Nejzdravější rostlina na světě: Čistí játra, chrání srdce a šťáva z ní je obzvlášť léčivá pro jednu skupinu lidí
Když potřebujeme podpořit své zdraví, často hledáme pomoc v různých bylinkách nebo rostlinách, které rostou na druhé straně světa. Neuvědomujeme si, že ty nejlepší rostliny nám rostou přímo před nosem. A právě jedna z nejběžnějších rostlin rostoucích v Česku může pomoci s léčbou různých onemocnění.
Na jaře nás zaujme svým stříbrným chmýřím, které poletuje ve vzduchu, v létě zase svou sytě žlutou barvou, která rozzáří každou louku i zahradu. Ačkoliv roste ve velké části světa, v České republice patří mezi nejznámější rostliny. Řeč je samozřejmě o pampelišce, která se na světě objevila před asi 30 miliony lety v Asii. Věděli jste, že je úplně celá jedlá?
Jedlá rostlina, která je nabitá vitamíny a minerály
Pampeliška je zajímavá v tom, že je to jedlá rostlina. A skutečně – její listy, kořeny i květy jsou zdraví prospěšné a lze je zpracovat různými způsoby. Ačkoliv ji mnozí lidé považují spíše za otravný plevel, na mnoha místech se dodnes používá v tradiční medicíně.
Pampelišku si můžete dát nejen do salátu, ale také si z ní vyrobit med nebo čaj. Často se objevuje i v doplňcích stravy, protože umí podporovat zdraví jater, srdce, kůže a regulují hladinu cukru v krvi.
Pampeliška je bohatým zdrojem vitamínu A, C a K, kromě toho i vitamín E, kyselinu listovou a několik vitamínů ze skupiny B. Nechybí jim ani minerály jako je hořčík, železo, vápník a draslík, které jsou potřebné pro správné fungování těla. Obsahuje i vlákninu, které mají lidé obecně nedostatek. Přesněji se jedná o inulin, což je druh nerozpustné vlákniny. Ta udržuje zdravá střeva tím, že v trávicím traktu podporuje růst prospěšných bakterií.
Za své léčivé účinky vděčí i silným antioxidantům
I když je pampeliška nabitá cennými látkami, za své léčivé účinky z obrovské části vděčí také silným antioxidantům, které obsahuje. Je známo, že antioxidanty pomáhají neutralizovat volné radikály, čímž chrání tělo před chronickými onemocněními včetně vážných nemocí jako je rakovina. Kromě toho umí podporovat i pleť. V pampeliškách byste našli také spoustu beta-karotenu, který chrání tělo například před oxidačním stresem.
Účinky pampelišky na zdraví
Až na jaře narazíte na první pampelišky, určitě už na ně nebudete nahlížet jako na plevel, ale uvědomíte si, jak skvělé účinky mohou mít na lidské tělo při pravidelné konzumaci. Třeba si je rovnou natrháte a připravíte si z ní silný odvar či čaj. Nebo je zkrátka jen přidáte do salátu, ke kterému přidáte třeba vejce a ředkvičky.
Při pravidelném pití pampeliškového čaje nebo třeba užívání doplňků stravy se můžete dočkat účinků jako je zmírnění zánětů v těle, snížení hladiny cukru v krvi a krevního tlaku, ale také snížení hladiny špatného cholesterolu, což může vést ke zlepšení zdraví srdce. Je známo, že má přínosný vliv také na játra. Extrakt z pampelišky totiž může játra chránit před onemocněním, poškozením a jejich ztučněním. Právě lidé s onemocněním jater, a také diabetici vyhledávají šťávu z pampelišek nejčastěji. Pokud ale nějakou nemocí trpíte, nejdříve se poraďte se svým lékařem.
Stejně jako se vším by se to ani s pampeliškami nemělo přehánět. Nemyslete si, že vaše zdravotní potíže zázračně vyřeší litry pampeliškového čaje. Užívejte vše v malých dávkách, ale za to pravidelně každý den. A pokud by se vám přitížilo, vyřaďte pampeliškový čaj i další produkty ze svého jídelníčku.