Nejlepší recept na šťavnaté a nadýchané čokoládovo-jablečné muffiny od mistra cukráře
Kdo by odolal šťavnatým, nadýchaným muffinům, které voní po čokoládě a sladkých jablkách. Spojení těchto dvou surovin je jednoduše neodolatelné, čokoláda muffiny dokonale osladí a jablka zase dodají vláčnost a lehkou ovocnou svěžest. A navíc, pokud si dáte na pečení záležet, můžete vytvořit muffiny, které nejen dobře chutnají, ale i vypadají jako z luxusní cukrárny.
Muffiny se hodí ke snídani, jako dezert ke kávě, oblíbená svačina do školy nebo třeba v létě na piknik. Mají tolik podob, že se jen tak nikomu neomrzí. Dochutit je můžete čerstvým i sušeným ovocem, čokoládou, ořechy, skořicí, vanilkou nebo třeba perníkovým kořením. Záleží jen na vašich chutí a ingrediencích, které zrovna máte po ruce. Co se ale nemění, je správný postup, jinak hrozí, že vaše muffiny budou po upečení suché, gumové nebo sražené.
Čokoládový základ
Čokoláda je mnohými považována za malý hřích, ale když sáhnete po kvalitní hořké čokoládě s vysokým obsahem kakaa, tak si ji můžete užít bez výčitek. Hořká čokoláda totiž obsahuje antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a podporují zdraví srdce. Navíc je zdrojem hořčíku, který může pomoci uvolnit svaly a snížit stres. Takže až si příště budete vychutnávat muffiny, můžete si říct, že jste udělali vlastně takový malý krok ke zdraví.

Šťavnatá síla jablek a zdraví v každém soustu
Teď přichází na řadu jablka. Jsou plná vlákniny, vitamínů a antioxidantů. Vláknina pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi, a v kombinaci s čokoládou dodá tělu rychlou energii. Když jablka přidáte do muffinů, muffiny budou šťavnaté a sladké, aniž byste museli přidávat příliš mnoho cukru.
Tipy a triky: Jak na šťavnaté a nadýchané muffiny
Aby byly vaše muffiny dokonale šťavnaté a nadýchané, zásadním trikem je míchání ingrediencí. Je totiž nutné smíchat suché a mokré ingredience zvlášť. V jedné misce tedy smíchejte všechny tekuté ingredience pokojové teploty a ve druhé pak spojte všechny sypké ingredience včetně koření. Následně suché přísady vysypejte do tekuté směsi. Těsto nemá být úplně hladké, stačí ho jen krátce promíchat, aby v něm nezůstaly velké hrudky mouky. Určitě ale těsto nešlehejte. Ovoce, vločky a ořechy přidejte jako poslední. A opět jen jednou lehce promíchejte. Pokud chcete menší muffiny, Těsto plňte klasicky do 3/4 formy. Pokud však chcete velké a vysoké muffiny, dejte do formy těsto až po okraj. A teď další důležitá věc! Prvních 5 minut pečte muffiny při teplotě 230 °C, poté na zbytek doby pečení snižte teplotu na standardních 180 °C. Díky tomu urychlíte reakci kypřicích látek v těstě a výsledkem budou nádherně nadýchané muffiny.

Recept na šťavnaté čokoládové jablečné muffiny
Budete potřebovat:
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 50 g kousky hořké čokolády
- 50 g kakaového prášku bez cukru
- 2 nastrouhaná jablka
- 120 ml oleje
- 200 ml mléka, kefíru nebo podmáslí
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo sáček vanilkového cukru
Postup:
Předehřejte troubu na 230 °C a připravte si formu na muffiny. Vyložte ji papírovými košíčky, nebo lehce vymažte olejem. V jedné misce smíchejte suché ingredience: mouku, cukr, prášek do pečiva, kakao, skořici a sůl. V druhé misce rozšlehejte vejce, přidejte mléko, olej, vanilkový extrakt.
Postupně přidávejte suché ingredience do tekuté směsi a jemně promíchejte. Nakonec přidejte nastrouhané jablko a čokoládu a lehce promíchejte. Těsto rozdělte do formy na muffiny a pečte 5 minut při teplotě 230 °C, poté snižte teplotu na standardních 180 °C a pečte přibližně 20 minut, dokud muffiny nebudou krásně propečené a nadýchané.