Stačí tři kousky denně: Snižují cukr v krvi a doplní draslík i antioxidanty
Na podzim je extrémně důležité posilovat imunitu, neboť vzduchem poletují nejrůznější bakterie a viry. Spousta lidí proto bere lékárny útokem a zásobuje se různými vitamíny. To ale není třeba. Jedna potravina totiž všechny tyto doplňky stravy kompletně zastoupí.
Podzimní měsíce jsou pro lidský organismus poměrně náročné. Při nízkých teplotách se mezi lidmi mnohem snadněji šíří nejrůznější respirační onemocnění. Zároveň se zkracují dny a skrz mraky na nás nedopadá ani tolik slunečních paprsků. Všechny tyto faktory pak vedou k tomu, že bývají lidé poměrně často nachlazení, a navíc se mohou potýkat i se sezónními depresemi. Je proto na místě našemu tělu podzim trochu usnadnit. A rozhodně není řeč o žádných zázračných přípravcích.
Antioxidant lykopen
Jednou z látek, které podporuje zdraví v mnoha ohledech, je antioxidant lykopen. Ten patří mezi nejsilnější antioxidanty vůbec. Chrání tělo před působením volných radikálů, které v těle mohou způsobovat oxidativní stres.
Oxidativní stres stojí za zrychleným stárnutím buněk. Stejně tak může z dlouhodobého hlediska způsobovat i různá onemocnění. Oslabuje imunitu, škodí mozku a je často spouštěčem kardiovaskulárních chorob.
A v čem že se lykopen nejvíce nachází? Najdeme ho především v rajčatech, a to hlavně v těch sušených. Právě ty se vyplatí na podzim konzumovat denně. A to nejen kvůli lykopenu.
Bohatá na draslík
Sušená rajčata jsou bohatá i na celou řadu minerálů, především na draslík. Ani bez toho se lidské tělo neobejde. Draslík je jedním z nejdůležitějších elektrolytů. Jde o látku, která je zodpovědná za správnou funkci svalů a také za jejich řádnou regeneraci.
Kromě toho ale také stabilizuje srdeční rytmus a zajišťuje, aby se ke všem buňkám efektivně dostávaly všechny živiny. Podporuje srdce, kosti i ledviny. Vyrovnává i hladinu tekutin v těle. Pravidelná konzumace sušených rajčat tedy stojí i za odvodněním organismu.

Snižuje hladinu cukru v krvi
Za zmínku stojí také fakt, že jsou sušená rajčata bohatá na vlákninu. Na 100 gramů rajčat připadá až 8 gramů vlákniny. Tato živina je důležitá pro zdraví střev, ve kterých bobtná a umožňuje snadnější vylučování stolice. Společně s ní pak z těla odvádí i další odpadní látky a toxiny.
Vláknina je ale důležitá i pro snižování hladiny cukru v krvi a její stabilizování. Když hladina kolísá, což se děje hlavně po konzumaci na sacharidy bohatých potravin, dochází k velkému přívalu energie, který ovšem brzy na to střídají pocity velké únavy. Dlouhodobě kolísavá hladina krevního cukru může způsobovat i různé zdravotní problémy, například cukrovku.
V sušených rajčatech je dále hojně zastoupen vitamín C, E, K i vitamíny ze skupiny B. Z minerálů pak kromě zmíněného draslíku jde o železo, vápník a hořčík. Jde zkrátka o pochoutku, kterou se vyplatí zařadit do svého jídelníčku.

Domácí sušená rajčata
Rajčata si můžete usušit i doma. Připravte si 1 kilogram rajčat, omyjte je a rozkrojte napůl. Předehřejte si troubu na 180 °C. Plech na pečení vystelte pečicím papírem a rozložte na něj nakrájená rajčata řeznou stranou nahoru. Zlehka je také posolte.
Rajčata dejte do předem vyhřáté trouby a sušte je 30 minut. Následně snižte teplotu na 140 °C a znovu sušte rajčata 30 minut. Nakonec stáhněte teplotu jen na 100 °C a sušte rajčata posledních 30 minut.
Usušená rajčata nechte zcela vychladnout a poté je naskládejte do čistých zavařovacích sklenic. Do každé sklenice pro zlepšení chuti můžete přidat ještě pár stroužků česneku a nakonec vše zalijte kvalitním olivovým olejem. Sklenice dobře uzavřete. Domácí sušená rajčata skladujte ideálně na tmavém a chladném místě.
Správně uskladněná rajčata vydrží čerstvá i několik dlouhých týdnu. A tak je budete mít po ruce po celou zimu.