Tohle je snídaně, kterou musíte jíst, abyste se dožili více než 100 let: v Česku ji nikdo nezná
Dožít se sta let, a ještě v dobré kondici – to je sen většiny z nás. Jenže pokud nebudete mít zrovna štěstí, je potřeba tomu jít naproti. Základem všeho je životospráva a základem životosprávy je snídaně. Začít den skutečně kvalitní a zdravou snídaní je správná cesta k tomu, abyste se cítili skvěle nejen po celý den, ale také se dožili co nejvyššího věku.
Odborníci na výživu se shodují, že snídaně tvoří den. Je to nejdůležitější jídlo, protože má mnoho pozitivních účinků na tělo i mysl. Po spánku, kdy tělo nečerpá žádnou energii z jídla, jsou zásoby glykogenu (zdroje rychlé energie) v těle vyčerpané. Snídaně doplňuje tyto zásoby a poskytuje tělu potřebnou energii k nastartování dne.
Proč je snídaně tak důležitá?
Podporuje lepší funkci mozku. Lidé, kteří snídají, se dokáží lépe soustředit než ti, kteří odcházejí do práce nebo do školy nalačno. Zejména pro děti je snídaně doslova klíčová. Toto jídlo je důležité také tehdy, když se snažíte udržet si váhu. Nesnídat je velká chyba, protože snídaně pomáhá nastartovat metabolismus a stimuluje spalování kalorií během dne.
Snídaně bohatá na bílkoviny a komplexní sacharidy pomáhá udržovat stabilní hladinu krevního cukru. To zabraňuje velkým výkyvům hladiny glukózy, které mohou vést k pocitům únavy a podrážděnosti.

Aby těch pozitiv nebylo málo, snídaně – pokud je dostatečně kvalitní a zdravá – podporuje zdraví srdce a může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Pomáhá také kontrolovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku.
V neposlední řadě je třeba připomenout, že lidé, kteří se ráno dobře nasnídají, se cítí lépe nejen po fyzické stránce, ale také po psychické. Ti, kteří nesnídají, se obvykle cítí více podráždění a snadněji podléhají stresu. Nesnídat se zkrátka nevyplatí.
Není snídaně jako snídaně
Je samozřejmě důležité snídat, ale stejně podstatné je, co si ke snídani dáte. Pokud to budou koblihy a silná káva, svému zdraví příliš nepřidáte. Jestliže se chcete dožít skutečně vysokého věku a vypadat dobře, zkuste si přidat roky navíc díky snídani, kterou jste možná ještě nezkusili.
Dan Buettner, autor knihy Modré zóny v kuchyni, v tom má jasno. Podle něj existuje jídlo, které skutečně funguje na dlouhověkost, a lidé se díky němu dožívají vysokého věku. Tajemství tkví v kurkumě. Možná si říkáte, že kurkuma ke snídani zní trochu zvláštně. Ale podle odborníků na výživu je vhodné začít den právě kurkumou, zeleninou, přidat bobulové ovoce, granátové jablko nebo kváskový chléb. Můžete také podusit zeleninu s tofu, přidat trochu kurkumy a pepř.
Možností je opravdu mnoho a kurkuma má velmi širokospektré léčivé vlastnosti. Ne nadarmo se jí říká „zlato v kuchyni“. Hlavní složkou kurkumy je kurkumin, který vyniká žluto-oranžovou barvou a specifickou, lehce pálivou chutí. Kurkuma má protizánětlivé, protirakovinné a antibakteriální vlastnosti.
Skvěle působí i na zdraví mozku. Vědci zjistili, že lidé, kteří pravidelně konzumovali toto koření, měli mnohem lepší paměť ve srovnání s těmi, kteří užívali placebo. Navíc je bohatá na vápník, železo, bílkoviny a vlákninu.

Kurkuma je nejcennějším kořením v Ajurvédě a přináší celou řadu benefitů – dokáže doslova zázraky. Zkuste ji zařadit do své snídaně pravidelně každý den. A pokud si rádi připravujete smoothie, nezapomeňte přidat právě kurkumu. Můžete ji přidat také do ovesné kaše, jogurtu nebo míchaných vajíček. Fantazii se meze nekladou.
Přidávání kurkumy do snídaně může být jak chutné, tak i velmi prospěšné pro zdraví, zvláště pokud ji pravidelně konzumujete v malém množství a kombinujete s černým pepřem, který pomáhá tělu lépe využít její účinné látky.