Češi tuto potravinu pravidelně smaží a vaří. Přitom může být jedovatá
Brambory jsou velmi oblíbenou součástí jídelníčku a v Česku je obvykle jíme klidně několikrát do týdne. Ukazuje se ale, že velmi záleží na způsobu jejich úpravy. Zatímco některé jsou neškodné, jiné vytváří doslova jed a mohou nám velmi významně zkrátit život.
Řeč je zde především o smažení brambor. Existuje studie, která byla zveřejněna v odborném periodiku American Journal of Clinical Nutrition. Ta přišla se šokujícím zjištěním, že pokud budeme smažené brambory konzumovat dvakrát a více do týdne, hrozí nám až dvojnásobné riziko předčasného úmrtí oproti lidem, kteří se této potravině vyhýbají.
„Spotřeba smažených brambor se zvyšuje po celém světě,“ varoval lékař Nicola Veronese, vedoucí autor studie a zároveň také vědec z National Research Council v italské Padově.
Například podle amerického ministerstva zemědělství tvoří většinu brambor, které lidé zkonzumují, hranolky. V našich končinách to s námi nejspíš přece jen není tak hrozné, i přesto ale obliba rychlých občerstvení stoupá i v Česku.

Smažené brambory ruku v ruce s obezitou škodí
Že hranolky nebudou nic zdravého, všichni tak nějak tuší. Většina lidí se to ale domnívá především s ohledem na nadváhu, to ale zdaleka není jediné riziko. Proto se zmíněná studie soustředila na zmapování konkrétních dopadů.
Do kategorie „smažené brambory“ spadají všechny produkty z brambor, které zahrnují fritézu či smažení. Týkat se to kromě hranolků bude také kroket, bramboráků nebo třeba slaných chipsů.
„I když se jedná o observační studii, jsme přesvědčeni, že kuchyňský olej, bohatý na trans-tuky, je důležitým faktorem při vysvětlování úmrtnosti u těch, kteří jedí více brambor,“ uvedl doktor Veronese. Roli podle něj hrají také další faktory jako například obezita nebo sedavý způsob života.
Pokud smažíme brambory, vzniká při tom jed
Odbornice na zdravou výživu Stephanie Schiffová uvedla, že velké riziko může představovat jedna z látek, která při smažení brambor vzniká. Potraviny, které obsahují škrob, totiž při smažení produkují akrylamid. Jedná se v podstatě o jed, který je produktem pověstného hnědnutí smažených či pečených brambor.
Ten u laboratorních zvířat měl prokazatelně způsobovat rakovinu a existuje předpoklad, že je tato látka nebezpečná i pro člověka, kterému též může způsobit onkologické onemocnění.
Kromě toho může mít akrylamid negativní dopad na nervový systém, vývoj miminek v děloze nebo také mužskou plodnost.

Obejít se lze i bez hranolků
Pokud chcete se svým jídelníčkem něco dělat a hranolky v něm nahradit pokud možno chutně, můžete si začít například připravovat hranolky batátové, které jsou výrazně zdravější. Další variantou jsou například takzvané “zeleninové chipsy” neboli zelenina pečená v horkovzdušné troubě.
Ubránit se při pečení vzniku akrylamidu úplně beze zbytku nejde, neboť vzniká již při teplotách, které přesáhnou 120 stupňů Celsia. Při pečení na 180 a více jeho množství ale dramaticky narůstá a s velkou pravděpodobností přesáhne bezpečnou dávku. Dávejte si také pozor, jakou barvu pečené či smažené potraviny mají. Měla by totiž být maximálně zlatavá. Jakmile se cokoliv barví do hněda či černa, rozhodně byste to již neměli jíst.