Zbavte se navždy zápachu v odpadkovém koši pomocí jedlé sody. Nápad roku 2024
Slupky od ovoce, zeleniny a odřezky z masa vyhozené do odpadkového koše rychle hnijí a během pár hodin mohou vaši kuchyň zaplavit nepříjemným zápachem. Tomu lze ale velmi snadno předejít, a to i bez toho, aniž byste museli utíkat s košem k popelnici.
Kuchyně je místem, kde by měly být cítit jen příjemné vůně. Snad každý miluje vůni vroucího vývaru, guláše anebo čerstvě upečené bábovky. Jenže ne vždy kuchyň voní příjemně. Na tom může mít svůj podíl například zápach z odpadu ve dřezu. Mnohem častěji jde ale o nepříjemný pach linoucí se z odpadkového koše. Naštěstí si s ním můžete rychle a snadno poradit.
Zápach může lákat i mušky
Nejlepším způsobem, jak se zbavit nepříjemného zápachu, je pochopitelně odpadky pravidelně vynášet. Jenže ani to leckdy nepomůže a odpadkový koš může zkrátka páchnout, i když se v něm nachází jen minimální množství odpadků. Pach se pak nejen šíří do ovzduší a obtěžuje vás, ale v mnoha případech také láká octomilky, kterých je pak mnohem složitější se zbavit.
V hlavní roli jedlá soda
Abyste předešli nepříjemnému zápachu, je třeba použít jedlou sodu. V první řadě vyneste odpadky a koš důkladně vymyjte čistou vodou a saponátem. Pak koš vysušte čistým hadrem a na jeho dno nasypte vrstvu jedlé sody. Pak do něj vložte nový sáček.
Jedlá soda je známá tím, že umí neutralizovat pachy. Už naše babičky ji sypaly na malý talířek a vkládaly do chladničky, aby se v ní nešířily vůně různých potravin. Stejnou službu vám jedlá soda prokáže i u odpadkového koše.
Pokud chcete, aby koš navíc ještě příjemně voněl, můžete na jedlou sodu nakapat několik kapek oblíbeného éterického oleje. Skvěle funguje například máta, eukalyptus anebo levandule. V takovém případě se nemusíte obávat návratu domů ani po víkendu, před kterým jste zapomněli odpadky vynést. Naopak. Kuchyně bude krásně vonět.

Pozor na aromatické potraviny
I když jedlá soda ve většině případů spolehlivě funguje, vždy se vyplatí dodržovat jistá opatření, která šíření nepříjemného zápachu ještě více eliminují. Jakmile pracujete s aromatickými potravinami, například s cibulí, česnekem anebo květákem, vyplatí se odřezky z nich uložit nejdříve do mikrotenového sáčku a teprve pak je vyhodit do odpadkového koše.
Sáček v tomto případě poslouží jako jakási pojistka před případným zápachem. To samé se týká i odřezků z masa. To se při pokojové teplotě kazí ještě rychleji, a tak začíná mezi ostatními odpadky páchnout mnohem dříve.
Pokud některou z těchto potravin vyhodíte, můžete pro jistotu ještě nasypat trochu jedlé sody přímo na odpadky.

Důležitá je i volba odpadkového koše
V boji proti zápachu pomůže i správný odpadkový koš. Vybírejte takový, který je opatřený víkem, jež nepříjemné pachy udrží uvnitř. Zároveň je třeba zmínit, že se vyplatí investovat do koše, který disponuje poklopem, jež se otevírá bez použití rukou. Například koš s pedálem anebo modernější bezdotykový, který vnímá přiblížení ruky, na nějž reaguje otevřením víka.
Je nutné zmínit, že je odpadkový koš semeništěm nejrůznějších bakterií, a tak byste se jej v nejlepším případě neměli vůbec dotýkat. Při jeho běžné údržbě pak používejte také antibakteriální čisticí prostředky.