86 % všech úrazů v kuchyni je způsobeno ignorováním tohoto pravidla. Vyhnout se mu je tak snadné
O tomto tématu se často vedou spory – je bezpečnější používat tupé nože nebo spíš ty ostré? Bolí víc říznutí od tupého příborového nože s jeho miniaturními zoubky, od ztupeného ostrého nože nebo od ostrého? A jak je to se svěřením tupého nože dítěti? Odpověď vás možná hodně překvapí.
Obecně máme za to, že ostrý nůž je mnohem nebezpečnější než ten tupý. A má to jasné logické vysvětlení. Ostrý nůž je zkrátka ostrý. Při hádce nebo vyšinutí mysli se může proměnit ve vražednou zbraň. I při vaření navíc stačí chvilka nepozornosti a můžete se s ním nepěkně pořezat. Zato pokud vezmete do ruky tupý nůž, třeba ten příborový, jste najednou mnohem víc v klidu. Ale to byste být neměli.
Tupý příborový nůž dostal svůj název podle toho, že má tupou ohnutou špičku. Pokud byste jím chtěli někoho v maniakálním vražedném úmyslu probodnout, dalo by vám to nejspíš hodně práce. Stejně tak si s ním pravděpodobně při neopatrném krájení rohlíku neuříznete prst. Ale pořezat se s ním můžete i tak. A to velmi bolestivě a nepěkně – protože jeho zoubky zhoršují hojení.
Tupý nůž snadněji sklouzne
Faktem navíc je, že právě tupý příborový nůž vám při krájení může mnohem snadněji sklouznout. Zaprvé je to zapříčiněno tím, že typicky má kovovou rukojeť, která je výrazně tenčí než u ostrých nožů. Takže vám ve vlhké ruce sklouzne mnohem nečekaněji a rychleji. A zadruhé je menší, a tak se dospělému člověku hůř drží – a stačí víc přitlačit a nůž může nepříjemně uklouznout.
A ještě nebezpečnější jsou ostré nože, které se postupně kvůli častému používání stanou tupými. Krájí se s nimi hůř, a tak na práci s nimi musíte vynakládat mnohem větší sílu. Jakmile vám pak takový nůž sklouzne, zařízne se nám do masa mnohem hlouběji. Na to je totiž ještě ostrý až dost. A je mnohem pravděpodobnější, že vám sklouzne tupý nůž než ostrý, na který tolik netlačíte.
Práce se ztupeným ostrým nožem je proto hodně riziková a měli byste s ním zacházet mnohem opatrněji. Nebo ho raději rovnou odložit stranou a nepoužívat, dokud ho nenabrousíte. Co se týká příborových nožů se zakulacenou špičkou, tak ty jsou sice bezpečnější, ale pozor byste měli dávat zejména na děti. I s nimi se dá totiž nehezky pořezat.
Ostré předměty v kuchyni budí respekt
Nadarmo se neříká, že byste se nikdy neměli hádat v kuchyni. Ta je totiž typicky plná ostrých a velmi nebezpečných předmětů. Za běžných okolností nám slouží k přípravě pokrmů, ale to ještě neznamená, že jsou bezpečné. Je potřeba zacházet s nimi s velkou opatrností a s respektem. Říznutí je totiž otázkou setiny vteřiny.
Vždy je proto potřeba dodržovat základní bezpečnostní pravidla. Zaprvé je nutné mít ostré nože uložené mimo dosah malých dětí a nejlépe ve stojanu na nože. Tam jsou bezpečně zabodnuté a nehrozí pořezání. Pokud byste je nechali volně mezi příbory, mohly by se stát zdrojem úrazů.
U krájení je potřeba držet nůž pevně a v suché ruce, aby neprokluzoval. Stačí mít na rukojeti trochu mastnoty a proklouznutí v dlani a pořezání je otázkou chvilky. Při krájení si navíc dávejte pozor, jak držíte potravinu i nůž – ruka držící nůž by se neměla ani kouskem prstu dotýkat čepele, druhá ruka na potravině by zase měla být mimo dosah nože. Snaha o napodobování kuchaře krájejícího mrkev šílenou rychlostí nemusí skončit dobře.
Velký pozor si pak dávejte i při mytí nožů. Použité nože odkládejte až do zadní části kuchyňské desky, aby nemohlo dojít k jejich spadnutí a abyste je měli stále na očích. Není ideální zamíchat je mezi další špinavé nádobí. Při mytí ve dřezu je myjte jako první a nikdy je nepouštějte z ruky. I v myčce nádobí si dávejte pozor na to, že jsou ostré nože dobře zapřené mezi příbory a nemohou spadnout.
A je potřeba také uvědomit si, že nože nejsou jedinými ostrými předměty, které mohou ublížit. Velmi nepříjemně se můžete poranit také o struhadlo, kráječ, nože v mixéru nebo třeba o nůž na pizzu. To vše na první pohled totiž může vypadat tupější, než jaké to ve skutečnosti je. A právě naivní představa o tuposti a bezpečnosti může vést k neopatrnému zacházení a následně o to většímu poranění.
[seznam-ads id="63251"] [seznam-ads id="63250"] [seznam-ads id="64854"] [seznam-ads id="64868"]