Tato jídla se ohříváním mění v jed, ale Češi o tom nevědí a stále je ohřívají. Lepší by bylo je rovnou vyhodit
Jídlo si doma ohřívá asi každý, ať už se jedná o zbytky z restaurace anebo o večeři, kterou jsme uvařili před pár dny. Některé potraviny a způsoby ohřívání jídla mohou být ale velmi nebezpečné a mohou také negativně ovlivnit naše zdraví. Čemu byste se tedy měli určitě vyvarovat?
Jistě jste už slyšeli, že by se jídlo nemělo ohřívat v plastových nádobách, tento způsob ohřevu přesto zůstává v mnoha domácnostech běžnou praxí. I polotovary balí mnozí výrobci do plastových obalů, ve kterých je pak konzumenti často ohřívají namísto toho, aby je přendali třeba do keramické misky. Plast může přitom v našem těle napáchat velké škody. Při zahřívání totiž může uvolňovat škodlivé chemikálie, které se mohou následně dostat do jídla a z jídla rovnou do lidského organismu.
Zvláštní pozor by si měly dát ženy, protože tyto látky mohou způsobovat nejrůznější hormonální poruchy, mohou ovlivňovat hladinu estrogenu a tím mohou vést například i k problémům s plodností. Nebezpečné jsou ale i pro muže, u kterých mohou například BPA plasty snižovat hladinu testosteronu, vést k problémům s plodností, ale i s erekcí.
Na plastovém obalu tak vždy hledejte recyklační symboly, které vám prozradí, s jakým typem plastu manipulujete. Polypropyleny (PP) mají recyklační kód 5 a jsou k ohřívání v mikrovlnné troubě bezpečné, protože jsou odolné proti teplu. Další plasty, které jsou bezpečné pro použití v mikrovlnné troubě, jsou plasty s recyklačním kódem 2, tedy Polyethyleny HDPE. Polystyreny s recyklačním kódem 6 obsahují látky, které mají možný karcinogenní účinek.
O plísni na rýži se mluví i na TikToku
Na sociálních sítích se mnozí uživatelé začali divit, když zjistili, že plíseň není na rýži viditelná a navíc roste opravdu rychle. Na toto téma vznikla lavina videí na TikToku, kde se lidé začali bát vůbec rýži skladovat byť jen přes noc. Rýže během vaření často hodně zbyde, tento druh přílohy může ovšem obsahovat speciální bakterie, které přežijí i vysoké teploty vaření.
Takové bakterie se pak mohou v rýži namnožit, zvláště, pokud je dlouho vystavena pokojové teplotě. Když si pak takovou rýži ohřejete, můžete si přivodit i otravu jídlem!

I proto patří rýže mezi potraviny, u kterých byste se měli mít na pozoru. U rýže, kterou chcete ohřívat, tak vždycky dbejte na to, aby byla správně uskladněná a aby nebyla v lednici více než 24 hodin. Také musí být při podávání opravdu dobře prohřátá.
Jak jsou na tom další přílohy?
Těstoviny nenechávejte dlouho po uvaření jen tak při pokojové teplotě, může v nich totiž dojít opět k růstu nebezpečných kmenů bakterií, zvláště pak, pokud jsou smíchány se sýrovými, smetanovými omáčkami anebo s masem. Opět tak dbejte na to, abyste je prohřáli opravdu dobře. Stejné pravidlo platí pro uvařené brambory. Pokud je před ohřevem necháte dlouho při pokojové teplotě, může kvůli toxinům dojít k otravě jídlem.
Z masa hrozí salmonela
Salmonela. I ta hrozí při nesprávném ohřevu kuřecího (či jiných druhů) masa. Maso by mělo být totiž ohříváno na vysoké teploty, ideálně na 75 stupňů Celsia, aby se všechny zárodky bakterií, které se mohly v mase od jeho uvaření namnožit, zahubily.
Zmrzlé maso pak mikrovlnka často neohřívá rovnoměrně, je dobré tedy používat troubu, která má speciální program určený k rozmrazení potravin. Špatným ohřátím syrového zmrzlého masa pak může dojít k částečnému uvaření některých částí masa, zatímco v jiných částech se mohou množit bakterie.
Ryby a mořské plody obecně se kazí velmi rychle, proto je opravdu důležité, abyste je ihned po uvaření dali chladit. Jinak hrozí takzvaná scombroidní otrava, která může být i životu nebezpečná. Také je v lednici nenechávejte déle než dva dny.

Ohřívání může změnit strukturu jídla
Smažená vajíčka byste neměla ohřívat několikrát za sebou, často zgumovatí a jsou pak prakticky nepoživatelná. Chuťový zážitek tak nebude stoprocentní. V lednici je neskladujte dlouho, rychle se kazí. To samé platí i pro mléčné výrobky. Mléko a smetanu pak ohřívejte pomalu a při nízké teplotě, aby se nesrazily, zničila by se konzistence pokrmu. Měkké sýry nejsou pak k ohřevu vhodné vůbec, protože mění strukturu.
Co nikdy nedávat do mikrovlnky
Syrová vejce do mikrovlnky nepatří, riskujete explozi. Oloupaná vařená vajíčka oproti tomu ohřívat můžete, ale jen pokud je před ohřevem rozkrojíte a ohřejete je skutečně jen krátce anebo s častými pauzami. Celé vajíčko má tendenci explodovat.
Nezahřívejte ani hrozny, které pak začnou vytvářet speciální plyn, který může způsobit výbuch a poškodit mikrovlnku. Podobně je na tom i další ovoce s vysokým obsahem vody! Chilli papričky pak sice troubu nepoškodí, jejich zahřívání ovšem může podráždit dýchací cesty a oči, ujistěte se tak, že nejsou při zahřívání v blízkosti mikrovlnky například děti.