Opravdu nikdy nedávejte těchto 5 potravin do mikrovlnné trouby. V lepším případě budete jen litovat
Mikrovlnná trouba je jedním z nejužitečnějších pomocníků naší kuchyně. Existuje však několik druhů potravin, které bychom do ní rozhodně dávat neměli. Jsou to např. syrové feferonky, vejce se skořápkou nebo alkoholické nápoje. Mikrovlnné trouby ohřívají naše jídlo nerovnoměrně a právě to umožňuje některým škodlivým bakteriím přežít a prospívat v jídle dál.
„Mikrovlnka“ má v kuchyni opravdovou moc. Dokáže nám ohřát jídlo během pár minut. Funguje na principu záření, což může znít poněkud děsivě, ale funguje to. Do mikrovlnky byste ale neměli dávat vše, co se vám zlíbí. Podívejme se ku příkladu na hranolky a další smažená jídla. Pokud do mikrovlnky dáte misku s hranolkami, může se snadno stát, že se z této dříve křupavé a voňavé pochoutky stane mazlavá a mokrá hmota nasáklá tukem. Pokud si tedy chcete ohřát hranolky od oběda, ale zároveň byste si na nich chtěli znovu pochutnat, místo do mikrovlnky je raději prožeňte znovu rozpáleným olejem na pánvi – ideálně vložením do fritézy. Hranolky ani jiné smažené jídlo do mikrovlnky rozhodně nepatří.
1. Vejce se skořápkou v mikrovlnce vybouchne
Ano, vejce natvrdo je jistě oblíbenou svačinkou spousty z nás a můžete je skutečně ohřívat i v mikrovlnce, ale pouze v uvařeném stavu. Vejce za syrova a navíc ve skořápce do mikrovlnky nepatří. Ve spotřebiči se promění ve skutečnou bombu a může vám tento přístroj ušpinit tak, že ho budete umývat ještě dva dny. Uvnitř každého vejce se totiž nachází troška vody a skořápka je pro tuto tekutinu jako nepropustná bariéra. Jakmile se voda uvnitř vajíčka v průběhu záření ohřívá, zvyšuje se uvnitř skořápky tlak – a neštěstí je na světě!

2. Pálivé papričky po zahřátí vytváří dráždivý plyn
Do mikrovlnky byste neměli dávat ani pálivé papričky. Když se totiž tyto feferonky zahřejí, uvolňují dráždivé plyny, které mohou negativně ovlivnit vaše zdraví. Spustí se vám rýma a kašel. Chemická látka, která dělá chilli papričky pikantními, se nazývá kapsaicin a je to právě kapsaicin, který se může po zahřátí papriček šířit vzduchem. Určitě by bylo nepříjemné dýchat podobné výpary po celém bytě. Papričky tedy do mikrovlnky pro jistotu nedávejte.
3. Ohřívat pizzu? Ani náhodou!
Pokud necháte pizzu v mikrovlnce příliš dlouho, promění se na gumu. Přitom existuje daleko lepší způsob, jak si pizzu k večeři ohřát. Na pánev položte plátek pizzy, přikryjte ji alobalem a na mírném ohni ji ohřívejte přímo na sporáku. Zabere to tři minuty a budete mít opět váš oblíbený pokrm připravený k okamžité spotřebě.

4. Chléb vám ztvrdne
Možná se budete divit, ale ohřívat v mikrovlnné troubě bychom neměli ani chléb. Chléb obsahuje cukr. Když se rozpustí, zkrystalizuje a chléb bude mnohem tvrdší, než když šel poprvé do mikrovlnné trouby. Přitom i obyčejnému chlebu stačí ke kvalitnímu ohřátí pouhých pár minut v troubě.
5. Jídlo, které už jste jednou ohřívali
Je pravda, že zbytky jídla můžete ohřívat kolikrát chcete. Kvalita a chuť daného jídla se ale bude s každým jeho dalším ohříváním zhoršovat. Vždy platí, že když ohříváte a chladíte jídlo, vytváříte možnost bakteriální kontaminace, zvláště pokud jídlu trvá příliš dlouho, než se ohřeje nebo vychladne. Je lepší staré jídlo vyhodit než se pak zbytečně trápit zažívacími problémy.
Do mikrovlnky je navíc ideální dávat nádobí, které je pro to určené. Nepatří tam ani kovové a hliníkové obaly. Pokud dovnitř trouby dáváte talíř, neměl by mít na sobě žádný malovaný ornament. Tato zdobení totiž obyčejně obsahují kovy, které mohou vlivem zahřívání jiskřit. Do mikrovlnné trouby nepatří ani plastové obaly. Některé z nich v sobě mají poměrně nebezpečné chemické látky a když se obal zahřeje, tato látka se dostane do jídla. Může poté způsobit v těle nepříjemné problémy, v nejhorším případě má za důsledek i neplodnost.
Zdroje: redakce, parade.com