Tuhle částku důchodce musí utratit v roce 2025 za potraviny, aby měl důstojné stáří
Rostoucí životní náklady představují pro mnoho českých občanů velkou výzvu. Do nejohroženější skupiny patří senioři. Už jste se někdy zamysleli nad tím, kolik musí průměrný důchodce utratit za potraviny, aby měl důstojné stáří? Pojďte se společně s námi podívat na aktuální data.
Potraviny a nápoje tvoří společně s výlohami za bydlení, energií a vodou největší část spotřebních výdajů.
Český statistický úřad uvádí, že tuzemské domácnosti utratí za potraviny měsíčně v průměru kolem 3 000 Kč, přičemž nejvyšší položku tvoří výdaje za maso. K tomu je třeba připočítat více než 310 Kč za alkoholické nápoje a necelých 290 Kč za nealkoholické pití. U seniorů je situace mírně odlišná, protože tráví více času doma a vaří si sami častěji než ekonomicky aktivní populace, u které je běžným jevem stravování se v restauracích nebo firemních jídelnách.

Ceny neustále rostou
Trend zdražování pokračuje i v roce 2025. Potravinářská komora ČR na konci loňského roku očekávala růst cen až o 5 %. Tento nárůst má několik příčin, od vysokých cen energií přes rostoucí náklady na obalové materiály až po zvyšující se mzdové náklady v potravinářském průmyslu. Nejvíce zdražují vejce, mléčné výrobky a maso, tedy základní potraviny, které tvoří značnou část jídelníčku seniorů.
Nejinak je tomu ve stravovacích zařízeních. Pokud si starší člověk chce zajít na oběd do restaurace nebo hospody, musí počítat s průměrnou útratou ve výši 194 Kč, což je o 3,7 % více než před rokem. V Praze jsou ceny ještě vyšší, v průměru je to 218 Kč za oběd.
Pro srovnání s předcovidovou dobou: V březnu 2020 jste za oběd v restauraci zaplatili až o 60 % méně než dnes.
Měsíční rozpočet seniora na nákup jídla
Kolik peněz potřebuje důchodce v roce 2025, aby neživořil a zároveň nebyl odkázaný pouze na nejlevnější věci ze supermarketu? Sestavme pro něj orientační měsíční rozpočet, který vychází z průměrných výdajů české domácnosti za jídlo a nápoje ve výši 3600 Kč. Při výpočtu musíme zvážit, že člověk v penzi utratí za potraviny více než pracující jedinec.
Vypadat to může například následovně:
- Pečivo: 500 až 600 Kč
- Mléčné výrobky: 600 až 800 Kč
- Maso a masné produkty: 1000 až 1200 Kč
- Ovoce a zelenina: 800 až 1000 Kč
- Ostatní (konzervy, koření, oleje, sladkosti): 500 až 600 Kč
- Nápoje: 600 až 700 Kč
Celkem tak senior utratí v průměru 4450 Kč. Ročně je to kolem 53 400 Kč. Po připočtení čtyř návštěv restaurace za měsíc je to cca 5226 Kč, ročně 62 712 Kč.

Tipy pro stravování s omezeným rozpočtem
I s omezeným rozpočtem je možné opatřit si kvalitní a výživnou stravu. Zde je několik doporučení:
- Plánujte nákupy dopředu. Připravte si jídelníček na celý týden a nakupujte podle seznamu. Vyhnete se tak nakupování produktů, které akutně nepotřebujete nebo je nevyužijete do data spotřeby.
- Hlídejte si slevy. V akčních letácích běžně najdete kvalitní potraviny za zlomek původní hodnoty. Pokud máte ve svém okolí více supermarketů, vyhledejte nejvýhodnější ceny a nákupy jednotlivých obchodů kombinujte.
- Stravujte se sezónně. Zelenina a ovoce, které se zrovna sklízejí a nejsou z dovozu, jsou obvykle levnější a nutričně hodnotnější.
- Omezte stravování v restauraci. Stále platí, že domácí jídlo je levnější než to ze stravovacího zařízení. Při návštěvě restaurace upřednostňujte obědová menu, která jsou často až o polovinu levnější než běžná nabídka.
- Nakupujte ve výprodeji. Často zde najdete produkty, které mají ještě pár dní do data spotřeby či minimální trvanlivosti, zato jsou za výrazně sníženou cenu. I řada prošlých trvanlivých potravin je stále vhodná ke konzumaci.