Zátku z vína místo do koše dala do lednice. Manžel nevěřil, kolik ušetřili na elektřině
Ceny elektřiny sice už nejsou tak rekordně vysoko jako ještě před pár měsíci, ale i tak se každá úspora může hodit. Někdo omezuje svícení, jiný pere jen v době nočního proudu – a jiným pomáhá snižovat účty za elektřinu zátka od vína. Ano, čtete správně. Vědci z Harvardu přišli na skvělý způsob, jak může tenhle kousek korku ušetřit spoustu peněz.
Korek je unikátní materiál. Není uměle vytvořený, ale ve skutečnosti je to část kůry jednoho stromu, a to korkového dubu. Ten v našich lesích nenajdete, zato se mu náramně daří v jižní Evropě a Severní Americe. A už starověcí Řekové a Římané poznali, že zátka vyrobená právě z jeho prodyšné kůry je skvělá za uzavírání láhví s vínem.
Tento druh dubu se tak začal cíleně pěstovat, vznikaly celé jeho plantáže a i dnes se pěstuje a sklízí cíleně pro výrobu (nejen) korkových zátek. Bez nich se neobejde žádné kvalitní víno. A neměla by se bez nich obejít ani vaše lednice.
Korkové zátky nevyhazujte
Většina lidí po dopití vína korkovou zátku vyhodí do směsného odpadu, zatímco láhev (v ideálním případě) do kontejneru na sklo. Ale zatímco u láhve je to správný způsob, korek můžete v domácnosti ještě dále využít. Někdo z něj ledacos tvoří, další si zátky střádá jako jakési talismany – a ti nejchytřejší si je dávají do lednice.
V lednici má korek velmi zvláštní účel a asi by vás to ani nenapadlo. Ale vědci z Harvardovy univerzity přišli na to, že pokud korkové zátky vhodně rozmístíte po policích v chladničce, umožníte tak lepší proudění chladnějšího vzduchu a chlazení přesně tam, kde je to potřeba. Teoreticky postačí jedna zátka, ale pokud jich bude víc, tak to bude jen lepší.
Motor lednice musí pracovat naplno, aby zvládl dostatečně ochladit celý její obsah, tedy všechny potraviny. Pokud je ale méně zaplněná, tak je v ní větší množství chladného vzduchu než při její plné kapacitě. A tento vzduch je nutné neustále chladit, na což je nutná elektrická energie. Lednice tedy spotřebuje více energie, než kdybyste ji měli nacpanou k prasknutí.
Pakliže na polici postavíte korkovou zátku, začne ale fungovat jako jakýsi regulátor. Je totiž propustná, lehká a pórovitá a vzduch dokáže usměrnit a doslova nasměrovat tam, kde je potřeba. Pakliže do lednice dáte zátek více, je to ještě lepší a spotřeba lednice tím může výrazně klesnout.

Teplota v chladničce je tak konstantní, motor nemusí pracovat naplno a vy šetříte aniž by vás to stálo jakékoliv úsilí. Korkové zátky jsou navíc tak malé, že ničemu nepřekáží. To, kam je umístíte, záleží víceméně na vás a na individuálním rozložení potravin ve vaší lednici. Měly by se nacházet mezi nimi, ale nedotýkat se jich. Pak podle expertů z Harvardu budou fungovat nejlépe.
Korkové zátky využijete i jinde v domácnosti
Milovníci vína dokážou za velmi krátký čas nastřádat velké množství korkových zátek. Co s nimi dál, pokud už jich v lednici máte na váš vkus dost? Posloužit mohou i jinde v domácnosti.
Zatímco do láhve od vína se vrací jen těžko, tak si můžete pořídit zkumavky nebo skleněné nádobky s hrdlem vhodné velikosti a do nich nasypat třeba koření. To pak uzavřete korkovou zátkou – koření nevlhne, ale může „dýchat“.

Vyrobit si z nich můžete i podložku pod horký hrnec, rohožku do koupelny, nástěnku, jmenovky, knoflíky a mnoho dalšího. Z korku se vyrábí řada předmětů, které si můžete koupit v domácích potřebách, papírnictví i jinde. K těm nejzajímavějším patří třeba korkové tabule, pouzdra na karty nebo třeba korkové dámské kabelky. Jde přitom o velmi ekologický materiál, protože je přírodní. A korkový dub má tu skvělou schopnost, že i po odloupnutí kůry dokáže regenerovat a obnovit si ji.
Zdroj: lagaceta.com.ar