Této potraviny mají Češi plné mrazáky. Mráz ji přitom mění v nebezpečný jed
Mražení potravin je skvělým způsobem, jak prodloužit jejich trvanlivost – někdy i o několik měsíců. Jídla, která by se do pár hodin při pokojové teplotě nebo do několika dní v lednici zkazila, vydrží v mrazničce skoro věčnost. Ne vždycky je ale tento způsob uchovávání surovin bezpečný.
Mrazák nesmí chybět snad v žádné domácnosti, jak už jsme zmínili, jídlo v něm vydrží déle čerstvé, a to z toho důvodu, že zpomaluje růst bakterií a dalších mikroorganismů, které potraviny postupně ničí. Takto správně uchované suroviny si pak dokáží zachovat dlouho čerstvost, chuť i výživové hodnoty.
Maso a ryby v něm vydrží asi půl roku až rok, zelenina osm až dvanáct měsíců a již vařené pokrmy či pečivo něco kolem dvou až tří měsíců. Obecně je však důležité vědět, že ne vždy je tento způsob uchování vhodný. Například různé druhy zeleniny, které obsahují velké množství vody, jako jsou saláty, okurka a rajčata, po povolení měknou a mění svoji strukturu.
Mléčné výrobky, tedy nejrůznější jogurty, smetana a podobně se zase oddělují a hrudkovití. Vejce ve skořápce pak v mrazničce praskají a navíc po vystavení pokojové teplotě rapidně mění chuťový profil. Majonézy či různé omáčky s vysokým obsahem tuku mnohdy i žluknou. V mrazícím boxu kašovatí také brambory.
Toto nikdy neriskujte
Důležité je též zmínit, že mražení bakterie zcela neničí, pouze zpomaluje jejich růst. Některé druhy mikroorganismů dokáží přežít i při velmi nízkých teplotách a po následném vystavení teplu se začínají opět množit.
Teď se dostáváme k jádru věci, potravinou, kterou mají všichni doma, ale jen málokdo ví, že po vyndání z mrazáku může být škodlivá, je obyčejné syrové maso. Lidé totiž dělají často jednu základní chybu, kdy již povolené živočišné produkty ukládají zpátky do mrazničky, kde je nechávají opětovně ztuhnout a takto je skladují po dobu třeba několika dalších týdnů.

Pokud ovšem maso už jednou z chladu vyndáte, nikdy byste je tam neměli znovu vracet! Hrozí totiž, že se v něm začnou množit již zmíněné bakterie, které jsou sice při nízkých teplotách neaktivní, s každým dalším rozmrazením a vystavením „normální“ teplotě se zvyšuje množství patogenů v potravině, což může vést k vážným zdravotním problémům.
Nebezpečné nemoci
Živočišné produkty mohou být plné například odolných bakterií jako jsou Salmonella, E.coli nebo Listeria, které jsou hlavními viníky otravy jídlem. Ta se projevuje křečemi, zvracením, průjmy i horečkami.
Například Listeria je pak obzvláště nebezpečná pro těhotné ženy, ale i malé děti, starší osoby a lidi s oslabeným imunitním systémem. Projevuje se bolestí svalů, nevolností a horečkou. Pokud se ovšem mikroorganismy rozšíří i mimo trávicí trakt, mohou způsobit sepsi či zánět mozkových blan. Právě u těhotných dokonce i potrat či předčasný porod.
Salmonella způsobuje zase onemocnění jménem salmonelóza, kdy se první příznaky objevují už v rámci šesti hodin od konzumace znehodnocené potraviny. Nemoc může doprovázet i krvavý průjem, většina lidí se zotaví za několik dní, ale ve závažnějších případech jsou pacientům předepisována i antibiotika.
Nákaza E.coli se projevuje zhruba za čtyřiadvacet hodin, někdy propukne pár dní po požití zasaženého jídla. Dostavuje se vodnatý průjem, zvracení a silné křeče. Na stavy bývají opět nasazována antibiotika a uzdravení přichází asi do týdne. Ve závažných případech mohou nastat komplikace, třeba hemolyticko-uremický syndrom, který vede až k selhání ledvin.
Důležitá je prevence
O tom, že je nesprávné zacházení s masem jednou z hlavních příčin otrav jídlem, varoval i Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Pokud už tedy třeba vynikající steak jednou z mrazáku vyndáte, měli byste jej okamžitě uvařit či uložit do lednice a následně do jednoho dne spotřebovat.

Vynikajícím trikem je suroviny zamrazovat po menších porcích, abyste tak zamezili jejich opakovanému vystavování teplu. S masem také správně manipulujete, pravidelně si myjte ruce, používejte na něj speciální prkénko a důkladně jej vařte tak, snížili riziko nákazy na minimum.