Vidíte tuto nenápadnou skvrnku na chlebu? Hrozí otrava, raději ho okamžitě vyhoďte
Známe to asi všichni. I když se snažíme jídlem neplýtvat a vše zavčas spotřebovat, někdy se ve spíži nebo lednici zkrátka objeví potravina, která má to nejlepší už za sebou a může se stát hrozbou pro naše zdraví. Co se týče chleba, zbystřit byste měli už při objevení malých nenápadných skvrn.
Nazelenalé pečivo ve chlebníku nikdo nepřehlédne. Chleba může být ale v počáteční fázi rozkladu a vy to nemusíte ani postřehnout. Na počínající zkažení mohou upozorňovat malé skvrnky, kterých si bez důkladnějšího prohlédnutí spousta lidí ani nevšimne.

Nebezpečné bílé skvrnky
Jsou to malé, sotva viditelné flíčky bílé až šedivé barvy. Někdy se pletou s moukou a na světlém pečivu splývají s okolím. Pokud je už ale chleba staršího data, zpozorněte a okamžitě ho vyhoďte. S největší pravděpodobností se totiž jedná o rané stádium plísně. Její zrádnost je v tom, že se dá snadno přehlédnout či zaměnit se světlým povrchem chleba. Než se pustíte do konzumace staršího pečiva, měli byste ho proto pokaždé podrobit pečlivé zrakové kontrole.
Na plíseň mohou upozorňovat také další indikátory. Pokud má chleba nepříjemný, zatuchlý nebo kyselý odér, je to varovný signál, že v něm už probíhají zhoubné procesy. Zkažený chleba může mít také drobivější konzistenci a nepravidelný povrch. Jako poslední na plíseň upozorňuje hořká či nakyslá chuť.
Plíseň v pokročilejším stádiu už poznáte bezpečně. Dává o sobě totiž znát jasně viditelnými zelenými, modrými nebo černými „chlupatými“ fleky.
Plíseň miluje vlhko a teplo
Plíseň jsou mikroskopické houby, kterým se daří ve vlhku a teplu. Chléb je z tohoto důvodu ideálním prostředím k jejich růstu, obzvláště pokud ho nevhodně skladujete v pokojové teplotě. Spory se přenášejí vzduchem a pokud najdou vhodné podmínky – teplo a vlhkost vzduchu aspoň 80 procent -, začnou se množit. Osud pečiva je tím zpečetěn.
A pozor – plesnivění je pouze povrchové a neprobíhá jako první uvnitř. Nevěřte proto mýtům, že chléb plesnivý už pod kůrkou, a vy o tom nemusíte ani vědět.
Když se zakousnete do plísně
Kousli jste omylem do plesnivého chleba? Nepropadejte panice. I když by vás doktor za to nepochválil, plíseň vás neotráví ani z ní nedostanete okamžitou rakovinu, jak si někteří možná myslí. Kousek plesnivého pečiva by vám neměl nic udělat. Po konzumaci většího množství už riskujete bolesti břicha, zvracení nebo průjmy. Předpokládáme ale, že nevědomky by velký kus plesnivého chleba asi málokdo snědl.

Správné skladování chleba
Pokud chcete pečivo udržet co nejdéle čerstvé a setkání s plísní redukovat na minimum, nejlepší prevencí je chleba sníst v co nejkratší době od nákupu. Z důvodu omezené trvanlivosti se obecně nedoporučuje nakupovat velké množství potravin do zásoby. Dvakrát víc to platí o čerstvém pečivu, jehož životnost je ještě limitovanější.
Kromě tohoto pravidla dodržujte několik dalších zásad a plíseň se ve vašem domě možná ani neobjeví. Zaprvé je třeba chléb skladovat na suchém a dobře větraném místě. Posloužit k tomu mohou chlebníky, ve kterých pečivo uschovávejte ještě v čisté bavlněné utěrce. Zkusit můžete také látkové sáčky. Oblíbené plastové sáčky, ve kterých uchovává chleba řada lidí, oproti tomu podporují vznik plísní.
Skladování v lednici se nedoporučuje. Změnou teploty tam dochází ke kondenzaci vlhkosti, a tak může dojít k plesnivění i v tomto prostředí. Chléb navíc rychleji ztvrdne a nebude dobrý ke konzumaci.
Pokud víte, že pečivo nestihnete sníst v brzké době, uložte ho do mrazáku. Aby byl chleba po vytažení jako čerstvý, k rozmrazení použijte troubu.