I jedna čajová lžička může být smrtelná: Úřad před tímto práškem varuje
I zdánlivě neškodné věci, které denně konzumuje většina z nás, mohou být zdrojem zdravotních problémů. V nejkrajnějším případě mohou dokonce způsobit smrt. Smutně to dokládá příběh studenta, který zemřel po obyčejném doplňku stravy. Možná ho máte doma i vy.
Setkáváme se s ním všichni a denně, ať už je to v kávě, čaji nebo čokoládě. Řeč je o kofeinu, nejrozšířenějším stimulantu na světě. Jeho zrádnost spočívá v tom, že na každého člověka působí jinak a je těžké předpovědět, jak na něj tělo zareaguje. Když se to s ním přežene, důsledky mohou být fatální. Ohroženi jsou hlavně jedinci s nediagnostikovanou zdravotní komplikací, ať už se jedná o srdeční arytmii nebo vysoký tlak.

Nejrozšířenější droga na světě
Hlavní důvod, proč si lidé pravidelně dopřávají kofein, je jeho povzbuzující účinek na nervový systém. Zbystřuje naše myšlení, zlepšuje koncentraci a působí, že se cítíme méně unavení. Lidé mohou díky němu cítit až pocity euforie.
Kofein dále stimuluje oběhový a respirační systém, čímž pomáhá například astatikům nebo ho bohatě využívají sportovci. Zrychluje tep, uvolňuje hladké svalstvo a rozšiřuje tepny.
Působením na receptory nervového systému dočasně zrychluje metabolismus a odbourává tuky, takže může přispět k úbytku váhy, Odborníci však varují, že tento účinek není trvalý a v závěru může spíše uškodit. Receptory se po nějaké době na vliv kofeinu adaptují a pokud ho člověk vysadí, dostaví se únava, pocit většího hladu a zpomalený metabolismus.
Podle některých výzkumů kofein pomáhá v prevenci před určitými typy rakoviny, jako je například melanom, leukémie nebo rakovina prostaty.
Dobrý sluha, ale zlý pán
Kofein má bohužel i řadu nežádoucích účinků, které pociťují zejména citliví jedinci. Lidé mohou po jeho požití pociťovat úzkost, zvýšenou nervozitu, nepříjemné bušení srdce a vysoký tlak. U některých konzumentů negativně působí na trávicí trakt a způsobuje bolesti břicha nebo průjem.
Protože kofein ovlivňuje metabolismus vápníku v těle, zvyšuje riziko vzniku osteoporózy. To je i důvod, proč se na dva šálky kávy denně doporučuje vypít sklenici mléka nebo sníst jogurt.
Některé studie také odhalily, že kofein má spojitost s vyšším rizikem vzniku cystické mastitidy, tedy nezhoubného nádoru prsu. Vědci dále zkoumají, zda kofein nemůže mít vliv i na rozvoj rakoviny prsu.
Zrádný kofeinový prášek
Nejčastějším zdrojem kofeinu je u většinové společnosti káva. Zejména sportovci si poté oblíbili různé kofeinové prášky a stimulační směsi, díky kterým za krátkou chvíli doplní podstatně vyšší dávku kofeinu. To je praktické při cvičení nebo tehdy, když člověk nemá po ruce prostředky, díky kterým by si kávu připravil.
Před lety šokoval případ osmnáctiletého studenta Logana Stinera z amerického Ohia, která se předávkoval kofeinovým práškem. Mladý a zdravý sportovec dostal náhle srdeční arytmii a zemřel. Jeho smrt byla zprvu záhadou, pitva ale odhalila, že měl v těle 70 mikrogramů kofeinu na milimetr krve. Pro srovnání: U běžných konzumentů kávy se toto množství pohybuje od 3 do 5 mikrogramů.

FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v USA) vydal tehdy důrazné varování před konzumací kofeinového prášku, který se prodává jako doplněk stravy, a proto nepodléhá stejně přísným regulacím jako léky. U produktů různých značek proto není vždy možné zjistit přesnou koncentraci kofeinu. Doslova jedna lžička prášku tak pro někoho může být smrtelná. V 1/16 čajové lžičky se může nacházet ta sama dávka kofeinu (cca 200 miligramů) jako v celé porci silnějšího energetického nápoje. To je ekvivalentem až 16 plechovek!
„Museli byste být chemik, abyste přišli na to, kolik si vzít, aby to nebyla smrtelná dávka,“ nechal se tehdy slyšet koroner Stephen Evans, který smrt mladého muže vyšetřoval.