Jednou pro vždy vyřešíme, kam patří obal od čokolády. Češi neumějí třídit odpad
Možná si také občas říkáte to nerudovské „kam s ním?“ a marně přemýšlíte, kam vyhodit jaký obal. Třídění odpadů je sice záslužné a pro ochranu naší přírody už takřka nutné, ale u některých materiálů leckdo zaváhá. Typickým příkladem může být obal od čokolády. A každý ho hází úplně do jiného typu kontejneru.
Ve většině obcí se v základu vyskytují tři druhy kontejnerů na tříděný odpad – žlutý na plasty, modrý na papír a zelený (nebo i bílý) na barevné nebo bílé sklo. A ačkoliv by se mohlo zdát, že je úplně zřejmé, co do nich házet a co ne, už tady obvykle máme problém.
Pokud se například rozhodnete vyhodit zrcadlo a v dobré víře, že jde o sklo, ho hodíte do zeleného nebo bílého kontejneru, uděláte velkou chybu – patří do směsného odpadu nebo do sběrného dvora. Podobně chybujeme i s plechovkami od nápojů – někdo je hází do směsného odpadu, jiný do speciálního kontejneru na kov, ale typicky patří do žlutého kontejneru.
Problematické jsou i kartonové obaly od nápojů. Někdy narazíte na speciální oranžový kontejner určený jen na ně, ale když chybí, je to dilema. Občas tak můžete vidět jejich vyobrazení na modrém kontejneru, jindy ale může být na žlutém. Podle toho, kde žijete a jak se tam zrovna třídí odpady. A leckdo je prostě hodí do směsného odpadu, což je ale velká chyba.

Obal od čokolády je problematický
Podobnou nejistotu zažijete, když se rozhodnete poctivě vytřídit obal od čokolády. Ten je totiž záludný už jen tím, že má obvykle několik vrstev. A každá čokoláda má jiný typ obalu z jiného materiálu. Proto není možné jednou větou odpovědět na otázku, do jakého kontejneru patří. Ale vysvětlíme si to podrobně.
Koupíte-li si kvalitní čokoládu, která typicky patří mezi ty drahé a luxusnější značky, pak je zpravidla v poctivém papírovém obalu. V takovém případě nemusíte nad ničím váhat – takový obal od čokolády samozřejmě patří do modrého kontejneru na papír.
Další druhy čokolád ovšem mívají dvojitý obal – na povrchu lesklý papír, který ale na první pohled ani dotek není tak papírový, jak by měl být. Už to může být při třídění problém. Pod ním se pak často skrývá alobal, který chrání čokoládu před změnami teplot, prachem a nečistotami. Při následném třídění tak musíte postupovat s až detektivní přesností.
Bohužel, řada lidí to neřeší a obal od čokolády vhodí do běžného koše, respektive do černé nádoby na směsný odpad. Což je špatně. U drobného lesklého papírku to až tolik nevadí, ale alobal by do směsného odpadu neměl přijít (zvlášť je-li čistý a není mastný).
Postupovat byste měli následovně – alobalový obal je potřeba oddělit od papírového, zmačkat ho (nejlépe do kuličky) a pak ho hodit do správného kontejneru na tříděný odpad. A tím by měl být šedý kontejner určený na kovy. Do něj mimo jiné patří třeba i konzervy, ale hodit do něj můžete i zmačkaná a čistá víčka od jogurtů nebo jakékoliv kousky alobalu.

Papírek z čokolády pak můžete s klidem zmačkat a vhodit do modré nádoby určené na papír. Pokud doma topíte dřevem nebo uhlím, můžete ho přidat i k papírům na podpal. Sám ale moc dobře hořet nebude, a to právě proto, že jde o lesklý, speciálně upravený papír.
Češi jsou v třídění mistři
Třídit odpad by měl každý z nás. V některých obcích dokonce už u každého domu mají jeho obyvatelé svou vlastní popelnici na papír, plasty a bio odpad. V mnoha obcích je pak k dispozici také kontejner na olej, kontejner na elektroodpad a další.
Správné třídění je velmi důležité, protože jen tak mohou být tyto materiály recyklovány – ze směsného odpadu je nikdo nebude vybírat. Podle statistik v České republice každý člověk v roce 2022 vytřídil v průměru 78 kg odpadu. A i podle Evropské komise si Čeči vedou velmi dobře a náš systém třídění patří k nejlepším v Evropě.