Otestovali jsme kvalitu tavených sýrů z Lidlu, Kauflandu a Penny. Těmto se raději vyhněte
Tavené sýry jsou oblíbenou volbou mnoha domácností. Jsou snadno roztíratelné, mají jemnou konzistenci a hodí se nejen na pečivo, ale také do studené kuchyně nebo jako přísada do sýrových omáček. Mnozí si je vybírají kvůli jejich dostupnosti a široké škále příchutí. Na trhu existuje mnoho značek a variant, a proto jsme se rozhodli podívat se na složení a nutriční hodnoty některých běžně dostupných tavených sýrů.
V rámci našeho porovnání jsme se zaměřili na sýry, které lze najít v supermarketech Lidl, Kaufland a Penny. Konkrétně jsme hodnotili Smetanito, Président, Madetka a Apetito. Cílem bylo zjistit, který z nich nabízí nejlepší složení a nutriční hodnoty.
Oproti přírodním sýrům mají tavené sýry několik výhod i nevýhod. Mezi hlavní přednosti patří delší trvanlivost, snadná roztíratelnost a možnost výroby v různých chuťových variantách. Jsou také obohaceny o tavicí soli, které umožňují jejich hladkou konzistenci. Pro někoho může být problémem obsah soli, který je u tavených sýrů často vyšší než u jejich přírodních protějšků.
Smetanito má vysoký obsah vápníku
Smetanito se smetanou obsahuje 9,5 gramů bílkovin, což je méně než u některých konkurenčních výrobků. Obsahuje 17 gramů tuku, což jej řadí k méně tučným variantám. Naopak obsah cukru je zde nejvyšší – 5 gramů na 100 gramů sýra. Velkou výhodou je ovšem vysoký obsah vápníku, a to 320 mg, což může být rozhodující faktor pro ty, kteří dbají na příjem tohoto minerálu. Obsah soli je 2,2 gramu, tedy spíše střední hodnota.

Président je tučnější variantou
Président tavený sýr se smetanou je nejtučnější ze všech testovaných variant, obsahuje 26 gramů tuku a zároveň nejvyšší podíl nasycených mastných kyselin (17 gramů). Obsah bílkovin je na solidní úrovni – 12 gramů. Pokud jde o cukry, obsahuje 3,3 gramu, což je průměrná hodnota. Obsah soli činí 2,1 gramu, což je spíše nižší hodnota v porovnání s ostatními sýry.
Madetka vyniká obsahem bílkovin
Madetka smetanový sýr vyniká především obsahem bílkovin, kterých obsahuje nejvíce – 14 gramů. Obsahuje 19 gramů tuku a 12 gramů nasycených mastných kyselin, což je méně než u Présidentu, ale více než u ostatních porovnávaných sýrů. Velkou výhodou je nejnižší obsah cukru (1,4 gramu), což ocení ti, kdo si hlídají příjem sacharidů. Nevýhodou může být nejvyšší obsah soli (2,5 gramu).
Apetito má málo tuku
Apetito smetanové original patří mezi méně tučné varianty, obsahuje 17 gramů tuku a 11 gramů nasycených mastných kyselin. Má 9,5 gramů bílkovin. Obsah cukru je 2,5 gramu. Energetická hodnota činí 211 kcal (884 kJ). Obsah soli je 1,9 gramu, což znamená, že obsahuje méně soli než některé konkurenční varianty. Velkou výhodou oproti jiným sýrům je i obsah vápníku, který činí 240 mg na 100 gramů sýra.

Každý ze sýrů má své silné i slabé stránky. Pokud hledáte sýr s nejvyšším obsahem bílkovin a nejnižším obsahem cukru, nejlepší volbou je Madetka. Pro ty, kteří preferují nižší obsah tuku a nasycených mastných kyselin, je nejlepší Apetito. Pokud vám jde o vysoký obsah vápníku, Smetanito je jasným vítězem. Président vyniká svou krémovostí a nižším obsahem soli, ale má nejvyšší obsah tuku a nasycených mastných kyselin.
Pokud bychom se měli podívat na sýry, u kterých je dobré být opatrnější, tak Président je variantou s nejvyšším obsahem tuku a nasycených mastných kyselin. To může být problém pro ty, kteří si hlídají svůj příjem tuků a preferují lehčí stravu. Naopak Madetka má zase nejvíce soli, což může být nevýhoda pro lidi s vysokým krevním tlakem nebo pro ty, kteří se snaží obecně omezit solení.
Výběr tedy záleží na individuálních preferencích a prioritách. Ať už hledáte sýr bohatý na bílkoviny, s nižším obsahem tuku nebo s vyšším obsahem vápníku, v nabídce supermarketů se dá najít varianta, která vám bude nejvíce vyhovovat.