Tohle musí koupit každý Čech: Máslo za 6 Kč/100g v Lidlu jen na pár dní
Cena másla je v posledních měsících tématem, které je v Česku velmi často diskutované. V loňském roce skutečně došlo k poměrně znatelnému nárůstu částky, kterou za tuto základní surovinu v obchodech zaplatíme. Není proto divu, že na slevy čeká řada lidí. V současnosti si tak “mazání na chleba” můžete pořídit v Lidlu za neobvykle nízkou cenu.
Hned v úvodu vás musíme upozornit, že se nejedná o klasickou kostku pravého másla, ale o rostlinný margarín s máslovou příchutí. V Česku mu ale řada lidí říká „máslo“, přestože kromě účelu použití s ním nemá mnoho společného.
V každém případě nejen ceny másla, ale také rostlinných margarínů jsou v poslední době poměrně vysoké. Například 400 gramů velké balení margarínu Rama stojí podle spotřebitelského webu Kupi.cz obvykle kolem 84,90 korun.

Margarín z Lidlu je nyní levnější než máslo
Nabídka řetězce Lidl vás tak velmi pravděpodobně bude zajímat, pokud je margarín něco, co ve své domácnosti běžně používáte. V nabídce je totiž nyní margarín Perla, který se prodává za 54,90 korun. Jde o XXL balení, které neváží 400 gramů jako obvykle, ale dokonce 950 gramů.
Cena za jeden kilogram tohoto margarínu tak činí 57,79 korun, 100 gramů nás vyjde na necelých 6 korun. Pro srovnání ještě uvedeme, že například v případě výše zmíněné Ramy, ale také řady jiných výrobců margarínů, je cena za kilogram přibližně 199,75 korun. Na první pohled je tedy zřejmé, že se jedná o poměrně zásadní rozdíl.
V nabídce je tento margarín od 3. února do 9. února, pokud ovšem nebudou skladové zásoby vyprodány dříve. Pokud tak po tomto výhodném balení toužíte, raději byste si měli pospíšit.
Máslo vs. margarín ze zdravotního hlediska
O tom, zda je lepší konzumovat máslo nebo margarín, se diskutuje v podstatě desítky let. Zatímco v devadesátých letech byly populární margaríny, v současnosti naopak řada lidí razí názor, že nad máslo, a to nejlépe ve farmářské kvalitě, není. Kde je tedy pravda a co o tom říkají specialisté na výživu?
Jednou z věcí, která se margarínu často vytýká, je průmyslové zpracování. Ovšem vzhledem k tomu, že máslo už dnes také nestloukáme ručně v máselnici, ale jeho výroba probíhá též průmyslově, je otázkou, nakolik je tato kritika oprávněná. Zatímco máslo se vyrábí z mléka pomocí odstřeďování, margarín vzniká z rostlinného tuku v procesu, který též zahrnuje promíchávání.

V minulosti byla kvalita nízká, dnes se však výrazně zlepšila
Především v době, kdy se margaríny začaly vyrábět, bylo za jejich hlavní problém považováno to, že obsahovaly poměrně velké množství transmastné kyseliny, neboli lidově „zlé tuky“. Ty vznikaly jako vedlejší produkt hydrogenace (ztužování) a zvyšují například riziko onemocnění srdce, vzniku cukrovky, rakoviny nebo neplodnosti.
Jak ale vysvětlila biochemička Michaela Bebová, v současnosti vypadá situace již odlišně. „Moderní metody výroby margarínů již klasickou hydrogenaci nepoužívají. Tento proces byl nahrazen interesterifikací, která zabezpečuje velmi nízký nebo žádný výskyt tohoto typu tuku,“ uvedla.
Při nákupu je ale potřeba kupovat spíše kvalitnější produkty renomovaných značek. Ty méně kvalitní mohou těchto škodlivých tuků obsahovat více. Na druhou stranu, malé množství jich najdeme i v pravém másle.
V minulosti, a to především za války, se margaríny vyráběly z nepříliš kvalitních surovin, a to hlavně z důvodu nedostatku. V současnosti nás ale nic nenutí používat méně kvalitní ingredience, a tak se složení margarínů zlepšilo nejen po zdravotní stránce. Mají také lepší vlastnosti, jako například chuť nebo roztíratelnost.
Z hlediska zdraví je lepší vyvarovat se margarínů, které obsahují palmový tuk. Ten není považován za zdravý a je také eticky sporný. Pokud je to pro vás důležité, sáhněte raději po másle. Jinak ale můžete bez obav vybrat to, co vám více chutná. Pokud nutně netrváte na tom, aby veškeré složky byly pouze čistě přírodní, vaše tělo se vám zle neodvděčí ani za máslo, ani za margarín.