Češi ji milují, ale tato káva hrozí ucpáním cév a infarktem. Vyhněte se jí obloukem
Řada lidí ve shonu běžného dne nedokáže existovat, aniž by si dopřáli několik šálků kávy. Mnohdy ale zapomínají na to, že to má také svá úskalí, která mohou negativně ovlivnit naše zdraví. V krajním případě hrozí totiž infarkt, zvlášť pokud kávu připravujete špatně.
Již léta se traduje, že ke kávě je vždy nutné vypít sklenici vody, jinak může přijít dehydratace. Ve skutečnosti je to ale trochu jinak. Ne snad, že by toto riziko reálně neexistovalo, ale dostat se do fáze, kdy nám tento nepříznivý účinek bude skutečně hrozit, není zrovna snadné. I vášnivý piják kávy by se totiž pořádně zapotil, kdyby se pomocí svého oblíbeného nápoje chtěl skutečně dehydratovat.
Nyní si tedy shrneme základní fakta. Samotný šálek kávy je tvořen zhruba 95 procenty vody. Není tedy pravda, že nám jeho vypití žádné tekutiny nedodá. Potíž je v tom, že kofein má diuretický účinek. Například lidé, kteří se snaží zhubnout, nebo kulturisti před závody užívají diuretika. To jsou prostředky, po kterých se tělo odvodňuje a přebytečné tekutiny odchází skrze moč. Proto po vypití kávy často velmi rychle máte nutkání jít si odskočit.

K dehydrataci byste museli pít kávu po litrech
Ve skutečnosti je ale diuretických látek v kofeinu takové množství, že vás to nemůže ohrozit, pokud si kávy dopřáváte v rozumném množství. Podle lékařů to znamená denní dávku zhruba 400 miligramů kofeinu denně pro dospělého člověka. To odpovídá čtyřem nebo pěti šálkům kávy. I ten nejzapřísáhlejší kavárenský povaleč jí ale většinou tolik nevypije. Takže ano, riziko dehydratace skutečně existuje, ovšem spíše v teoretické rovině.
Jsou tu ale jiná rizika, která mají mnohem reálnější charakter. První z nich jsou dopady na naše duševní zdraví. Kofein totiž může navodit potíže se spánkem a také způsobovat úzkosti. Může se tak objevit nervozita, zrychlený tep nebo dokonce panické ataky. Pokud na sobě tento efekt pozorujete, doporučuje se vypít poslední kávu nejpozději ve dvě hodiny odpoledne.
Tureckou kávu si raději odpusťte
Dalším rizikem je poté zvyšování cholosterolu. To se týká zejména případů, kdy káva není připravována správně tak, aby měla spíše zdravotní benefity. V nebezpečí jsou proto hlavně pijáci takzvaného turka. Cholesterol přispívá k ucpávání cév a z dlouhodobého hlediska skutečně může vést až k infarktu.
Raději než tento poněkud hrubý typ kávy si proto dopřejte spíše kávu filtrovanou nebo takzvaný french press. Kromě toho, že nedojde ke zvýšení cholesterolu, je takto připravená káva také šetrnější k našemu trávení.
Na druhou stranu bylo vyvráceno, že by káva zvyšovala krevní tlak. Bezprostředně po požití se sice tento efekt skutečně dostavuje, ale brzy odezní. Navíc pravidelní konzumenti kofeinu jsou často vůči tomuto procesu imunní.

Pro tuto skupinu lidí je káva riziko
Existuje ale jedna skupina lidí, jejichž kardiovaskulární zdraví je pitím kávy skutečně ohroženo. Někteří jedinci totiž kofein od přírody pomaleji vstřebávají, což pro ně může představovat potíže.
„Pokud jste pomalý metabolizátor a trvá vám déle, než se kofein rozloží, znamená to, že se kofein déle zdržuje v krevním oběhu a pití kávy může být spojeno s vyšším rizikem srdečních onemocnění, vyšším rizikem hypertenze a zhoršenou regulací krevního cukru. U lidí s pomalým metabolismem může mít kofein i negativní vliv na kvalitu jejich spánku,“ varuje známá odbornice na výživu Margit Slimáková.
Při konzumaci přílišného množství kávy může také hrozit horší vstřebávání vápníku. Rovněž pokud máte nějaké onemocnění žaludku, kávička vám může přivodit zažívací obtíže. Podporuje totiž tvorbu žaludečních šťáv.
Jaké množství kávy je tedy v pořádku? „Obecně platí, že pro zdravé osoby jsou dva až čtyři šálky kávy bezpečné. Negativní vliv však má dlouhodobé pití kávy ve velkých dávkách,“ uvádí Ivana Lánová, odborná konzultantka ve farmacii.