Do salátu nepatří, ale Češi je tam dávají po kilech. Těchto 5 druhů zeleniny vám celé jídlo zničí!
Salát je skvělý pokrm, který si můžeme vychutnat nejen jako přílohu, ale klidně i jako hlavní jídlo. Přesto mnoho lidí na saláty moc nedá. Proč to tak je? Často za tím stojí špatně vybraná zelenina, která může salát ochudit o skvělou chuť. Pojďme se společně podívat na pár tipů, jak salát připravit tak, aby byl nejen zdravý, ale také lahodný!
Rajčata
Rajčata jsou jednou z nejpoužívanějších salátových ingrediencí. Pokud jsou ovšem špatně skladována, mohou ztratit svoji chuť. „Rajčata by se totiž neměla uchovávat v lednici, chlad totiž ovlivňuje jejich chuťový profil,“ radí i světoznámá expertka Martha Stewart. Taková rajčata pak ztrácí enzymy, které ovlivňují jejich sladkost a celkovou chuť. V chladu taková rajčata měknou a také takzvaně moučnatí.
Proto skladujte rajčata vždy při pokojové teplotě, kdy mají navíc šanci ještě krásně dozrát a zasládnout. Chuťově se vyprofilují. Nenechávejte je ovšem na přímém slunci. Pokud už pracujete s měkkými rajčaty, můžete je například ugrilovat, čímž zlepšíte jejich chuť.
Lépe než klasická keříková rajčata mohou chutnat v salátu malá cherry rajčátka, která si svoji chuť dokáží i díky své velikosti uchovat po delší dobu. Sáhnout můžete i po sušených rajčatech, která jsou vynikající v kombinaci s kozím či ovčím sýrem. Pokud chcete použít zatepla upravená rajčata, můžete k nim přidat anebo je částečně nahradit grilovanou červenou kapií.
Okurka
Obyčejná okurka je v salátu vynikajícím, křupavým a osvěžujícím prvkem. Ne však druhý den! Pokud ji necháte delší dobu v lednici, může pustit hodně vody a stát se kašovitou a rozbředlou.
Na to existuje ale jednoduchý trik – okurku napřed oloupejte a před použitím ji nechte odpočinout například v cedníku, aby takzvaně pustila vodu. Někdo okurku ještě posolí, aby z ní voda odešla rychleji. Dobrým trikem je také vyndat dužinu se zrníčky, která obsahuje vody nejvíce. Okurku můžete z části nahradit i foremnější cuketou.
Cuketa: na co si dávat pozor
Jenže i cuketa má své slabé stránky. V salátech rychle měkne a i cuketa obsahuje významný podíl vody… Do salátů ji tak ideálně grilujte. Zlepšíte navíc i její chuť a salát bude působit jako kdyby jej připravil profesionální kuchař. Grilovanou cuketu pak můžete částečně nahradit anebo zkombinovat s grilovaným lilkem či paprikou. Nezapomeňte také na správné dochucení takto připravené zeleniny. Tu pokapejte olivovým olejem a posypte například česnekovým kořením.

Dejte si ale pozor, protože bylo zaznamenáno už i několik případů, kdy se konzumenti cuketou přiotrávili. Nekonzumujte tak hořké cukety! Ty mohou obsahovat kukubitaciny, tedy sloučeniny, které mohou způsobit otravu, zvracení, nevolnost a průjem. Riziko se pak zvyšuje hlavně při konzumaci domácích cuket anebo cuket zakoupených od neověřených prodejců, kdy mohou být cukety pěstovány v nevhodných podmínkách. Pokud jste zahrádkář, nikdy nepěstujte cukety v blízkosti dýní, aby nedošlo k jejich křížení, čímž by se mohly hladiny kukubitacinů v cuketě ještě zvýšit.
Ledový salát
Ledový salát může být trochu nudným základem pro salát. Nemá příliš výraznou chuť a jiné druhy zeleniny obsahují i více živin. Křehkosti můžete v salátu docílit i chuťově výraznějšími saláty, například římským salátem, baby špenátem, rukolou anebo třeba oblíbeným polníčkem, který je vynikající v kombinaci s medovým dresinkem.

Mrkev
Mrkev pak může v salátech působit příliš tvrdě, je potřeba ji tedy umět správně připravit. Do salátu ji můžeme nastrouhat anebo ještě lépe upéct. Mrkvička tak bude měkčí a zároveň výrazně sladší. Naopak syrová mrkev nakrájená na velká kolečka či tvrdé kostky může celý chuťový zážitek z jídla pokazit. Kromě toho můžete takovou pečenou mrkev ochutit citronem či medem. Nahradit ji můžete i pečenou dýní s tymiánem.
Jak na chutný salát
Aby salát chutnal, je klíčové mít v něm více textur. Měkké ingredience jako avokádo doplňte o křupavější kousky zeleniny anebo o semínka. Kyselé zálivky pak vybalancujte sladkou zeleninou jako je pečená mrkev. Salát obohaťte i o bílkoviny, které zlepší nejen chuťový profil výsledného pokrmu, ale také zvýší jeho nutriční hodnotu. Použít můžete slaninku, sýr, kuřecí maso anebo osmažené tofu, tempeh či tuňáka.