Medová dieta: zvyšuje spalování tuků a je dokonce dobrá pro játra
Někdy je až ku podivu, co všechno lidé na nekonečné honbě za dokonalou postavou nevymyslí. Mezi prazvláštními dietami dominuje dieta medová, kdy se k vysněným kilům máte doslova projíst po lžičkách medu. I když to zní jako nesmysl, tuto hubnoucí metodu posvětili sami vědci.
Jedna polévková lžíce medu před spaním a kila budou brzy dole. Na první pohled to vypadá jako další z řady senzačních diet, které člověku v závěru přináší více škody než užitku. Vždyť med je přece plný cukrů, kterým bychom se při hubnutí měli vyhýbat. Výživový poradce Mike McInnese, který celý život zasvětil právě výzkumu medové diety, však tvrdí, že med na noc ve skutečnosti vyvolává v našem těle metabolické změny a způsobuje, že nebudeme mít chuť na sladké a zároveň budeme během spánku spalovat. To zní vskutku jako sladký sen.
Jak to funguje
Hlavní důvod, proč se některým z nás nedaří navzdory všemožným dietním stylům zhubnout, je podle McInnese ten, že do své stravy nadměrně zařazujeme cukr a průmyslově zpracované jídlo. Dokonce i nízkotučné a zdánlivě „zdravé“ potraviny jsou často plné skrytých cukrů. To způsobuje, že je hladina cukru v naší krvi neustále vysoká a dochází k rozsáhlému uvolňování hormonu inzulinu, který množství cukru v krvi snižuje a podporuje přeměnu nevyužité glukózy na tuk. S hladinou cukru ale souvisí ještě jeden mechanismus, na jehož základě postavil McInnes právě medovou dietu.

Hladový mozek
Mozkové buňky jsou obklopeny takzvanými gliovými buňky, které se starají o jejich ochranu a výživu a mimo jiné monitorují a regulují hladinu cukru v mozku pomocí mikroskopických „čerpadel“. Pokud tato čerpadla nestíhají cukr kvůli jeho nadměrnému příjmu regulovat, jednoduše vypnou, a do našeho mozku se tak dostává jen minimální množství paliva. Děje se tak z důvodu, aby mozek nebyl přetížen cukrem. Poté dochází k efektu, který odborníci nazývají jako „hladový mozek“. Je to onen dobře známý stav, kdy máte nezvladatelnou chuť na sladké.
„Hladový mozek je vystresovaný mozek. V zoufalství vyšle koktejl chemických zpráv, aby se pokusil získat cukr z jakéhokoli jiného možného zdroje,“ vysvětluje McInnes. Podle něj můžeme tento začarovaný kruh zastavit právě zahrnutím medu do naší stravy, který se postará o to, že gliové buňky nebudou vyřazeny z procesu.
Kouzlo medu
McInnes tvrdí, že stačí polévková lžíce medu před spaním, kterou dáme mozku signál, že má dostatek cukru. Vaše tělo se tak přestane soustřeďovat na to, že by si dalo něco sladkého, a začne se zabývat tím, co je klíčové – metabolismem látek a spalováním tuků. Med rovněž není tolik škodlivý, jako byste si před spaním dali třeba sušenku, a obsahuje stovky mikronutrientů. Některé studie dokonce zjistily, že lžíce medu snižuje hladinu cukru v naší krvi.
„Med je vyráběn z rostlinného nektaru včelami, které fungují jako jakási přírodní zpracovatelská továrna, která cukry částečně tráví a mění jejich složení. To ovlivňuje způsob, jakým je naše tělo metabolizuje,“ objasňuje výživový expert.
Aby toho nebylo málo, med obsahuje také antioxidanty a má protizánětlivé účinky. Účinně tak přispívá k ochraně vašich jater před poškozením oxidačním stresem a záněty.
Zásady medové diety
Jako je tomu i u jiných diet, také tady nestačí pouze dodržovat jedno hlavní pravidlo, ale několik dílčích kroků, které by vás měly dovést ke kýženému výsledku.
- Nahraďte veškerý cukr a umělá sladidla medem
- Omezte rafinované sacharidy (bílá mouka, světlé těstoviny nebo bílá rýže)
- Vyhněte se rychlému občerstvení
- Jeden den v týdnu si dejte bezsacharidový jídelníček
- Ke každému jídlu se snažte přidat bílkovinu
- Omezte konzumaci brambor
- Navyšte přísun zeleniny
- Snižte přísun ovoce
- Vyhýbejte se mléčným výrobkům v „light“ verzi, které jsou plné emulgačních činidel a sladidel