Tato superpotravina posiluje paměť a odbourává stres. Jezte ji každý den
Udržovat si psychické zdraví, mít paměť, která dlouho slouží… kdo by si něco takového nepřál? Superpotraviny sice nejsou všelékem, některé z nich mají ale výrazné zdravotní benefity, jež nám mohou pomoci zlepšit kondici. Je ovšem potřeba dodržovat správný životní styl a konzumovat je pravidelně.
Superpotraviny jsou plné živin a mají tak významné zdravotní benefity. Řadí se mezi ně například nejrůznější semínka, ořechy či rozličné druhy ovoce a zeleniny. V porovnání s běžnými jídly jsou pak bohatší na nejrůznější vitamíny, minerály a mikronutrienty.
Kromě výše zmiňovaných patří mezi nejoblíbenější superpostaviny třeba v Čechách lokální vlašské ořechy, bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají s koncentrací, dále exotické avokádo podporující kognitivní funkce mozku nebo také hořká čokoláda, která je plná antioxidantů.
Málokdo si přitom spojí dohromady, že stres a oslabená paměť jdou ruku v ruce. Dlouhodobý stres totiž negativně ovlivňuje jak celkový kognitivní výkon, tak i koncentraci, čili schopnost soustředit se.
Superpotraviny jsou nesmírně prospěšné
Stres ničí mozek opravdu zásadním způsobem. Zaprvé zvyšuje pocit únavy a narušuje kvalitu spánku, která je pro celkovou psychickou pohodu i zdraví člověka nezbytná. Dále pak zhoršuje takzvanou synaptickou plasticitu mozku, která umožňuje tvorbu nových spojení mezi neurony. Tímto způsobem se učíme novým věcem a zapamatováváme si je.
Dlouhodobé vystavení stresovým faktorům může ale vést i k rozvoji depresí či úzkostných stavů a mít negativní dopad na naši celkovou psychiku.
Mezi superpotravinami, které účinně bojují proti stresu a zhoršené paměti vyčnívají borůvky, jež chrání mozek před oxidačním stresem a podporují růst nových neuronů. To je klíčová vlastnost na cestě za schopností pamatovat si a učit se novým věcem. Také zlepšují náladu, neboť stimulují produkci dopaminu.

Borůvky mezi ostatním ovocem excelují
Borůvky přitom obsahují jen velmi malé množství kalorií, můžete je tak jíst slova jednu za druhou „jako bonbony,“ ovšem bez rizika, že přiberete. Jsou také bohaté na vlákninu, vitamíny C a K nebo magnézium. Antioxidanty v nich obsažené chrání tělo před volnými radikály, které se podílí na stárnutí organismu či rozvoji nejrůznějších chorob, například rakoviny.
Právě borůvky pak mají vůbec nejvyšší hladinu antioxidačních složek ze všeho ovoce (a zeleniny) na světě! Ty mimo jiné snižují cholesterol, krevní tlak a působí jako jeden z druhů prevence srdečních onemocnění.
Co je ale nejlepší – působí zároveň proti oxidačnímu stresu, jenž negativně ovlivňuje fuknci mozku. V jedné ze studií pili dospělí lidé borůvkový džus po dobu dvanácti týdnů. Po této době u nich vědci zaznamenali zlepšení v několika oblastech mozku.
Další studie, která probíhala šest let zahrnovala šestnáct tisíc jedinců a potvrdila, že borůvky dokáží mentálně omladit o dva a půl roku. Mohou tak pomáhat předcházet demenci, ke níž mají větší předpoklady lidi s nadváhou, ženy nebo jedinci, kteří mají diagnostikovanou inzulinovou rezistenci.

Kolik přesně konzumovat a jak často
„Půl šálku denně zlepší krátkodobou paměť, vyjadřovací i organizační schopnosti, stejně jako schopnosti lépe se rozhodovat,“ píše se v odborném článku na webu Inc. A co je nejlepší? Borůvky pomáhají v jakémkoli věku, nikdy tedy není pozdě zařadit je do svého jídelníčku.
Samozřejmě nejsou samospásné, mozek ničí alkohol, kouření cigaret a nezdravý styl života vůbec. Pokud se tak aktivně a dlouhodobě nesnažíme býti ve formě, můžeme jen těžko předpokládat, že nás půlka hrníčku borůvek za měsíc zachrání.
Toto ovoce by se navíc mělo jíst pravidelně, abychom dosáhli co nejsilnějších benefitů. Jak se ovšem říká – cesta za zdravím nezačíná v kompletním překopání stylu života ze dne na den, ale právě drobnými změnami.