Toto je nejhorší svačina na světě. Češi ji jedí 3x týdně a riskují srdeční choroby a obezitu
Dobře chutná, rozumí si s mnoha druhy pečiva a Češi jej naprosto zbožňují. Přesto by se této oblíbené pochoutce měli vyhýbat obloukem. Je plná nezdravých látek, které zatěžují tělo.
Snad každý, kdo si ráno dělá svačinu do práce či dětem do školy, chce mít jídlo z časových důvodů co nejrychleji hotové. Řada lidí proto spoléhá hlavně na pečivo, které v rychlosti něčím obloží a svačina je na světě. A i když by se mohlo na první pohled zdát, že na takovém namazaném chlebu se šunkou není nic nijak extrémně nezdravého, opak je často pravdou. Záleží na tom, čím onen chleba, rohlík či housku namažete.
Nezdravá dobrota
Jedním z nejoblíbenějších mléčných produktů, které si Češi rádi natírají na pečivo, je tavený sýr. A není divu. Snadno se roztírá, dobře chutná dětem i dospělým a je zkrátka vždy po ruce. O jeho popularitě svědčí i fakt, že se v Česku tavený sýr používá vůbec nejvíce ze všech zemí v Evropě. Každý Čech ročně sní v průměru 2,2 kilogramu taveného sýru.
Tato skutečnost je ovšem alarmující. Tavené sýry jsou velmi nezdravé. Obsahují tavicí soli, a to hlavně fosforečnany. Ty při dlouhodobé a nadměrné konzumaci mohou přispívat k odvápnění kostí, což je nebezpečné hlavně pro malé děti a také seniory. V důsledku toho pak často kosti chřadnou a také dochází k poškozování zubů. Zuby nejsou pevné a mohou se na nich tvořit kazy.
Nabité solí
Sůl je obecně v tavených sýrech velmi hojně zastoupena. A to je další důvod, proč byste měli jejich konzumaci omezit. Doporučená denní dávka soli se pohybuje mezi 575 až 3 500 mg. Už ale jen v pouhý 100 gramech taveného sýru můžete najít až 1 347 mg soli.
Nadměrný příjem soli ohrožuje zdraví. Vede k vysokému krevnímu tlaku, čímž zvyšuje riziko vzniku různých srdečních a také cévních chorob. Může ale také způsobovat tvorbu ledvinových kamenů, oslabuje kosti a v krajních případech je spouštěčem rakoviny žaludku.
To ale není všechno. Nadmíra soli stojí i za nadýmáním, zadržováním vody v těle, což vede k otokům, a negativně ovlivňuje i mozkové funkce. Lékaři dokonce zjistili souvislost mezi zvýšenou konzumací soli a rizikem mozkové mrtvice.
Vysoký obsah tuku
Kromě soli jsou tavené sýry bohaté i na tuky. Hojná konzumace potravin bohatých na tuky nevede rozhodně jen k nadváze či obezitě, ale také k různým dalším zdravotním problémům. Tuky zanáší cévy, a tak, stejně jako sůl, zvyšují pravděpodobnost vzniku celé řady srdečních onemocnění.
Obezita je v dnešní době u malých dětí velkým problémem. A kvůli tomu pro ně není chleba či rohlík namazaný taveným sýrem zrovna nejlepší volbou.
Jako u celé řady dalších potravin, i v tomto případě ale platí „všeho s mírou”. Když si sem tam dopřejete tavený sýr, rozhodně se žádná katastrofa nestane. Rozhodně by ale neměl být na vašem jídelníčku každý den. A už vůbec ne na dětském jídelníčku.
Zdravější alternativy
Namísto tavených sýrů se zaměřte na sýry čerstvé. Ty jsou ve většině případů vyráběny z kvalitních surovin a zdaleka neobsahují tolik tuku ani soli jako sýry tavené. Anebo je nahraďte domácími pomazánkami či zcela obyčejným, zato velmi chutným domácím pomazánkovým máslem.
Na jeho výrobu budete potřebovat jen 500 gramů tučného jogurtu, 200 gramů zakysané smetany a sůl podle chuti. Nejdříve smíchejte jogurt se zakysanou smetanou a lehce osolte. Pak si vezměte cedník a vystelte jej čistou látkou. Pod cedník umístěte nějakou nádobu a vlijte do něj připravenou směs. Uložte ji do chladničky a nechte přes noc vykapat. Druhý den budete mít domácí čerstvé pomazánkové máslo. Pro zpestření chuti do něj ještě můžete vmíchat nasekané bylinky dle vlastního výběru.