Zanesené plynové hořáky budou zářit jako nové. Tento trik má cenu nového sporáku
Vaření na plynu je pořád hodně oblíbené. Jenže stačí, aby překypěl hrnec nebo z pánve vystříkl olej, a plynový sporák je rázem špinavý. Pokud ho neumyjete hned vzápětí, špína se začne hromadit, připalovat a zvětšovat. Jeho vyčistění pak může být velmi náročné. Existují ale zaručené babské rady, jak umýt zanesené plynové hořáky i jejich okolí.
Možná se vám nechce experimentovat, nic vymýšlet ani míchat různé suroviny z vaší spíže nebo lednice. V takovém případě můžete samozřejmě sáhnout po chemické cestě. Čistidel určených na odolnou mastnotu nebo připáleniny najdete v drogerii poměrně velké množství. Nebo si je můžete objednat ze specializovaného e-shopu. Stačí je pak aplikovat podle návodu a máte hotovo.
Leckdo se ale drastickým chemickým prostředkům snaží vyhýbat, a tak hledá přírodní cesty, jak vyčistit plynové hořáky a nebo celkově plynový sporák. Tyto přírodní prostředky jsou navíc často velmi levné a obvykle jsou běžnou součástí každé kuchyně nebo spíže. Takže nemusíte nikde nic složitě shánět. Zkrátka jen sáhnete do skříňky a můžete začít.
Než začnete boj s připáleninami a dalšími nečistotami, odstraňte ze sporáku všechny hrnce a nádobí. Nemusíte si ho přitom nijak předmývat například houbičkou se saponátem. Přírodní čistidla bývají tak účinná, že si poradí s jakoukoli špínou. Používaly je ostatně už i naše babičky, které doma chemické saponáty často ani neměly.
Jedlá soda, nejlepší pomocník
Možná vás nepřekvapí, když mezi nejúčinnější čistidla zašlého nebo připáleného plynového sporáku zařadíme jedlou sodu. Ta se sice používá zejména na vaření, ale zároveň je zcela univerzálním domácím čistidlem. Dalo by se dokonce říci, že s ní vyčistíte naprosto cokoliv. Od koberce až po nábytek.

Jedlou sodu proto rozhodně můžete využít i na čištění plynových hořáků, stejně jako jejich okolí. V obvyklých případech se jedlá soda míchá s vodou. Tentokrát ale budete potřebovat něco účinnějšího než jen obyčejnou vodu. Nejlepší volbou je ocet.
Buď můžete připravit kašičku z jedlé sody a octa, tu pak houbičkou nanášet na sporák a plynové hořáky a čistit, nebo to můžete udělat ještě jednodušeji. Jedlou sodu zkrátka nasypte na hořáky, na sporák a na všechna zanesená místa. A pak ji zalijte octem. Následně nechte obě čistidla chvíli působit a sledujte, jak pění. Pak vezměte houbičku a jemnou stranou začněte sporák mýt. Budete překvapeni, jak snadno to půjde.
Mouka a ocet také pomáhají
Může se stát, že jedlou sodu zrovna nemáte po ruce. Co si počít? Je možné nahradit ji jinou surovinou. A tou je mouka. Vytvořte si směs z mouky a octa, která by měla mít hustější konzistenci. Pak vezměte houbičku na nádobí, začněte jí směs nabírat a roztírejte ji po sporáku i hořácích, přičemž jemnou stranou přitlačte a sporák myjte. Nepůjde to tak snadno jako s jedlou sodou, ale půjde to.
Výhodou je, že mouka, jedlá soda ani ocet vám neponičí povrch sporáku. Zvlášť pokud ho máte nerezový, měli byste si dávat pozor jak na agresivní čistidla, tak třeba i na tvrdou stranu houbičky – i ta ho může nevratně poškrábat.

Roztok z octa
Existuje ještě jedna babská rada, jak na čištění plynových hořáků. V ní figuruje už jen ocet, respektive jeho roztok s vodou. Můžete jím postříkat sporák a pak ho opět hadříkem nebo houbičkou čistit, čímž se zbavíte špíny i mastnoty. Plus tím sporák vydezinfikujete.
Do octa můžete ponořit i mřížky umístěné na sporáku. Za tím účelem si roztok octa připravte třeba do kbelíku a doporučuje se udělat ho v poměru 1:1 (tedy díl vody a díl octa). Nechte je v něm několik minut ponořené, aby se nečistoty dostatečně uvolnily. Pokud je špína hodně odolná, neváhejte nechat mřížku ponořenou i několik hodin.
A když se vám nechce připravovat tolik octa do kbelíku? Další variantou je ponořit do octové vody gázu a tou pak pečlivě obalit mřížku ze sporáku, načež ocet necháte působit.