Těmto snídaním se vyhýbejte obrovským obloukem. Neexistuje horší způsob, jak začít den
Snídaně je podle odborníků nejdůležitějším jídlem dne, a jistě jim dáte za pravdu. Právě tento pokrm rozhoduje, zda další hodiny budou plné energie, nebo se naopak budete ploužit jako bez života. Existují ale pokrmy, které si k ní rádi dopřáváme, přestože bychom raději neměli. Řada z nás o tom navíc nemá ani tušení.
Snídaně by vás měla nastartovat, dodat vám potřebnou energii pro celý den a zasytit. Pokud se krátce po ní cítíte hladoví nebo naopak příliš plní, pravděpodobně jste udělali dietní chybu. Špatná volba jsou také některé potraviny, které mnoho lidí snídá rádo, ve skutečnosti jim ale dělají medvědí službu. Podívejme se proto na ně nyní pořádně zblízka.
Cereálie jsou snídaně z pekla
Zvláště lidé, kteří chtějí jíst zdravě, případně malé děti, často sáhnou po velmi oblíbených snídaňových cereáliích. Nemusí to pokaždé být špatně, ovšem většina běžně dostupných variant je jako snídaně nevhodná.

Důvodem je to, že v původním slova smyslu šlo v případě müssli o obilné vločky a sušené ovoce. Klasika už však netáhne, a tak výrobci cereálie obohacují o čokoládu, sladké přelivy a úplně nejhorší jsou právě ty směsi, které tak příjemně křupou. Jsou totiž zapečené s hromadou cukru.
Pokud je sníte, krevní cukr prudce stoupne a do těla se dostane přebytek energie. Poté ale bude následovat prudký pokles a již za hodinu tak pravděpodobně zaznamenáte kručení v břiše. Pokud tedy cereálie, ideálně ty bez cukru a nejlépe s velkým množstvím ořechů nebo lněného semínka. Lněné semínko totiž obsahuje dostatek vlákniny, která pomáhá navodit pocit sytosti.
Jogurty většinou nejsou vhodné
Další problematickou potravinou jsou jogurty. Rozhodně si dejte pozor na ty ochucené. Přestože se tváří jako plné ovoce, ve skutečnosti obsahují především cukr, barviva a různá chemická aditiva. Velmi často tak mohou být sladší než kdejaký dezert.
Problém ale může být i v pokrmech, u kterých byste to nejspíš nečekali. Je v nich příliš málo bílkovin a nedostatek mléčných tuků je také problém, protože právě ten nám pomáhá, abychom se nasytili. Raději proto zvolte například řecký jogurt, do kterého si můžete dát čerstvé ovoce, ořechy nebo trochu medu.
Snídaně by neměla být smoothie
Zádrhel ale může být i v pokrmech, u kterých byste to nejspíš nečekali. Jako například smoothie. Na první pohled vypadá zdravě, ovšem zdání často klame. Zaprvé si do něj lidé často přidávají tučné mléko, jogurt nebo další suroviny, které zvýší kalorickou hodnotu. Zadruhé samotné ovoce obsahuje skutečně mnoho cukru, což způsobí již zmíněné kolísání krevního cukru.

To však neznamená, že smoothie je vždy špatnou volbou. Aby ale bylo skutečně zdravé, měl by významný podíl sestávat spíše ze zeleniny. Oblíbenou složkou bývá například mrkev, špenát, ale i další druhy zeleniny.
Pečivo je tradiční, ale nezdravá snídaně
Poslední kategorií je samozřejmě pečivo. Není pravděpodobně třeba zmiňovat věci jako koblihy, sladké koláčky nebo muffiny. Problém může být také v bílém pečivu, které je sice energeticky bohaté, ale neobsahuje příliš mnoho živin, takže jde prakticky o prázdné kalorie.
Volte proto raději žitný nebo slunečnicový chléb, který by měl být celozrnný. Pozor si ale dejte při čtení složení – řada pekáren totiž pouze své produkty dobarvuje, aby působily jako celozrnné, ve skutečnosti se ale jedná o obyčejnou housku, která má pouze tmavší odstín.
Zdroje: Sokujiciplaneta.cz, Kondice.cz, Zdravazona.cz