude produkovat méně odpadu a nakonec bude moci tyto nanotovárny posílat na nová místa po celém světě, aby mohla využívat místní suroviny.

Společnost Unilever má již více než 300 továren po celém světě, ale jedná se o velké závody určené k masové výrobě. Někdy společnost potřebuje vyrobit menší dávky výrobků pro zboží, které je v sezóně, nebo při testování nového zboží. S nápadem na cestovní továrnu přišli dva inženýři jako se způsobem, jak tyto problémy řešit a omezit plýtvání s materiálem a energií, které s sebou nese masová výroba.

Jejím prvním využitím bude výroba tekutého bujonu pro Unilever Food Solutions, potravinářskou divizi společnosti, a pokud bude nizozemská továrna na přepravní kontejnery úspěšná, bude se společnost zabývat instalací přepravních kontejnerů v dalších potravinářských továrnách společnosti Unilever a nakonec rozšíří jejich výrobní kapacity na výrobu majonézy, kečupu a zmrzliny.

Tyto nanotovárny nikdy nedosáhnou úrovně výroby velkých továren společnosti Unilever, a o to jde. Namísto několika velkých továren, které musí vyrábět tuny výrobků nebo vyžadovat dodávku surovin ze vzdálených míst, si společnost Unilever představuje tyto malé továrny rozmístěné kdekoli a kdykoli bude potřeba. Firma chce později prodávat nanotovárny běžným i lidem.

Zdroj: fastcompany.com