Lékaři doporučují: V říjnu jezte toto ovoce každý den, pročistí játra, střeva a ochrání vás před nemocemi
K očistě těla nemusíte používat jen nejrůznější prostředky z lékárny, ale bohatě si vystačíte i s dary přírody. Některé druhy ovoce fungují lépe než kdejaké léky.
Podzim je ideálním časem očisty těla. Mnozí se na konci léta chtějí zbavit nejrůznějších toxinů, které se do jejich organismu dostaly při pobytu v all inclusive rezortech, kdy se lidé nechali zlákat horami nezdravého jídla a také alkoholu.
Naštěstí pro detoxikaci není nutné zahajovat nějaké náročné diety a striktně se omezovat v jídle. Postačí, když do svého jídelníčku zařadíte některé druhy ovoce, které umí skvěle čistit cévy, játra a střeva. O kterém ovoci je řeč?
Citrusy
Citrusy jako pomeranče, citrony, mandarinky a grapefruity jsou skvělým zdrojem vitamínu C, který je klíčový při udržování správné funkce imunitního systému. Zároveň díky němu působí citrusy protizánětlivě.
Při pravidelné konzumaci citrusů dochází ke stimulaci jater, které jsou důležitým orgánem při detoxikaci organismu. Navíc dojde ke zvýšení odolnosti organismu proti bakteriím a virům. Citrusy jsou také přírodním lékem podporujícím zdraví srdce, cév a nervů. Snažte se je tedy konzumovat denně.
Borůvky
Borůvky jsou právem označovány za superpotravinu. Jsou bohaté na celou řadu antioxidantů, díky čemuž chrání zdraví takřka všech orgánů v těle. Kromě toho také chrání játra před oxidativním stresem, který bývá často strůjcem celé řady zdravotních problémů. I borůvky mají antioxidační účinky, a tak spolehlivě vyženou všechny bakterie a záněty z těla.
Jablka
Jablka patří mezi ty druhy ovoce, které mají úžasnou schopnost vymést nečistoty ze střev. Za to může jejich vysoký obsah vlákniny, která v trávicím traktu absorbuje vodu, nabobtná a při své cestě střevem spolehlivě posbírá všechny škodlivé látky. Jablka díky vláknině mohou posloužit i jako prevence zácpy.
U jablek je důležitý také jejich obsah pektinu. Ten na sebe váže těžké kovy a podporuje trávení. Aby toho nebylo málo, jablka jsou bohatá na celou řadu vitamínů a minerálů a jsou zkrátka ideální potravinou, kterou byste si měli dopřávat denně.
Hrušky
Vedle jablek se vyplatí konzumovat také hrušky. Ty obsahují vitamíny C, E a vitamíny skupiny B. Vedle toho také řadu minerálů, jako jsou draslík, hořčík a železo.
V hruškách se nachází nezanedbatelné množství vlákniny. V podstatě velmi podobné jako v jablkách. Umí tedy odstraňovat nánosy nečistot ze střev. Hrušky působí i močopudně. Jsou tedy schopné z těla odvést nadbytečné tekutiny, se kterými se pochopitelně vyplaví i nejrůznější toxiny, které se za poslední měsíce ve vašem těle usadily.
Působí také proti plynatosti a zabraňují hnilobným procesům ve střevech. Hrušky umí v těle vyrovnat příliš kyselé prostředí, které trápí hlavně ty, kteří rádi jedí maso ve větším množství. I proto jsou hrušky často součástí alkalických dietních režimů.
Hroznové víno
Hroznové víno je lahodné, šťavnaté a obsahuje jen málo kalorií. Zato je přímo napěchované zdraví prospěšnými látkami. Je plné vitamínů A, C, B6 a také vápníku, fosforu a hořčíku. Stejně tak je v nich obsažena i vláknina, která reguluje zažívání a pomáhá předcházet zácpě. Dopomáhá i k pravidelnosti stolice.
Hrozny jsou bohaté i na draslík, který podporuje zdraví kardiovaskulárního systému včetně cév. Stimulují i játra, působí proti jejich překrvení a detoxikují je.
Aby toho nebylo málo, hroznové víno obsahuje i melatonin, a tak podporuje i spánek. Jde zkrátka o ovoce, které by ve vašem jídelníčku v žádném případě nemělo chybět.
Zdroje: tandemclinicalresearch.com, healthline.com, parashospitals.com
[seznam-ads id="63251"] [seznam-ads id="63250"] [seznam-ads id="64854"] [seznam-ads id="64868"]