Toto je nejzdravější chléb na světě: Pomáhá při hubnutí a snižování cholesterolu
Chleba je velmi populární pečivo, díky kterému si během chvilky nachystáte snídani, svačinu nebo večeři. Zastánci zdravého životního stylu ale pečivo jíst příliš nedoporučují, protože není nijak zvlášť výživné. Jste milovníci chleba a nechcete se ho vzdát ani při hubnutí nebo cestě za zdravějším tělem? Zaměřte se na nejzdravější chleba, který obsahuje spoustu prospěšných látek.
Ne každý chleba je stejný. Některé obsahují pouze obyčejnou pšeničnou mouku, jiné jsou nabušené látkami jako je železo, vápník, ale i sodík, fosfor či selen a spoustu dalšího včetně zdravých tuků a vlákniny. Jenže jak se v tom vyznat? V pekárně či obchodě by váš zrak měl mířit ke chlebům z žitného kvásku. Ten je totiž vhodný ke každodenní konzumaci, a to i při hubnutí!

Nejzdravější chleba nabitý vlákninou i minerály
Žitný chléb seženete snad v každé pekárně i obchodě, s trochou šikovnosti si ho upečete i doma. Rozhodně se ale vyplatí ho jíst, protože obsahuje pouze asi 3,3 gramů tuku na 100 gramů, je nabitý vlákninou (obsahuje přibližně 8 gramů na 100 gramů) a minerály. Jeho účinky na tělo jsou při pravidelné konzumaci úžasné. Pomáhá snižovat „špatný“ cholesterol, reguluje hladinu cukru v krvi a při konzumaci v mírném množství podpoříte i snižování tělesné hmotnosti, protože se díky vysokému obsahu vlákniny budete dlouho cítit sytí. Když k němu přidáte kvalitní šunku, sýr a zeleninu, v mžiku vykouzlíte výživnou svačinku. Je škoda jíst obyčejný chléb, když můžete čerpat výhody žitného chleba, nemyslíte?
Žitný chleba je doporučován ke každodenní konzumaci odborníky z celého světa. „Vláknina obsažená v chlebu pomáhá cítit se plnější a zlepšuje trávení. Pomáhá také eliminovat „špatný“ cholesterol, známý jako LDL cholesterol, čímž předchází kardiovaskulárním problémům tím, že udržuje tepny čisté,“ potvrzují odborníci ze španělské nutriční nadace.
Žito je zdravější, než možná tušíte
Pravděpodobně nejzajímavější na žitném chlebu je, že kváskové i střevní mikroby produkují podobně prospěšné sloučeniny, a také deriváty trimethylglycinu (betainu), které se běžně vyskytují v žitě, zjistila studie zveřejněná v časopise Metabolomics. Sloučeniny v žitě navíc působí podobně jako antioxidanty, které jsou známé pro své blahodárné účinky. Střevní mikroby je pak převádí do vstřebatelné formy, čímž zvyšují pozitivní účinky pro lidské tělo. Ve zkratce to znamená, že chleba obsahuje spoustu prospěšných látek, a navíc vám pomáhá i s jejich vstřebáváním a celkově trávením.

Odborník na výživu profesor Tim Spector prozradil, jak si vybrat co možná nejlepší chleba. Je nutné číst složení, protože právě to napoví nejvíc informací. „Dávejte si pozor na poměr sacharidů a vlákniny menší než 5:1. Sáhnu spíše na kváskové chleby z žitné nebo špaldové mouky s co největším množstvím semínek. Výzkumy ukázaly, že ve srovnání s celozrnným chlebem žito zřejmě produkuje lepší metabolické a mikrobiální reakce a udrží vás déle sytými.“
Podle odborníka byste si měli dát pozor i na slovo „kvásek“, které samo o sobě neznačí, že je chleba opravdu kvalitní. Zejména v supermarketech do chlebů přidávají komerční kvasnice, dochucovadla a emulgátory, aby napodobily chuť skutečného kvásku za menší dobu. Kvásek totiž zraje i 12 hodin a více, na což obchody nemají čas. Pokud vám to finance dovolí, raději si připlaťte v pekárně kvalitní žitný chléb.