Od růžové skvrny po dokonalý steak. Maso vypěstované v laboratoři získalo „chuť grilovaného hovězího“
Vědci z Jižní Koreje dosáhli průlomového úspěchu v oblasti laboratorně pěstovaného masa. Jejich kultivované maso nyní chutná jako grilované hovězí. Ačkoli vypadá jako průhledný růžový disk, vědci věří, že tato inovace by mohla změnit masný průmysl a to, co jíme, píše portál Interesting Engineering.
Laboratorně vypěstované maso je alternativou tradičního masa, která nabízí stejnou výživovou hodnotu a chuť, ale bez vysokých emisí uhlíku. Vyrábí se kultivací živočišných buněk na 3D strukturách zvaných „scaffoldy“ nebo česky „lešení“, které umožňují množení buněk bez nutnosti chovu zvířat.
Dřívější pokusy napodobit chuť běžného masa byly náročné, ale nové pokusy tvrdí, že tento problém vědci vyřešili. Vědci přidali speciální chuťovou sloučeninu do hydrogelu na bázi želatiny, která se aktivuje při zahřátí na 150 stupňů Celsia a uvolní masovou příchuť, čímž simuluje Maillardovu reakci, která masu dodává chutnou, zuhelnatělou chuť.
Laboratorně vypěstované maso vytvořené jihokorejským týmem ještě není připraveno k jídlu, ale vědci jsou optimističtí, že jejich metoda může být použita pro běžné potraviny v budoucnosti. Chtějí také omezit používání živočišných produktů při výrobě tohoto masa, aby bylo více ekologické.
Podle údajů OSN je chov hospodářských zvířat zodpovědný za 12 % všech emisí způsobených člověkem. Laboratorně pěstované maso je propagováno jako ekologická náhrada hovězího masa z dobytka, ale některé výzkumy naznačují, že jeho dopad na životní prostředí může být přehnaný.
Jennifer Jacquetová, profesorka environmentálních věd na univerzitě v Miami, věří, že laboratorně pěstované maso má obrovský potenciál přispět k udržitelnému stravování, ale jeho přijetí bude záviset na chuti a krocích mocných masných a mlékárenských společností.
Zdroj: Interesting Engineering