Mikrovlnná trouba má tajné tlačítko sloužící pro ohřev omáček a těstovin. Nikdo o něm neví
Těžko v dnešní době najdeme kuchyň, ve které se nenachází mikrovlnka. Ne všichni ale víme, jak její potenciál využít na maximum. Důkazem je například tlačítko, o jehož existenci často nemáme ani tušení. Přitom nám může dost podstatně zjednodušit přípravu pokrmů.
Když byl tento spotřebič pro domácí použití v roce 1955 vyroben, znamenal doslova revoluci. Do té doby znamenalo ohřívání jídla nutnost stát u sporáku, hlídat obsah hrnce a pravidelně ho míchat. To už nyní dělat nemusíme.
Používáte ale mikrovlnnou troubu pouze k ohřívání pokrmů, nebo víte, že toho dovede daleko více? Hlavní důvod, proč potenciál mikrovlnky nevyužíváme, je jednoduše to, že nemáme přehled o jejích funkcích.
Jednou z hlavních funkcí, kterou často přehlížíme, je rozhodně nastavení příkonu. Většina lidí totiž upravuje pouze čas, po který se mají potraviny ohřívat, případně teplotu. Co ale dělá toto záhadné tlačítko, opatřené obvykle číselným údajem, je někdy španělská vesnice.

K čemu tlačítko příkonu slouží
Pokud nevíte, co si pod pojmem „příkon“ představit, mohli bychom jeho vliv na průběh ohřevu přirovnat k nastavení sporáku. U toho většinou nastavujeme intenzitu plamene a zdaleka ne všechny potraviny bychom nechali v hrnci, pod kterým je ploténka zapnutá na maximum – pokud například rozpouštíme máslo, víme, že je potřeba na to jít pomalu a jemně. A v případě mikrovlnky se jedná prakticky o totéž.
„Všechny mikrovlnné trouby jsou ve výchozím nastavení nastaveny na vaření při plném příkonu. Tlačítko jeho úrovně však umožňuje vařit některé potraviny šetrněji,“ vysvětlila Steph Chen, ředitelka společnosti Anyday, která se zabývá právě prodejem mikrovlnek.
„U většiny standardních mikrovlnných trub funkce úrovně příkonu ve skutečnosti na krátkou dobu pozastaví mikrovlny, aby se potraviny mohly vařit pomaleji. Pokud se pozorně zaposloucháte, můžete dokonce slyšet, jak se magnetron mikrovlnné trouby zapíná a vypíná,“ vysvětlila, jak celý proces obvykle funguje.
Tlačítko vám umožní jídlo nepřipálit
Jinými slovy, pokud nastavíme příkon na poloviční intenzitu, dochází k mikrovlnnému vlnění pouze polovinu času, který jsme na troubě nastavili. To umožňuje, aby ohřev nebo vaření probíhalo jemněji.
Většina lidí má dojem, že veškerý ohřev v mikrovlnce má pokaždé stejný výsledek. Pokud ale začnete používat tlačítko příkonu, zjistíte, že tomu tak nemusí být. Díky nižší intenzitě je například mnohem snazší jídlo nepřevařit, nepřipálit a také se sníží pravděpodobnost, že uvnitř vaší trouby dojde k malé explozi, která bude mít za následek to, že budete muset celou troubu důkladně umýt.
To se týká například případů, kdy si chcete ohřát mléko na kakao, ovesnou kaši nebo ráno nestíháte a rozhodli jste se uvařit si vejce na tvrdo v mikrovlnce.

Pro které potraviny se to hodí?
Nyní tedy zcela prakticky – které potraviny byste měli ohřívat s nízkým a které naopak s vysokým příkonem? Nejnižší úroveň, tedy zhruba 1-4, se hodí zejména pro situace, kdy něco plánujete rozmrazit. Mikrovlny sice fungují tak, že rozkmitávají molekuly, jako je voda, a vytvářejí tak teplo. Přístroj to ale dokáže pouze v případě, že je voda v kapalném stavu. Pokud je ale výkon příliš vysoký, veškerá rozmražená voda se odpaří místo toho, aby v ní docházelo k vlnění a ohříval se od ní další led. Celý proces tak ve skutečnosti bude trvat déle.
Střední výkon se zase hodí pro ohřev omáček nebo masa. Omáčky, které například obsahují smetanu, se totiž mohou s příliš vysokým příkonem připálit, případně se změní jejich textura a nebudou ani vypadat esteticky, ani nebudou příjemné v ústech.
Velký příkon také může vysušit maso tak moc, že bude tvrdé a bez šťávy. „Čím nižší výkon, tím šetrnější ohřev, takže maso bude křehké a šťavnaté. Vyzkoušejte to s rybou a kuřetem, které se při nižším výkonu úžasně povedou,“ doporučila Steph Chen.
Nejvyšší výkon se zpravidla hodí pro potraviny, které obsahují hodně vody a nehrozí jejich připálení, jako například polévky. I u nich se ale může stát, že textura se pozmění ne právě k lepšímu. V praxi proto plnou kapacitu mikrovlnky nejspíš využijete skutečně zřídka. Jak konkrétně příkon nastavit, se pochopitelně bude u jednotlivých spotřebičů lišit. V manuálu si proto nastudujte, jak to provést v případě toho vašeho.