Káva v ohrožení! Stane se v důsledku klimatických změn nedostatkovou komoditou?

Špatné zprávy pro milovníky kávy! Podle nejnovější studie budou klimatické změny v příštích letech výrazně ztěžovat pěstování kávy arabica. Zprávu přineslo zpravodajství CNN.

Studie zkoumala, jak se změní podmínky pro pěstování kávy do roku 2050 na základě prognóz několika globálních klimatických modelů. Výsledky ukazují, že budou méně příznivé, a to opravdu výrazným způsobem! Změna klimatu se nejvíce dotkne oblíbené kávy arabica, která vyžaduje specifické podmínky, aby se jí dařilo. 

Studie se rovněž zabývá tím, jak změna klimatu ovlivní podmínky pro pěstování kešu ořechů a avokáda. Podle zprávy by rostoucí teploty mohly v některých oblastech vytvořit nové prostředí vhodné pro jejich pěstování. Káva se však ukázala být nejzranitelnější, protože negativní dopady klimatických změn se dotýkají všech hlavních produkčních oblastí. Těmi jsou především Brazílie, Vietnam, Indonésie a Kolumbie.

Autoři studie dospěli k závěru, že u všech tří plodin bude nutné se změnám podmínek v pěstitelských oblastech přizpůsobit. V případě kávy to může znamenat i přechod z pěstování druhu kávovníku arabica na robusta. Jeho zrna jsou považovaná za méně kvalitní, ale jsou podstatně odolnější.

Sucha, bouře a mrazy, které byly dříve v některých oblastech vzácné, se stávají normou. To zemědělcům ztěžuje plánování a ničí úrodu. Ceny kávy již v důsledku toho prudce vzrostly a další zdražování je zřejmě nevyhnutelné. Káva je jen jednou z kategorií potravin, které jsou ovlivněny extrémním počasím.

Zdroj: CNN