Nejslavnější jablečný koláč, který zvládne každý: Nejjednodušší recept všech dob
Podzimní chladné dny přímo vybízí k posezení s dobrou kávou a něčím sladkým k zakousnutí. Pokud se vám nechce do cukrárny a pečení není vaší parketou, vyzkoušejte tento jablečný koláč. Většinu surovin pravděpodobně budete mít doma a kromě toho neexistuje snad jednodušší zákusek.
Jablka jsou typickým podzimním ovocem. Trochou dobrého jablečného závinu nejspíš nikdo nepohrdne, existuje ale jednodušší možnost, kterou zvládne i úplný začátečník a chutnat bude stejně skvěle.
Tento recept vychází z tradičního ruského jablečného koláče. Existuje samozřejmě v mnoha různých variantách, my si ale představíme tu nejjednodušší možnost. Pokud vás tak například překvapila nečekaná návštěva, tento dezert budete mít za malou chvíli v troubě.

Co budete na koláč potřebovat?
Připravte si kulatou formu, jakou používáte na pečení dortu. Počítejte s tím, že příprava vám včetně pečení zabere zhruba tři čtvrtě hodiny, poté již bude tato pochoutka připravena k podávání.
Dále budete potřebovat: čtyři jablka, tři vejce, 150 gramů cukru, 230 gramů polohrubé nebo hrubé mouky a k tomu další špetku na vysypání formy. Polovinu prášku do pečiva, skořici a čtyři lžíce kuchyňského oleje (vyhněte se ale olivovému). Na závěr si také nachystejte máslo na vymazání dortové formy.
Jak koláč připravíte?
Nejprve předehřejte horkovzdušnou troubu na 180 stupňů. Mezi tím vymažte formu důkladně máslem a vysypte moukou. To zabrání připečení koláče a zajistí, že vám později půjde z formy snadno vyjmout. Doporučujeme tento krok skutečně nepodcenit.
Omyjte jablka, zbavte je jader a poté je nakrájejte na tenčí měsíčky. Ty poté vyskládejte rovnoměrně do formy. Můžete si vyhrát s nějakým obrazcem, ale pokud vás tlačí čas, žaludku a chuťovým buňkám na tom pravděpodobně záležet nebude.
V kuchyňském robotu nebo ručním šlehačem poté utřete tři žloutky s cukrem. Přidejte mouku, kterou je lepší prosít do mísy přes síto, aby byla krásně jemná a bez hrudek. Společně s tím přidejte také polovinu prášku do pečiva a trochu skořice podle chuti. Pokud ji doma nemáte nebo vám nechutná, lze ji pochopitelně vynechat.

Doplnit můžete sladkost navíc
Jakmile budete mít toto vše smíchané, přidejte a důkladně, ale jemně přimíchejte také olej. V některých receptech vůbec není zařazen, ovšem koláč je poté sušší. Záleží tedy na vašich preferencích.
Těsto poté nalijte na jablka a povrch koláče uhlaďte placatou vařečkou. Následně vložte celou formu do trouby a pečte do zlatova. Trvat to bude kolem půl hodiny, záleží ale na vaší konkrétní troubě.
Poté již jen špejlí vyzkoušejte, zda není koláč uprostřed syrový. Pokud ne, můžete ho z trouby opět vyndat. Než ho vyndáte z formy, nechejte ho ale vychladnout. Pokud si chcete dopřát opravdu hodně sladkého, můžete ho také po upečení posypat vanilkovým cukrem. Pravděpodobně ale bude dostatečně sladký i bez toho.