Toto ovoce je skutečný zázrak přírody: Podporuje tvorbu krvinek a zlepšuje pleť. Češi ho bohužel nedokáží ocenit
Podle některých studií Češi stále jedí málo ovoce. A může za to údajně tradiční česká kuchyně. Přitom výživoví poradci radí zkonzumovat denně alespoň 200 gramů jakéhokoliv ovoce. Jednomu druhu se dokonce vyloženě vyhýbáme. Přitom se jedná o ovoce, které má v sobě spoustu vitamínů a pro naše tělo je vysloveně prospěšné. Je navíc považováno za symbol štěstí a bohatství.
Důvod, proč jíme málo ovoce je jednoduchý. Cena. Mnoha lidem se totiž zdá dnešní cena ovoce až nepřiměřeně vysoká. Přitom právě ovoce má v našem jídelníčku důležité místo. Můžete si vybrat i z levnějších druhů. Za méně peněz nakoupíme třeba zelená jablka. V sezóně se pak doporučuje samosběr jahod a natrhat si můžeme ve volné přírodě i třešně.
Ovoce bychom měli konzumovat syrové, má nejvíc vitamínů
U ovoce platí jedno zásadní doporučení: konzumovat bychom jej měli v syrovém stavu. V kompotech totiž bývají jahody či broskve přislazované kvantem cukru a při procesu zavařování se pak mnoho vitaminů ztrácí. Bohatý obsah zdraví prospěšných látek má ale i mražené ovoce. Je to pořád „lepší než nic“, jak se říká. Takže třeba i mražené jahody můžeme do našeho jídelníčku bez problému zařadit. Má to výhodu v tom, že si můžeme ovoce dopřát i v zimních měsících a nečekat pouze na sezonní druhy.
Při nákupu ovoce se soustřeďme na důležité faktory: pečlivě si prohlédněme jednotlivé kusy a rozhodně do košíku nevkládejme nahnědlé, vysušené nebo plesnivé plody. Čerstvé ovoce bychom měli zkonzumovat co nejrychleji. Nezapomeňte, že tělo potřebuje pro správný chod široké spektrum vitamínů a každý druh ovoce obsahuje rozdílné vitamíny. Proto se nebojte ani experimentovat a ochutnat třeba i exotické ovoce.

Meruňky jsou jedním z nejvíce opomíjených druhů ovoce u nás
Meruňky pochází z Číny, do Evropy se toto ovoce dostalo o dost později. Možná si říkáte, že je naprosto milujete. Jak je tedy možné, že se nachází na prvním místě v nejméně oceňovaném druhu ovoce? Ale je to tak. Češi tento druh ovoce stále nedokážou ocenit a řadí jej mezi nejméně konzumované ovoce. Meruňky jsou přitom výborným zdrojem vitamínu C. Právě ten je důležitý pro okysličení všech tkání v těle, vstřebávání železa a v neposlední řadě i k tvorbě bílých krvinek. K pokrytí doporučené denní dávky stačí 8 kusů tohoto slaďoučkého ovoce.
Navzdory své docela sladké chuti meruňky obsahují jen malé procento cukru. Jsou tedy skvělé i v dietních programech. Obsahují i velké množství minerálů a karotenoidů. Nemusíte hned sáhnout po čerstvé meruňce, i když je to samozřejmě ta nejlepší volba. V běžných obchodech najdete meruňky i v sušené formě nebo lyofilizované.
Meruňky bychom rozhodně měli zařadit do našeho jídelníčku. Jsou spolehlivým zlepšovadlem nálady. Může za to jejich veselá barva i působení vitamínů skupiny B, které usnadňují odbourávání stresu.
Nemusíte je jíst, udělejte si z nich masku na obličej
Meruňky ale mají svůj význam i v kosmetice. Jejich olej se totiž velmi často přidává do krémů nebo balzámů na vlasy. Olej z meruněk výborně zvláčňuje a hydratuje pokožku. Pomůže i při spáleninách od slunce. Masku na obličej si vyrobíte jednoduše doma. Stačí v misce rozmixovat čtyři menší meruňky. Přidejte lžíci olivového oleje a směs nechte na patnáct minut odstát v lednici. Poté ji naneste na obličej a nechte alespoň pět minut působit. Nejen že bude vaše pokožka jemná a svěží, bude i nádherně vonět. Pokud byste si chtěli dopřát domácí peeling, přidejte do směsi ještě lžíci máku.