Čísla na vejcích skrývají důležité informace: Číslu 3 se vyhněte obloukem
Čas od času jde do obchodu pro vajíčka téměř každý. Většinou se díváme především na cenu, což vzhledem k zvyšujícím se cenám potravin není příliš překvapivé. Věděli jste ale, co znamenají čísla a písmena na obalech nebo přímo na vejcích? Dozvíte se z nich řadu velmi zajímavých informací.
Značení na vejcích působí na první pohled tajemně a velká většina nakupujících mu pravděpodobně nejen nerozumí, ale ani nevěnuje pozornost. Ve skutečnosti se z něj ale dozvíme bližší informace nejen o kvalitě daných vajíček, ale také o tom, z jakého typu chovu pocházejí.
Každé balení vajec obvykle obsahuje údaj o počtu kusů a dále také datum minimální trvanlivosti. Tomu všichni rozumíme, a proto není třeba se nad tím nijak blíže pozastavovat. Co ale znamenají další informace?

Na vejcích je uvedena velikost i země původu
Na obalu najdeme uvedené také další věci, například o zemi původu, velikosti vajec neboli hmotnostní skupině, třídírně, balírně a společnosti, která je do obchodu dodala. Na vejcích je obvykle uvedena také velikost. Označují se podobně jako oblečení, tedy S-XL.
To ale nejsou zdaleka jediné informace, které na vejcích najdeme. Kromě etikety totiž na každém jednotlivém kusu vejce bývá také potravinářskou barvou natištěný speciální kód.
První číslo má hodnotu od 0 do 3 a popisuje, z jakého chovu vajíčka pocházejí. Číslice 0 znamená vejce nosnic ekologického hospodářství, 1 vejce nosnic ve volném výběhu, 2 vejce nosnic v halách a 3 vejce nosnic v klecích.
Dále následuje zkratka země původu, v našich končinách je to obvykle CZ, PL nebo SK. Zbývající číslice pak jsou vlastní kód konkrétního producenta vajec.
Může se stát, že na balení je uveden kód jiného státu, než který je poté natištěn přímo na vejcích. To znamená, že tato vejce pocházejí z jedné země, ovšem dále zabalena a zpracována byla jinde.
Jakost B v obchodě nekoupíte
Na balení je také uvedena jakost vajec. Ta, která kupujete v obchodech, budou bez výjimky kvality A. Třída B se pro spotřebitelské účely neprodává a putuje vždy pouze k dalšímu zpracování v potravinářském průmyslu.
Toto vše vám pomůže k tomu, abyste si vždy mohli vybrat vejce té nejlepší kvality. Můžete pro to ale udělat mnohem více než jen to, že si pozorně přečtete všechny údaje.
Ze všeho nejdříve si v obchodě krabičku otevřete a podívejte se, co vlastně kupujete. Předejdete tak tomu, že se v balení bude nacházet poškozené vejce, které vám může udělat nepořádek v nákupní tašce a také může způsobit, že se stane zdrojem nákazy choroboplodnými zárodky.
Vejce by měla být čistá, neměl by se na nich nacházet slepičí trus ani peří. Pokud z nějakého důvodu zapomenete tuto vizuální kontrolu provést a všimnete si poškozeného vejce teprve doma, neměl by být problém provést proti účtence v daném obchodě reklamaci.

Co jste možná nevěděli o vejcích
V případě, kdy by obchodník nechtěl spolupracovat, můžete (a měli byste) kontaktovat Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, která se bude tímto podnětem zabývat.
Důležité je také správné skladování vajec. Teplota by při něm nejen v obchodě, ale také doma neměla kolísat a pohybovat by se měla v rozmezí od pěti do osmnácti stupňů Celsia.
Vejce, která si kupujete v obchodě, by také nikdy neměla mít v konkrétní den nákupu kratší dobu minimální trvanlivosti než týden ode dne, kdy je v chladničce prodejce naleznete.