Vědci varují, že naše běžné potraviny jsou silně kontaminované nebezpečnými mikroplasty
Měli bychom si dělat starosti, protože v současné době podle odborníků neexistuje žádný přijatelný způsob, jak se plastům účinně bánit, napsal The Guardian.
Výzkumníci z britské University of Hull hodnotili škodlivost mikroplastů, které dnes dostáváme do těla v běžných potravinách jako jsou jablka, mrkev, brokolice či ředkvičky. Odborníci přitom dlouho tvrdili, že mikroplasty jsou příliš velké a přes kořenové systémy se do rostlin dostat nemohou.
Studie ale zjistily, že mikroplasty v rostlinách běžně jsou. V lidském těle poškozují buňky a mohou vyvolat takzvanou „buněčnou smrt“, která u člověka vedle snížení imunity vyvolává i silné alergické reakce.
„Škodlivé účinky mikroplastů mají v mnoha případech negativní vliv na zdraví,“ řekl Evangelos Danopoulos z lékařské fakulty Hull York ve Velké Británii, který vedl výzkum. „Měli bychom si dělat starosti. Právě teď opravdu neexistuje způsob, jak se chránit,“ dodal.
Podle Danopoulose bude možné v budoucnu přesně určit, které potraviny jsou nejvíce kontaminované mikroplasty, a tak se jim vyhnout. Do té doby je však naším nejlepším řešením zastavit produkci plastového odpadu. „Jakmile se plast dostane do životního prostředí a potravinového řetězce, nelze ho jednoduše odstranit,“ vysvětlil Danopoulos.
Výzkum vlivu mikroplastů na zdraví podle něho zajímá stále více vědců. „Má to dobrý důvod. Těmto částicím jsme vystaveni každý den. Jíme je, vdechujeme a vlastně ani nevíme, jak reagují v našem těle,“ řekl.
Vědci letos objevili mikroplasty i v placentách nenarozených dětí, což vyvolalo asi největší znepokojení. Stejně jako zjištění, že děti krmené umělým mlékem z plastových lahvích polykaly miliony částic denně.
Znečištění mikroplasty prostě zamořilo celou planetu. Od vrcholu Mount Everestu až po nejhlubší oceány.
Zdroj: The Guardian