Vědci varují ženy nad 50 let: Zde je důvod, proč byste ráno neměly pít čaj
Ať už si čaj ráno vychutnáváte v klidu, nebo ho pijete ve spěchu, vždy nás zahřeje, osvěží a alespoň trochu nabudí. Jenže věděli jste, že pro ženy nad 50 let může být ranní šálek čaje tak trochu problémový? Může totiž mít vedlejší účinky.
Ačkoliv čaj sám o sobě není zdraví škodlivý, jeho pravidelná konzumace – zejména na prázdný žaludek nebo během jídla může mít nečekané důsledky. Čaj totiž podle vědců dokáže ovlivnit vstřebávání jednoho důležitého prvku, a to železa. Přestože je tento minerál pro naše tělo více než důležitý, mnohdy ho naše tělo nedokáže vstřebat tolik, kolik bychom potřebovali.
U žen po padesátce je to obzvlášť důležité téma. S věkem totiž klesá schopnost těla vstřebávat některé živiny, a pokud železa nemáme dostatek, může se to projevit únavou, oslabenou imunitou, bledou pletí nebo dokonce anémií. Železo je klíčové pro transport kyslíku v krvi, pomáhá při tvorbě červených krvinek a ovlivňuje i naši mentální výkonnost. Možná si to ani neuvědomujeme, ale pokud ho máme málo, naše tělo se zpomaluje – fyzicky i psychicky. A právě čaj může absorpci tohoto důležitého prvku nepříznivě ovlivnit.

Kdy není čaj vhodný
Černý a zelený čaj obsahují taniny – látky, které se v trávicím traktu vážou na železo a znesnadňují jeho vstřebávání. Čaj je sice plný antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek, ale pokud ho pijeme současně s jídlem bohatým na železo, může jeho využitelnost v těle výrazně snížit. Zvláště u žen, které mají železa přirozeně méně, to může vést k problémům, jako je chronická únava, slabost nebo v krajním případě anémie.
Kdy tedy pít čaj
Pokud jste zvyklé pít čaj ráno, ale zároveň dbáte na svůj příjem železa, ideální je čaj pít mezi jídly, nikoliv těsně po jídle. “Připravíte-li si na železo bohatou snídani nebo jiné jídlo, nezapíjejte ho kávou, čajem nebo červeným vínem. Raději si tyto nápoje vychutnejte mezi jídly. Obsahují totiž třísloviny, polyfenoly a fytáty, které snižují vstřebávání železa. Taniny nacházející se v čaji a kávě narušují absorpci minerálů, snažíte-li se tedy doplnit železo v krvi, čaj a kávu pijte několik hodin před nebo po jídle bohatém na železo,” uvádí odborníci z odběrové laboratoře Unilabs. Tak dáte tělu prostor na to, aby využilo železo z potravy, kterou jste snědly. A nezapomínejte na jednu věc: vitamin C. Když si k jídlu přidáte něco, co obsahuje tento vitamin – ať už je to čerstvá paprika, citrusy nebo jahody – pomůžete tělu železo lépe vstřebat. Stejně tak i potraviny jako fermentované produkty (například kysané zelí nebo kefír) mohou pomoci s lepší absorpcí.
Jak se projevuje nedostatek železa
Nedostatek železa v krvi se projevuje nenápadně. Můžete se například cítit unavení, ačkoliv spíte dostatečně. Dalšími příznaky jsou bledá pleť, rychlý dech nebo problém se soustředěním. U některých lidí se může projevit i zvýšená lámavost nehtů, vypadávání vlasů nebo dokonce chuťové změny, kdy začneme mít chuť na podivné věci, jako je například led nebo hlína. U žen se nedostatek železa může také projevit obtížemi během menstruačních cyklů, během kterých dochází k větším ztrátám železa. Ačkoli může být tělo dlouho schopné se nižším hladinám železa přizpůsobit, po čase se může vyvinout v anémii s vážnými zdravotními důsledky. Pokud tedy máte podezření, že vám železo chybí, je nejlepší se obrátit na lékaře a nechat si udělat krevní test, který ukáže přesnou hladinu tohoto minerálu v těle.

V jakých potravinách je železo
Nejlépe vstřebatelné železo najdete především v mase, zejména v játrech, červeném mase (hovězí, jehněčí, vepřové) nebo drůbeži. Pokud jste vegetariánka nebo vegan, měli byste sáhnout po jeho rostlinných zdrojích jako je čočka, špenát, tofu, sezamová semínka, ovesné vločky a sušené ovoce. Aby vaše tělo vstřebalo více železa z těchto rostlinných potravin, nezapomeňte je kombinovat s potravinami bohatými na vitamin C, jako jsou citrusy, papriky nebo jahody.
Když je železa příliš
Na druhé straně, také příliš velké množství železa může mít na naše tělo negativní účinky. Předávkování železem může způsobit, že se železo začne usazovat v tělesných orgánech, jako jsou játra, srdce nebo slinivka, což může vést k jejich poškození. Předávkování železem se projevuje únavou, bolestmi břicha, ztrátou chuti k jídlu, zvracením nebo kožními změnami. Pokud by tento stav přetrvával dlouhodobě, může dojít k vážným problémům, jako je cirhóza jater, srdeční arytmie nebo diabetes. Proto je důležité sledovat příjem železa, a to jak z potravy, tak případně z doplňků stravy, a vyhnout se jeho nadměrnému přísunu. Pokud byste chtěli užívat doplňky stravy s obsahem železa, je vždy lepší se poradit s lékařem.