Odborníci učinili neuvěřitelný objev: Tato semínka jsou revolucí v hubnutí
Hubnutí je věčné téma. Kdo by se nechtěl cítit skvěle a mít svou vysněnou postavu. „Chci trochu zhubnout“ si v životě alespoň jednou řekne velké množství lidí. Chtít je jedna věc, pustit se do akce ale věc druhá… ačkoliv hubnutí není raketová věda, stále se jedná o pomalý a dlouhý proces, který vyžaduje disciplínu, vytrvalost, oddanost a vůli. Není se čemu divit, že spousta jedinců hledá způsoby, jak si hubnutí usnadnit a urychlit. Bohužel se často jedná o tipy a triky, které pak v praxi nefungují, čas od času ale vědci přijdou se zjištěním, které opravdu může redukci váhy pomoci.
Zaručené hubnutí propagují snad všechny stravovací směry. Může se jednat o nízkosacharidovou dietu, vyřazení lepku nebo přerušovaný půst. Jestli hubneme nebo přibíráme ale závisí prakticky na jediné věci – kalorické rovnici. Pokud přijímáme méně kalorií, než kolik spálíme, budeme hubnout. Pokud jsme naopak v kalorickém nadbytku, přibíráme. Celý redukční proces je tedy vlastně jednoduchý, jelikož musíme „pouze“ jíst méně kalorií, než kolik za celý den naše tělo spotřebuje. Zde ale jednoduchost končí, protože konzistentně se držet v kalorickém deficitu v dnešní době plné rychlého občerstvení, dezertů či neustálé možnosti jídlo si pořídit může být těžké. Postup sice ošidit, vědci ale přišli na to, jak si ho alespoň udělat snesitelnější. Tento tip vám pomůže zbavit se přebytečných kil.

Dva typy
Oním perfektním pomocníkem při hubnutí je vláknina. Díky vláknině se zlepší vaše trávení, ale hlavně se budete déle cítit plní a nepociťovat tak často hlad, tudíž zkonzumujete menší množství jídla a méně kalorií. Sama o sobě je vláknina nízkokalorická, jeden gram má pouze dvě kalorie. Ačkoliv sama o sobě nám žádné živiny nedodává, je nezbytná k celkově dobrému zdravotnímu stavu. Známe dva typy vlákniny – rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustný druh snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zvyšuje pocit sytosti, jelikož na sebe v lidském těle naváže vodu, nabobtná a vytvoří gelovou strukturu. Právě tento gel v nás vzbuzuje pocit plnosti, navíc zpomalí vstřebávání glukózy, čímž sníží naše chutě na sladké. Nerozpustná vláknina na sebe také váže vodu, ale nebobtná a naším traktem tak projde nestrávená. Funguje jako takový kartáč v našich střevech, váže na sebe toxiny, které poté odejdou z těla ven a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Také podporuje pocit sytosti, tedy i hubnutí.
Kde ji najdeme?
Pokud vám neustále kručí v břiše, máte velké chutě na sladké a po obědě vás trápí náhlá únava, pravděpodobně vlákniny ve svém jídelníčku nemáte dostatek. Podle světových doporučení byste měli denně přijímat mezi 25-30 gramy vlákniny. A kde ji teda lze najít? Největší množství se nachází v celistvém ovoci a zelenině, luštěninách, ovesných vloček, celozrnných produktech, oříškách nebo semínkách. Doporučený příjem snadno pokryjete, když si každý den dopřejete dvě porce ovoce a tři porce zeleniny. Dále vyzkoušejte třeba vařenou čočku, cizrnový humus, červení fazole nebo chia semínka. Pečivo či těstoviny kupujte celozrnné. Uvidíte, že v sytosti a výkyvech energie pocítíte okamžitý rozdíl. Věděli jste, že velké množství vlákniny obsahuje i kvalitní vysokoprocentní čokoláda? Sladkého se tak nemusíte vzdát ani v dietě – po obědě si klidně jeden až dva čtverečky dopřejte. Samozřejmě nesmíte sníst celou tabulku na posezení, abyste dosáhli požadovaných výsledků.

Proč ji konzumovat
Kromě toho, že nám pomůže shodit nějaké to kilo, má vláknina i spoustu jiných výhod. Působí preventivně proti vzniku srdečních onemocnění, rakoviny, Alzheimerovy choroby nebo cukrovce. „Vláknité potraviny nezpůsobí rychlý vzestup hladiny cukru v krvi. Snižuje se tak pocit hladu, což usnadňuje odolat sladkým jídlům. Snižuje také hladinu cukru, takže nevznikne inzulínová rezistence a cukrovka,“ říká odbornice na stravování Laura Southernová. Studie také potvrzují, že lidé, kteří konzumují více vlákniny, snáze dosáhnout své vysněné hmotnosti. Její zařazení do jídelníčku tak má samé výhody.
Nedoceněné psyllium
Pokud máte stále problém zařadit vlákninu do jídelníčku a konzumovat ji dostatek, můžete ji zkusit zařadit v její nejpřirozenější formě – jako semínka jitrocele indického. V Čechách je tento druh známý jako psyllium. Pokud psyllium rozmícháte ve vodě, vytvoří se gelová struktura, kterou můžete sníst či vypít. Automaticky tak zvýšíte příjem vlákniny, ale i objem žaludku a tím i pocit sytosti. Pamatujte však, že se nejedná o zázračný lék na hubnutí – konzumace psyllia sama o sobě fungovat nebude, pokud nebudete držet životosprávu. Jestliže ho ale zařadíte do zdravého jídelníčku, může být skvělým pomocníkem a urychlovatelem procesu.