Toto je nejpopulárnější koření v Česku, ale může být toxické a způsobovat halucinace
Patří mezi nejpopulárnější koření používané v české kuchyni. Jeho příjemná, teplá a nasládlá chuť dodává pokrmům nezaměnitelnou vůni. Je oblíbené jak v dezertech, tak ve slaných jídlech. Málokdo však ví, že při konzumaci ve větším množství může být nebezpečný pro zdraví. Obsahuje totiž látku myristicin, která má toxické účinky a může vést až k vážným zdravotním problémům, včetně halucinací.
Řeč je o muškátovém oříšku. Je oblíbeným doplňkem mnoha receptů od dezertů, omáček a s pomalu přicházející zimou i oblíbených horkých nápojů jako je svařák, popř. vaječný koňak. Jako dochucovadlo je v běžných kuchyňských dávkách naprosto bezpečný a jeho konzumace nepředstavuje žádné riziko. V takových případech se bavíme o dávkách kolem čtvrtiny až poloviny čajové lžičky.
Problémy však nastávají ve chvíli, kdy někdo záměrně či omylem zkonzumuje dávky větší. Již dávka kolem 10 g, což představuje přibližně dvě čajové lžičky, může vyvolat intoxikaci. Při dávkách nad 50 g se mohou dostavit velmi závažné příznaky, včetně poškození jater, ledvin nebo srdce.
Nebezpečný myristicin
Muškátový oříšek obsahuje přírodní chemickou sloučeninu „myristicin“, která se nachází i v dalších typech koření jako je petržel nebo kopr. V muškátovém oříšku se však vyskytuje v nejvyšších koncentracích. Jeho přítomnost stojí za potenciálně nebezpečnými účinky.
Když se myristicin dostane do lidského těla, ovlivňuje centrální nervovou soustavu a vyvolává řadu nepříjemných vedlejších účinků. Mezi ně patří závratě, zmatenost, nevolnost, zvracení, ale i halucinace a stavy podobné transu. Ve velmi závažných případech může dojít dokonce k poškození orgánů nebo smrti.

Halucinogenní účinky
Jedním z nejzajímavějších, ale zároveň i nejnebezpečnějších účinků myristicinu je jeho schopnost vyvolávat halucinace. Lidé, kteří konzumují větší množství muškátového oříšku za účelem laciné a legálně dostupné náhražky halucinogenů, často podceňují vážnost následků. Myristicin nelze v žádném případě doporučit jako bezpečnou rekreační drogu, a to právě kvůli svým nepředvídatelným účinkům na organismus.
Kromě halucinací můžou nadměrné dávky vyvolat zmatenost, úzkost, třes a celkový pocit nepohody. Tyto stavy obvykle trvají několik hodin a i tzv. dojezd je popisován jako fyzicky a psychicky velmi nepříjemná zkušenost. V některých případech může „muškátový trip“ vést až k hospitalizaci.

Vše je o správném dávkování
Navzdory rizikům je muškátový oříšek jedním z nejoblíbenějších kořeních v českých domácnostech. Pokud se používá s mírou, není nejmenší důvod se ho obávat. V běžně známých receptech jsou množství myristicinu natolik malá, že nemohou vyvolat žádné negativní účinky.
Při dodržování doporučených dávek je využití muškátového oříšku naprosto bezpečné. Přece jenom i nadměrné pití pro život nezbytné vody může vést k selhání ledvin. V případě muškátového oříšku obsahuje většina receptů pouze špetku tohoto koření, což odpovídá zcela bezpečnému množství pro lidský organismus. Přesto je vhodné jej uchovávat mimo dosah dětí, aby se předešlo náhodnému předávkování.
Muškátový oříšek je výrazné koření, které v malých dávkách zásadně obohacuje chuť oblíbených jídel. Všeho ovšem moc škodí a u muškátového oříšku to platí dvojnásob. Je zapotřebí nezapomenout, že myristicin obsažený v muškátovém oříšku je pro lidské tělo toxický a ve vyšších dávkách může způsobit vážné zdravotní komplikace v lepším případě „pouze“ v podobě nevolnosti, nicméně v horším ve formě poškození orgánů, které mohou v kritických případech končit až smrtí.